Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:50, 29 cze 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:50, 29 cze 2020

Do góry
Z moich obserwacji najgorzej po ulewach mają się ostróżki...wszystko inne trzyma się. No może róże trochę dostały...ale obcięłam i jest dobrze.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:38, 29 cze 2020

Do góry
Przedwczoraj czyli w sobotę po południu było u nas oberwanie chmury i burza z gradem. Pracowałam w szklarni, aż się bałam, ale wyjść nie dało się..wokół jezioro, rabaty pod wodą. Ale na szczęście działa drenaż i woda szybko odpłynęła...Do jeziorka porobiły się wodospady...wyrwało doły, wyrwy...siła wody ogromna...

Muszę poprawiać odsadzenia nad jeziorkiem.
Chwasty w trawniku 07:18, 29 cze 2020

Do góry
Prawy dolny róg to jastrzębiec kosmaczek, występuje na bardzo suchych stanowiskach. Z lewej widzę też rozchodniki...Czy tam jest sucho? Tyle opadów a trawnik wygląda jakby miał za chwilę uschnąć.

Opryskaj wszystko CHwastoxem na chwasty dwuliścienne, potem posyp nawóz na trawnik i zacznij go podlewać.

No chyba że jest spalony i ten wygląd wynika z tego że został zbytnio nawożony, ale raczej tego nie podejrzewam..napisz o tym bo ja tego nie wiem?
Rura drenażowa a sadzenie drzew 06:53, 29 cze 2020

Do góry
Raczej tylko żywopłotowe np tuje Smaragd (mają drobny system korzeniowy) , bo normalne drzewa wrosną w rurę i zniszczą jej skuteczność i funkcję jaką ma wykonywać rura.
Choroby i szkodniki wiązów, wiąz - Ulmus 06:50, 29 cze 2020

Do góry
Drzewo rośnie w donicy !!!! byłaś na urlopie...ile czasu???? i być może po prostu miał za mało wody. Podlej obficie, jeśli liście uschną, obetnij je a w ich miejsce wyrosną nowe, a jak uschnie cała gałązka to też obetnij. Ale jeszcze nie teraz. Na razie same liście jeśli po podlaniu nie odzyskają turgoru.
Wiąz górski 06:48, 29 cze 2020

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/8463-choroby-i-szkodniki-wiazow-wiaz-ulmus?page=2#post_4
Choroby i szkodniki wiązów, wiąz - Ulmus 06:45, 29 cze 2020

Do góry
AgaNaz napisał(a)
Dzień dobry, właśnie wróciłam z weekendu i moje ukochane, jedyne drzewko - wiąz górski usycha mi- niestety nie mam pojęcia co się dzieje-może ktoś pomoże mi, co mam zrobić, żeby go uratować?! Bardzo proszę o jakąś wskazówkę, co się może dziać i co mogę zrobić, żeby go przywrócić do normalnośći. Będę wdzieczna za pomoc!

Nie ma zdjęcia, ale to może być groźna holenderska choroba wiązu, naczyniowa choroba wiązu - gdy więdną i usychają całe gałęzie i drzewo już nie jest do uratowania. Poszukaj grafik w google pod tym hasłem i zobaczysz czy się zgadza, a może inne przyczyny, np zalanie bo ulewy były i woda stoi w korzeniach?
Pokaż zdjęcie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:41, 29 cze 2020

Do góry
mon_m napisał(a)

mon_m - trawnik to najbardziej wymagający "organizm" w ogrodzie, jeden błąd i po efekcie. Pielęgnacja trawnika wymaga doświadczenia, któego nabędziesz wraz z czasem.

Piekny trawnik nie polega na gęstym wysianiu i już, tylko spijanie pianki i podziwianie. Wszystkiego się nauczysz.

Być może zbyt gęste posianie spowoduje gnicie traw, bo nie będą miały miejsca na krzewienie się. Taka niespodzianka może cię jeszcze nawiedzić. Ale nie musi.

Na teraz musisz się nauczyć równomiernie rozprowadzać nawóz. Jak widać posiany jest w plamy, tu gdzie blade - za mało, a tu gdzie zielono - w miarę dobrze.

W pielęgnacji trawnika nie ma powiedzenia "teoretycznie powinnam czekać na efekty"- one same nie przyjdą, zależą wyłącznie od ciebie i od pogody także.

Skoś trawnik nie za nisko, raczej końcówki.
Choroby trawnika 12:31, 28 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przestań podlewać, trawnik dwa razy dziennie to za dużo.

Czy spryskać np. Amistarem? Jaki nawóz najlepiej stosować i jak często?
Czerwona nitkowatość traw zamkn. 16:25, 27 cze 2020

Do góry
Przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=32#post_8
Choroby trawnika 16:25, 27 cze 2020

Do góry
Prezes napisał(a)
W zeszłym roku założyłem z rolki nowy trawnik, na jesień zaczęły na nim pojawiać się na nim jasne plamy. Prawdopodobnie była to czerwona nitkowatość traw lub/i różowa plamistość trawników. W tym roku na początku sezonu było OK, teraz znowu to samo. Dodatkowo grzyby kapeluszowe. Trawnik podlewany rano i wieczorem po 15 min. Nawożony co ok. trzy tygodnie. Ostatnio Compo Expert Novatec N-max. Proszę o pomoc!

Przestań podlewać, trawnik dwa razy dziennie to za dużo.
Złamane drzewko - jak uratować zamkn. 16:23, 27 cze 2020

Do góry
Przeniesione do wątku już istniejącego i jest odpowiedź
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10087-zlamane-drzewko?page=1#post_5
Złamane drzewko 16:22, 27 cze 2020

Do góry
KamilM napisał(a)
Dzień dobry,
Po wczorajszej nawałnicy z gradem, złamało nam wiśnię piłkowaną Kanzan.
Czy da się uratować jakoś to drzewko?
Złamane jak na foto.
Pozdrawiam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:51, 26 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sylwio, polecam mój artykuł, jest tam o wiele więcej pomysłów darmowych, ale lepszych ładniejszych https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Przejrzyj galerię zdjęciową.

Lecę Danusiu z przyjemnością Choć powiem Ci te co znalazłam i proste i pasujące do mojego ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:40, 26 cze 2020

Do góry
kasia_c napisał(a)

Przepięknie. Tu zawsze można wejść i się nasycić kolorami i pięknymi widokami. Jak w tym roku łąka kwietna? Nadal jest?
Czy te kwiecie na zdjęciu to ostróżka?

Tak, to ostróżka, ale nie pasuje tutaj ten odcień. Będzie przesadzona.

W tym roku jedyna łąka jest w skrzyni w warzywniku, zawiera chabry (4 kolory) i kąkole oraz jednoroczne ostróżeczki. Gdzieniegdzie są kosmosy.

W miejscu łąki jest rabata z topiarami i bylinami oraz różami.
Co poradzić na świerka zamkn. 22:37, 26 cze 2020

Do góry
Tutaj odp. https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-choroby-i-szkodniki-swierkow-swierk-picea?page=36#post_8
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 22:36, 26 cze 2020

Do góry
Malgorzatka1 napisał(a)
Co poradzić na taką sytuację. Nie wiem Czy dobrze widać. Świerk jakby chyba schnie brązowieje od środka gubi igły.

Moim zdaniem to jodła nie świerk i ma zapewne przędziorki. Opryskaj preparatem Ortus.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:32, 26 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Taki pomysł znalazłam na podtrzymywanie roślin. Darmowy zupełnie, a dekoracyjny przy tym

Sylwio, polecam mój artykuł, jest tam o wiele więcej pomysłów darmowych, ale lepszych ładniejszych https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Przejrzyj galerię zdjęciową.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:51, 26 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wypuść trawnik wyżej przy koszeniu, podnieś noże.

Dzieki- w takim razie nie będę kosił przez 10-14 dni. W mojej nowej kosiarce 55 mm to najwyższe ustawienie noży więc wyżej się nie da. Ale pewnie cały problem wziął się z tego że jedno koszenie temu skosilem na 43 mm i wtedy tak poszarpalo trawę. Odczekam kilka dni więcej aż trawa wypuści i zobaczymy co będzie.
Rozumiem też żeby z nawozem się wstrzymać jeszcze z 2-3 tygodnie i gdzieś w lipcu spróbować rozpylić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies