Natka, bluszcz fajny ale trzeba kontrolować. Ja już mojego ciacham sekatorem Oleńko, bardzo się cieszę Sebek, dzieki! Aniu, u mnie cały ogród jedzie na pokrzywie Ewka, nie mam pojęcia co do za odmiana. Pobrałam szczepki od bluszcza sadzonego jeszcze przez moją mamę prawie 30 lat temu. Navi,, u mnie w drugim ogrodzie też nie chce rosnąc...i bądz tu mądry
U mnie rośnie w miejscu gdzie mój eM przesadził z ilością zraszaczy i wody jej nie brakuje Właśnie mu mówiłam, że zastanawiam się czy nawet jednego nie usunąć. Na razie myślę, ze jej mizerny wzrost jest spowodowany tym, że sadzonki były malutkie i musiała się zaaklimatyzować. Zobaczymy jak będzie dalej. W ciągu ostatnich dwóch dni trochę podrosła, niedużo ale ważne że coś tam drgnęło.
Twoja ma sucho i słonecznie, moja mokro i troszeczkę cienia - to będziemy sprawdzać jakie ma rzeczywiste wymagania Bardzo mi na niej zależy więc chodzę wokół niej, dmucham i chucham żeby tylko rosła dobrze.
PS, I jak tam oględziny? Podrosła po tej dawce wody???
Dziękuję Polinko! na większości pinów w trawach jest berberys który ładnie się komponuje... ustawię doniczki na rabacie i zdecyduję czy nie powstaną zbyt duże dziury.Miedzian wystarczy czy trzeba czegoś mocniejszego używać?
Staram się, ale kiepsko mi idzie. Jednak dużo zachodu jest z tymi naturalnymi metodami
Skrzypu w mojej okolicy raczej nie widuję. Chyba żeby suszony kupić.
Na razie kupiłam suszoną pokrzywę, żeby ją dodawać do gnojówek. Tylko nie wiem, czy stosować ją jako dodatek do świeżej, czy robić z niej gnojówkę w lipcu, jak już świeżej nie będzie.
Asiu, nie wiem czy stosujesz naturalne preparaty ale mogę polecić na takie zabiedzone rośliny gnojówkę ze skrzypu. U mnie Brabanty, które przez 5 lat były bez jakiejkolwiek opieki (nie cięte, nie podlewane itd.) po konkretnym cięciu wczesnowiosennym i 3 krotnym oprysku skrzypem odżyły w oczach. To samo miałam z bukszpanami, które prawie już umierały.
Haniu, mikstura a raczej wywar pomaga się ukorzenić póżno sadzonym roślinom.
U mnie trawy były sadzone we wrześniu i było ryzyko nie ukorzenienia się roślin. Wywar bazuje na podagryczniku.