Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

polinka 11:36, 14 cze 2017

makadamia napisał(a)

A takim wrotyczem, co stoi od tygodnia nie można by opryskać? czy tylko do podlewania się nadaje?

(zaczynam się doktoryzować w rozpoznawaniu gnojówek po zapachu; pokrzywowa śmierdzi najintensywniej, ale najgorszy smród ma czarny bez; wrotyczowa śmierdzi bardzo słabo)

wczoraj nie padało nic a nic. przedwczoraj trochę. u nas w ogóle jakiś zaklęty krąg - wszędzie dookoła pada, a w Ząbkach susza. niezależnie od tego, że wisła tak jakby zatrzymuje deszcze idące od zachodu.

A mojej kory nie pochwalisz? Niedobra, nie zauważyłaś czy czekasz aż skończę wysypywać?

A robiłaś kiedyś oprysk samą skrzypową? To jest dopiero zapaszek Jak dla mnie smrodek nr1 wśród gnojówek.

makadamia 11:38, 14 cze 2017

Nie. Skrzypu w okolicy mało, a do oprysków jeszcze nie doszłam
Ale wierzę na słowo
Kasya 11:54, 14 cze 2017

polinka napisał(a)

A robiłaś kiedyś oprysk samą skrzypową? To jest dopiero zapaszek Jak dla mnie smrodek nr1 wśród gnojówek.

o matko...mam skrzyp nastawiony w wiaderku...nie otwierac ?

na co skrzyp dobry ? bo juz sie pogubilam...
Rytla 12:14, 14 cze 2017

Moja skrzypówka nabrała mocy, wali na kilometr, a mnie boli ręka i nie robię nic.
Kasia_CS 12:25, 14 cze 2017

Asia, to Ty Ząbki?! Myślałam, ze druga strona Wisly
polinka 12:56, 14 cze 2017

Kasya napisał(a)

o matko...mam skrzyp nastawiony w wiaderku...nie otwierac ?

na co skrzyp dobry ? bo juz sie pogubilam...

Ha, ha u mnie w wiaderku skrzyp nie robi jakiegoś tam wielkiego smrodu, problem pojawia się przy oprysku

Gnojówkę ze skrzypu do podlewania używamy od sierpnia jak już nie używamy pokrzywy, która ma dużo azotu. Jeśli ktoś ma teraz w nadmiarze skrzyp to można łączyć z pokrzywą.
Oprysk gnojówką skrzypową używamy do chorych, zabiedzonych roślin ale również wykazuje działanie coś na zasadzie stymulatora wzrostu.
Pszczelarnia 13:27, 14 cze 2017

Co to jest burchel na ręku - pęcherz?
Makusia 15:59, 14 cze 2017

To ma być zamknięte wiadro gnojówkowe czy otwarte? Ja już się gubię...moje stoi otwarte, deszcz do niego pada i specjalnie się nie pieni...gnojówkę też zepsuć można? To ja już chyba poziom master osiągnęłam
Gruszka_na_w... 23:39, 15 cze 2017

Makusia napisał(a)
To ma być zamknięte wiadro gnojówkowe czy otwarte? Ja już się gubię...moje stoi otwarte, deszcz do niego pada i specjalnie się nie pieni...gnojówkę też zepsuć można? To ja już chyba poziom master osiągnęłam :
(

Uchylone ma być, żeby tlen dla bakterii był dostępny. I mieszać trzeba codziennie, żeby napowietrzyć. Przy okazji nawdychasz się tego, co dawniej nazywano świeżym wiejskim powietrzem.

Najbardziej lubię robić oprysk RT. Tak ładnie pachnie wtedy w domu i ogrodzie.

Skrzypem dobrze jest podlewać pomidory i ogórki po fazie kwitnienia, podczas zawiązywania i wzrostu owoców.
Asiu, serce mi krwawi. Taki piękny ceglany murek! Zasłonić? Toż to zakrawa na świętokradztwo ogrodowe. Nawet jeśli przesłoną ma być arystokratyczny cis.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 14:56, 19 cze 2017

Rytla napisał(a)
Moja skrzypówka nabrała mocy, wali na kilometr, a mnie boli ręka i nie robię nic.

Mnie też boli, nawet dwie, bo się nabawiłam odcisków, ale robię co mogę

Ale Ty masz poważniejszą przypadłość niż odcisk, więc się kuruj, relaksuj i najwyżej paluszkiem pokazuj, co trzeba zrobić