Ha, ha u mnie w wiaderku skrzyp nie robi jakiegoś tam wielkiego smrodu, problem pojawia się przy oprysku
Gnojówkę ze skrzypu do podlewania używamy od sierpnia jak już nie używamy pokrzywy, która ma dużo azotu. Jeśli ktoś ma teraz w nadmiarze skrzyp to można łączyć z pokrzywą.
Oprysk gnojówką skrzypową używamy do chorych, zabiedzonych roślin ale również wykazuje działanie coś na zasadzie stymulatora wzrostu.
To ma być zamknięte wiadro gnojówkowe czy otwarte? Ja już się gubię...moje stoi otwarte, deszcz do niego pada i specjalnie się nie pieni...gnojówkę też zepsuć można? To ja już chyba poziom master osiągnęłam
Uchylone ma być, żeby tlen dla bakterii był dostępny. I mieszać trzeba codziennie, żeby napowietrzyć. Przy okazji nawdychasz się tego, co dawniej nazywano świeżym wiejskim powietrzem.
Najbardziej lubię robić oprysk RT. Tak ładnie pachnie wtedy w domu i ogrodzie.
Skrzypem dobrze jest podlewać pomidory i ogórki po fazie kwitnienia, podczas zawiązywania i wzrostu owoców. Asiu, serce mi krwawi. Taki piękny ceglany murek! Zasłonić? Toż to zakrawa na świętokradztwo ogrodowe. Nawet jeśli przesłoną ma być arystokratyczny cis.