Pora pokazać wczorajsze dzieło, czyli trawnik poddany wertykulacji.
W najgorszym stanie była trawa na ścieżce wzdłuż długiej prostej na wysokości budynku i tarasu. Jesienią jest tam cień, a ja robiłam tą trasą sporo kursów. Udeptywanie mokrego trawnika w takich warunkach mocno niszczy trawę. Prace renowacyjne przy tarasie też zrobiły swoje. Mam nadzieję, że dosiewki przyniosą dobry efekt.
Jutro organizm zapewne wróci już do formy.
Liczę, że te czosnki uda się wytrzebić przez systematyczne odrywanie zielonych listków. Cebulka mocno się osłabi produkując kolejne.
Czosnki Krzysztofa i Purple Sensation też mocno się rozrosły. Łatwiej je jednak kontrolować.
Po tych intensywnych opadach narcyzy z trudem trzymają pion. Te tradycyjne, żółte stoją prosto, pokładają się szlachetniejsze odmiany. Tych drugich jakoś mniej w tym roku.
Tulipany lepiej znoszą deszczową pogodę.
Tych kupiłam kiedyś cały kilogram. Odmiany nie pamiętam, ale kwitną niezawodnie od kilku sezonów.
Dobrze mieć w ogrodzie seslerię jesienną. Mimo wczesnej wiosny wygląda już okazale.
. O wiele lepiej teraz wyglądają dopiero teraz z bliska z tych zdj zobaczyłam że jeszcze można było kilka łodyg niżej ściąć bo mają wypustki. Na drugim zdj to jest podpora przy hortce czy taka wysoka łodyga? Na żywo pewnie bym jeszcze niżej przycieła znając siebie
Ach te ogrodnicze dylematy teraz padło na rozmiar kostki na obrzeże ścieżki no i na samą ścieżkę wzdłuż ściany domu.
Mniejsza, czy większa? Oto jest pytanie
Kot upojony kocimiętką, już trzeci dzisiaj. Kocimiętki są trzy a oni tylko jedną męczą
To jest ziarnopłon, ja przyniosłam ją do ogrodu z jakąś roślinką z lasu wiele lat temu, walka jest bezskuteczna, ale mam kilka miejsc gdzie z nią walczę np ziołową szachownicę. Jak usycha za jakiś czas zbieram suchy korzuch, a z drugiej strony zadarnia skutecznie, więc wiesz tego...
Elisko, cudna ta magnolia, na ciemnym tle wygląda fantastycznie. Pierwiosnki i hiacynty też w pełnym rozkwicie,
nareszcie wiosna.
Ta żółta roślinka to ziarnopłon wiosenny, jest to właściwie chwast, ale bardzo ładny, trzeba go tylko trzymać w ryzach
i pilnować, żeby się nie rozlazł po ogrodzie.
Czytałam, że jest to również roślina lecznicza.
Horyzontalnej pozycji było niewiele. Robiłam wysiew cukinii i bazylii, popikowałam 20 porów, zrobiłam dosiewki trawy i przycięłam wreszcie śliwy w sadzie.
A długa prosta wciąż czeka na wiosenne porządki.
Od kilku godzin nie pada. czekam na spektakl ze świdośliwami w tle.
na garażowej
U mnie wybrzuszenia w trawniku wynikają z naprzemiennego zamarzania i odmarzania gliny.
Wałowanie można robić w każdym momencie. Korzonkom trawy to nie zaszkodzi.
Z myślą o Tobie zrobiłam zdjęcia czosnkom główkowatym.
Zaczyna gęstością przypominać wysiewany szczypiorek wieloletni.
Chciałbym wam pokazać jeszcze ile może być slimaków na 1 pniu/drzewie - ktoś ma pomysł dlaczego upodobały sobie morwę? Zebrałam ponad 20 sztuk z jednego drzewa.
I porównanie szybkości rozwijania się tulipanów
Dzisiejsze
I z 12 kwietnia
Oraz z 5 kwietnia