Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 19:19, 19 wrz 2023

Iza Zaliwska, chyba. Sprawdze ale nie te o których piszesz - nie znam tej odmiany. Te more calkiem calkiem szkida ze tak malo
Muszelka 19:23, 19 wrz 2023

Dzięki

Kontonaogrod 12:11, 20 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu 12:27, 20 wrz 2023

Kształt tej „stodoły” taki modny ostatnio, że rozważyłabym jej przekształcenie na dom, a dworku bym wtedy nie budowała. Jaki metraż ma ta stodoła?. Jak dobrze pamietam to mieszkasz obecnie w domu o takich kształtach, parterowe i chyba Ci się sprawdza, znasz też zawiłości budowy i wiesz, że takie wysunięcia fundamentów (chyba w salonie/jadalni) itp. dokładają kosztów do budowy niż taka prosta bryła.

Masz rację. Drzewa i krzewy w pierwszej kolejności. Lecz, żeby ich nie musieć przesadzać to wypadłoby mieć wstępny plan funkcjonalny ogrodu rozrysowany.

Co do płotu to nasi sąsiedzi mają 30 arów i ogrodzili tylko część na której im najbardziej zależy (sarny, zające itp. ich odwiedzały). Reszta działki ma klasyczne miedze i jest otwarta. Może u Ciebie nie trzeba będzie całości ogarniać.

Droga wewnętrzna by dojechać do budynku musi być przez niemal całą działkę, tak? Czy możliwe jest włączenie się do ruchu z drugiego końca?

Murki oporowe robiła na Ogrodowisku Rojodziejowa. Możesz ją podpytać o koszty, a wykonanie zobaczyć w historii jej wątku. Może udałoby się jakieś łagodne skarpy bez murków zrobić?
Kontonaogrod 12:46, 20 wrz 2023

Cześć Patrycjo

o przekształcenie stajni w dom mieszkalny nie pytałam. Ale pomysł nie jest zły - a na pewno do sprawdzenia. Wiem że mogę odebrać dom mając tylko fundamenty stajni, odwrotnie chyba się nie da - chyba że mając oba zbudowane a do tego nie dążę Przepytam architekta, zobaczymy dzięki! takich nieszablonowych pomysłów mi trzeba bo czasem sobie coś wbiję do głowy i czegoś nie widzę, a możliwości są...

Niemniej stajnia ma 160m2 użytkowych haha, dom dworek 125 (plus garaż), dom 160 metrów już miałam i jest zbyt duży na 3 osoby...
Ten nowy/dworkowaty ma 125 plus garaż (razem 163m2 i tak)... Teraz mamy 100m2 i wiatę na auta i w suie parę dodatkowych metrów by się przydało, ale konieczne nie jest...

Planowałam zbudować dom i same fundamenty stajni, zrobić odbiór domu i mieć budowę "z głowy". Wtedy można - kiedyś - dokończyć stajnię już bez bólu głowy i terminarza, jak kiedyś będzie kasa, albo i nie (i zostawić same fundamenty).

Wiadomo że budowa takiego dworkowatego domu z wykuszami będzie droższa niż prostej a'la stodoły, ale nie demonizowałabym tego (bo już to przetrawiłam w głowie ? Wycenę robocizny już mam i jest znośna, bazuje na tym co ostatnio budowałam, kwestia materiałów - których będzie trochę więcej, ale chyba nie jakoś strasznie? No i zmiana przeznaczenia stajni na dom mieszkalny = zmiany w projekcie i zmiany zagospodarowania terenu, więc dodatkowe tysiące dla architekta...

Ludzie w ogóle nie mają tutaj ogrodzeń, mają duże działki... ja na działce na której mieszkam też nie (tylko ogród - ogród mam ogrodzony).
Chciałabym ogrodzić tam całe 3000m2 żeby mieć gdzie psa trzymać w ciepłe dni - tutaj muszę ją wyprowadzać specjalnie bo jak wyskoczy z domu to może zniknąć w 3 sekundy a cokolwiek co jest nieogrodzone wystawione jest na pastwę zająców i saren.

Drogę wewnętrzną zrobimy, tak jest dojazd z drugiej strony działki ale jest to nieutwardzona droga której używają traktory i quady. A utwardzać gminnej drogi bym nie chciała - na swój koszt - wyszłoby to samo co droga wewnętrzna (która już jest wykopana, rozpoczęta, kwestia nawiezienia i ubicia żwiru/gruzu) - a będzie moja/tylko moja, na moim terenie.

Tak, zawsze można celować w łagodne skarpy (zgodnie z projektem), ale już mam ich trochę tutaj i tym razem chciałabym "porządnie" ogarnąć nową ziemię - tak żeby za parę lat nie pluć sobie w brodę że jednak "trzeba było"... bo koparka parę lat po założeniu ogrodu równa się zniszczenie... Więc takie tarasowanie porządne mi się marzy...

No właśnie z tym wyznaczeniem co gdzie byłoby w tym ogrodzie mam problem chyba dopiero jak fundamenty chociaż będą, albo przynajmniej budynki wyznaczone to jakoś bardziej mi się uda to ogarnąć myślami - bo póki co to wielkie pole/łąka wśród innych wielkich pól
W 30 arach w części odgrodzonej przeznaczyłabym część zaraz od drogi pod warzywa - i odgrodziła żywopłotem. A resztę obsadziła drzewami i krzewami...
Kordina 20:01, 20 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)

W pierwszym ułamku sekundy jak otwierałam Twoją stronę "ujrzałam" abstrakcyjny obraz na błękitnym tle
Kontonaogrod 20:18, 20 wrz 2023

Buahaha
Kontonaogrod 12:52, 21 wrz 2023

Scoot drugi raz zmienił godziny mojego lotu do Singapuru i powrotnego z Bangkoku. Zła jestem bo mi to skraca wycieczkę z 11 do 9 dni... i teraz w Atenach musiałabym mieć 2 noclegi albo zrezygnować z lotu dolotowego który mam już kupiony... i na powrocie musze odwołać nocleg w Bangkoku bo nie mam czasu trzeba wracać... no i cała wycieczka przewrócona do góry dnem...

Moja wina bo chciałam załatwić wszystko od razu, a lotów ekonomicznych nie da się zmienić... jak polecę dzień później (płacąc od nowa), skasują mi lot powrotny...

Ok. Ogarnęłam, pogmerałam trochę w rezerwacjach, odpuściłam Kuala Lumpur (szkoda!) żeby nie gonić z językiem na brodzie. Mamy za to nocleg w hotelu kapsułkowym w Singapurze, stamtąd lot do George Town na Penang, tam dodatkowy nocleg, stamtąd lot do Phuket i znowu przedłużony pobyt i powrót do Bangkoku skąd wracamy do domu. Na początku i na końcu nic nie gmeram bo jak lot do Azji się znowu zmieni to znowu będę musiała poprawiać, a chciałabym tego uniknąć. Jedyny plus to to że rezerwacje noclegów można zmieniać bezkosztowo, szkoda że nie jest tak z lotami...

Kontonaogrod 14:51, 21 wrz 2023

Wykorzystałam kod zniżkowy do albamar, czekam na nowe rodgersje i miodunki ładnie u mnie rosną na tej glinie, kwitną w lutym i marcu i cieszą pszczoły

Rodgersja stopowcolistna 'Rotlaub' Rodgersia podophylla
Rodgersja pierzasta 'Bronze Peacock' Rodgersia pinnata
Rodgersja stopowcolistna 'Braunlaub' Rodgersia podophylla
Miodunka plamista 'Silverado' Pulmonaria saccharata
Miodunka plamista 'Mrs Moon' Pulmonaria saccharata
Miodunka 'Opal' Pulmonaria
Miodunka 'Silver Bouquet' Pulmonaria
Miodunka długolistna Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis
Funkia 'Atlantis' Hosta
Funkia 'Liberty' Hosta
Kontonaogrod 17:58, 21 wrz 2023

Hakone wreszcie cos urosla