Nikita, Aniu, Asiu, Aniu wszystkiego dobrego na nowy tydzień i oby mrozy za szybko się nie pojawiły. Dziś jakoś tak zimno, mój organizm już na dopingu z herbatki imbirowo-cynamonowej Pozdrawiam i macham z kosmosem
Witam. Od kilku dni podczytujé Was tutaj na forum I szukam inspiracji na czesc mojego ogrodu. I dalej niewiem co posadzic zeby bylo ladnie Wczesniej myslalam zeby dokupic azalie I rododendrony I posadzic zeby byly w kupie po 3 szt. Bo tak myslalam ze bedzie lepiej. Reszte zasypac kora, tak jak jest przy thujach. Ale jak tu poczytalam to doszlam do wniosku ze bedzie pusto. Azalie I rododendrony przekwitna I Nic nie bedzie. Pozniej zaczna kwitnac hortensje. Poradzcie mi prosze co tam ewntualnie posadzic. Myslam o lawendzie I hortensji bukietowej. Dlugosc tego to 12 metrow, szerokosc 1,6. Chodnik bedzie teraz wyrownany. Polbruk planujemy na drugi rok zrobic. Chce jeszcze dodac ze z prawej strony jest wejscie do domu
Witam mam problem. Dostałam tą oto roślinkę i nie wiem co to jest. Piszę dlatego ,że zaczyna mi opadac i nie wiem co robic Proszę o pomoc co to za roślina i jak się ją pielęgnuje? co zrobic żeby nie opadała?
W pobliskich lasach grzybów jeszcze nie mamy. Byliśmy wczoraj i znaleźliśmy zaledwie kilka sztuk. Ale za to nasza działeczka rekompensuje nam te braki. Kozaków i maślaczków u nas nie brakuje, rosną wokół stawu pod brzozami. Do rosołu, zalewajki czy sosu jak znalazł. Doglądam moje maluszki, widzę jak z dnia na dzień rosną, czasem nawet podlewam. Na razie było około 50szt, ale wciąż ich przybywa. Fotki rosnących grzybków zrobione były przed kilkoma minutami.
Kasiu Papa Meilland rośnie do ok.1 m, ma piękny zapach róż damasceńskich no i piękny kwiat, polecam a grzyby w warmińskim lesie wczoraj nie mogłam jechać do lasu ale na spacerze z psem widziałam jak ludzie wracali i każdy niósł wiadra prawusków także i one dopisały
Pierwsza lilia.... i niestety ostatnia. Ten zapach, który kilka dni królował w ogrodzie jest okropny. Zapach kwiaciarni i cmentarnych wiązanek... Niestety rezygnuję z tych kwiatów, choć kwitną przepięknie.
Cześć MartekMaślaków do sosu wcale nie gotuję tylko obieram ze skórki i myję,smak oddadzą w sosie gotuje ok.10 min tylko do octu, a potem gotując się w zalewie dojdą Buziole przesyłam
A nie chciałąbyś Ilono do kolekcji Novalis. Piękna, zdrowa z rodowodem (kupiona w Rosarium) kwitnie od czerwca do września spokojnie. Mam ja u siebie od roku i mi nie pasuje tam gdzie rosnie. Głowie się gdzie ją przesadzić, a M wczoraj stwierdził, że chyba nie pasuje do naszego ogrodu i ma rację. Oddałabym w Twoje dobre ręce jesli chcesz