Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:32, 06 paź 2015

Milka napisał(a)

Mam 4 lata w gruncie i tez nie kwitla.

Irenko, czy Ty czegoś nie masz??
margaretka3 10:35, 06 paź 2015

Anda napisał(a)
Też miałam kiedyś żarnowca, czerwonego. Wywaliłam go po pewnym czasie. Jakoś nie przypadł mi do gustu. Taka miotła z niego u mnie była.

Miotła Zobaczę, co z niej wyrośnie. Chyba dam na ognistą.
margaretka3 10:40, 06 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Gosiu, a co powiesz o odętce? Czytałam, że jest ekspansywana, a chciałabym ją przy różach posadzić... Nadaje się? I kiedy kwitnie?

Odętkę lubię! Pasuje Ma strzeliste kwiatostany, ładne przed rozkwitnięciem i po kwitnieciu, kwitnie w lipcu, przycięta kwitnie też we wrześniu, teraz jeszcze też.
Czy ekspansywna? Jeszcze ją za taką nie uznałam
sylwia_slomc... 15:33, 06 paź 2015

Odętka jest śliczna ponoć szeroko się rozrasta , ale u mnie zeszłoroczna wymarzła mimo braku mrozów Żarnowce mam dwa i tnę je, jeden jak kupiłam była miotła , ale po cieciu poszedł w szerokość u mnie się na razie nie pokładają tylko takie krzaczki w innych bylinach upchnięte, ślicznie kwitną
Jana 18:18, 06 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Cieszę się, że Ci się podoba

Wczoraj ognista dostała w plecki sadzonki grabu. 15 metrów żywopłotu mniej do zasadzenia Średni syn musiał przy mnie w ogrodzie odrabaić zadania, bo inaczej to ja nic w tygodniu nie byłabym w stanie pchnąć roboty ogrodowej, a tej mam jeszcze całą masę.

a na jaką wysokość chcesz grab poprowadzić? U koleżanki jest w formie żywopłotu, fajnie wygląda zdjęcia super
07_Rene 18:28, 06 paź 2015

Gosiu, a czym można przyslonic piwonie po kwitnieniu żeby ich brzydkie liscie nie wrzucaly sie tak w oczy.? Myślałam o ostrozkach, ale chyba zbyt wysokie. ... Masz jakiś pomysl?
20:20, 06 paź 2015
07_Rene napisał(a)
Gosiu, a czym można przyslonic piwonie po kwitnieniu żeby ich brzydkie liscie nie wrzucaly sie tak w oczy.? Myślałam o ostrozkach, ale chyba zbyt wysokie. ... Masz jakiś pomysl?

jak coś wymyślicie sensownego ..to odgapię ...sama myślałam rozplenice przed posadzić ...bo liście prawie się wytnie jak rozplenice już podrosną.....

ale mam też szłwie amethyst (dziś zebrałam nasiona ..po deszczu wysieje) ...ona jest wysoka na 60-80 cm jak kwitnie ... ale nie wiem czy pasuje?
sylwia_slomc... 20:20, 06 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Renia a o czym Ty piszesz? Piwonie po kwitnieniu przycinam ciut niżej niż kwiaty były tak nad samym listkiem i mam je do dzisiaj, całe lato mimo suszy piękne zielone, a teraz zaczynają się przebarwiać jedne na żółto drugie na czerwono i znowu kolor dają
07_Rene 20:30, 06 paź 2015

Sylwio, u mnie piwonie są brzydkie (nie wiem czy tak będzie zawsze bo mam pierwszy rok), ale czytałam że nie tylko ja mam taki problem. Może to od odmiany zależy? nie wiem.

Justyna, o rozplenicy też myślałam, ale akurat na tej rabacie nie planuje rozplenic Ostróżki na pewno nie nadają się. Zdecydowanie lepsza będzie chyba jakaś trawa Anda bodziszki też sugeruje....
Jana 20:40, 06 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Sylwio, u mnie piwonie są brzydkie (nie wiem czy tak będzie zawsze bo mam pierwszy rok), ale czytałam że nie tylko ja mam taki problem. Może to od odmiany zależy? nie wiem.

Justyna, o rozplenicy też myślałam, ale akurat na tej rabacie nie planuje rozplenic Ostróżki na pewno nie nadają się. Zdecydowanie lepsza będzie chyba jakaś trawa Anda bodziszki też sugeruje....
ja mam w piwoniach posadzone cienkie wysokie irysy, wyglada to pìęknie moim zdaniem, liście piwonia ma ładne tu akurat za nimi hortki