Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

butterfly 17:03, 06 paź 2015

Pysznogłowka Kardinal i jezówka Honeydew - dobry duet?
Luki 19:21, 06 paź 2015

3 pysznogłówki wystarczą by zrobić dużą grupę, one szybko się rozrastają i w wielkie kępy rosną. Jeżówek na ładną grupę potrzeba 5.
Rozumiem, że chcesz tą rabatę by była kwitnąca i tak 'na bogato' jeżeli chodzi o ilość roślin kwitnących, do tego jakoś nie pasuje mi taki ekran z cisa bo np taka pysznogłówka Kardinal u mnie miała sporo ponad 120cm a byliny najładniej wyglądają z trawami i wypełniają rabatę jesienią, a tak będą oddzielone.
Kardinal i Honeydew jak najbardziej pasuje.

Idąc od lewej przy berbersysach między świerkami w głębi dałbym hosty bo chyba słońca tam za dużo nie ma i łądnie wypełnią przestrzeń, dlaej przy amanogawach po lewej stronie 3 kule z bukszpanu z jakimś bodziszkiem, łądnie zakwitnie, a później będzie zielonym wypełnieniem.

Red Foxa dałbeym z lekkim przesunięciem przed różami, aby to połączenie nie było tak oczywiste.

Z tym rdestem to mam problem, ale to miejsce dla niego, które opisałaś mogłoby zdać egzamin, czyli obok wiśni.

Z prawej strony przed miskantami dałbym pysznogłówkę i przed, ale też z przesunięciem tą białą jeżówkę a po jej prawej stronie przy różach (tych po prawej stronie rabaty) perovskię. Jak dla mnie zostaje tam jeszcze sporo miejsca na inne byliny.

Miejsce z rozplenicami i rozchodnikami zostawiłbym w spokoju będzie ładnie.

Między róże na stelażach jak napisałem jakieś stożki z buksa mogłyby być, ale trzeba by jakieś wypełnienie między to wszystko zafundować brakuje mi pomysłu.

Między różami tak bardziej z tyłu można dać ostróżki.

Za lewym artemisem też pasowałoby dodać jakieś dwie grupy bylin.

Na dodatek przed tymi różami po prawej też coś by się przydało, na pewno dobra będzie szałwia którą masz, ale może być też kocimiętka czy lawenda.

Poza tym wszystkim mam takie pytanko... te 12 róż to też na tą rabatę?

Kurczę nie wiem czy nie mieszam, ale najlepiej planuję się bylinową jak można po niej pospacerować, ale mam nadzieję, ze moje pomysły się na coś przydadzą
butterfly 20:28, 06 paź 2015

Łukasz, kurcze, aleś się natrudził nad tą moją rabatą... az mi głupio...

Zanim przeczytałam to zrobiłam baaardzo roboczy plan, tzn. wyrysowałam co tam jest (nie cały mi sie zmieścił, urwałam po jakimś 1,5 m z obu stron)

musze się jeszce raz dokładnie wczytac...nie wszystko wiem co i gdzie...

Róże - nie one nie są wszystkie na te rabatę

Są w śród nich 4 pnace które pójda na pergolę (tam gdzie te nieszczęsne cisy..) - będe musiała je jakos tam wcisnąć...

Munstead Wood - 2 szt
Tuscany - 2 szt
Tradescant
Mrs.John Laing
Ascot

Ale nie wszystkie muszą iśc na te rabate bo przecież mam jeszcze te

dlatego 2 róże sa po 2 szt bo bardzo mi się podobaja
butterfly 20:45, 06 paź 2015

Na szybko umieściłam to co zajarzyłam

fiolet - monarda
jasny fiolet - perowskia
białe - biała jeżówka

Red Foxa bardziej przesunąć w lewo, tak?

A te kule bukszpanowe to w taki sposób (trójkąt) wokół tej amanogawy z przodu, czy całkiem z lewej strony?

Stożki bukszpanowe (nawet nie wiem ile?) to myslałam żeby je dac w tej części rabaty gdzieś przed miskantami - tam chyba za dużo byłoby razem z pergolami-stożkami )chociaż one mobilne są...
Magda70 21:52, 06 paź 2015

Beata, jak u Ciebie wygląda The Beatles???
Ja jestem na etapie wywalania. Strasznie mi zarosła - zadarniła kawal rabaty. Tam gdzie nie ma ogranicznika jest nie do zatrzymania. Tam gdzie mam wsadzoną w szmatę wygląda super. Ale mam też miejsca gdzie nie miałam agro i tam jest porażka...
butterfly 21:54, 06 paź 2015

Luki napisał(a)

Idąc od lewej przy berbersysach między świerkami w głębi dałbym hosty bo chyba słońca tam za dużo nie ma i łądnie wypełnią przestrzeń

W to miejsce wpadł mi jeszcze inny pomysł - swiecznica, pluskwica, czerniec, jak zwał tak zwał i pod nią jasnozielone hosty

Kurczę nie wiem czy nie mieszam, ale najlepiej planuję się bylinową jak można po niej pospacerować, ale mam nadzieję, ze moje pomysły się na coś przydadzą

Luki, za skromny jesteś - przeczytałam to co napisałeś juz chyba z 10 razy i za każdym razem "widzę" nową rzecz Twoje rady są super ! Naprawdę

Ide się przespac z ta rabatą - dziś już nie dam rady nic wymysleć...
butterfly 21:58, 06 paź 2015

Magda70 napisał(a)
Beata, jak u Ciebie wygląda The Beatles???
Ja jestem na etapie wywalania. Strasznie mi zarosła - zadarniła kawal rabaty. Tam gdzie nie ma ogranicznika jest nie do zatrzymania. Tam gdzie mam wsadzoną w szmatę wygląda super. Ale mam też miejsca gdzie nie miałam agro i tam jest porażka...

Magda, widział u ciebie tego Beatlesa... i pociesz się ze mój wygląda tak samo...
Wczoraj się mu przyglądałam i mam parę szt które posadziłam wiosną i one sa super. Widać ogromna różnicę.
I tak się zastanawiałam że on chyba jak stipa - jak młody to ładny...
Nie wiem, na razie wymysliłam że wiosną mocno go przerzedzę, powyrywam wszystkie odnogi boczne i zostawię jedną, tak aby widoczne były pojedyncze czuprynki a nie takie poczochrańce...

Jutro zrobie zdjęcia porównawcze bo rosną obok siebie.
Magda70 22:19, 06 paź 2015

hehe...marne pocieszenie...ale fakt, wyrywanie odnóg bocznych pomaga troszkę...
Sebek 22:22, 06 paź 2015

Magda70 napisał(a)
hehe...marne pocieszenie...ale fakt, wyrywanie odnóg bocznych pomaga troszkę...

Może je do doniczek wsadzcie? Tylko czy dołem się nie przebiją...
Magda70 22:38, 06 paź 2015

Sebek...taki plan właśnie mam do doniczek...długich oczywiscie!
Nie pozbędę się tej trawy bo i tak bardzo mi się podoba