Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

20:45, 06 paź 2015
07_Rene napisał(a)
Sylwio, u mnie piwonie są brzydkie (nie wiem czy tak będzie zawsze bo mam pierwszy rok), ale czytałam że nie tylko ja mam taki problem. Może to od odmiany zależy? nie wiem.

Justyna, o rozplenicy też myślałam, ale akurat na tej rabacie nie planuje rozplenic Ostróżki na pewno nie nadają się. Zdecydowanie lepsza będzie chyba jakaś trawa Anda bodziszki też sugeruje....

bodziszki za niskie
20:49, 06 paź 2015
Jana napisał(a)
ja mam w piwoniach posadzone cienkie wysokie irysy, wyglada to pìęknie moim zdaniem, liście piwonia ma ładne tu akurat za nimi hortki

ale to akurat nie jest zestaw dla mnie szukamy dalej
margaretka3 21:25, 06 paź 2015

Dziewczyny, pogadajcie tu miło, ja dołączę jutro. Dziś padam, chirurg ząb mi wyrwał, męcząc się przy tym okrutnie. Teraz męczę się ja.
07_Rene 21:28, 06 paź 2015

Łączę się w bólu
sylwia_slomc... 21:31, 06 paź 2015

Wspólczuję
margaretka3 08:37, 07 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Odętka jest śliczna ponoć szeroko się rozrasta , ale u mnie zeszłoroczna wymarzła mimo braku mrozów Żarnowce mam dwa i tnę je, jeden jak kupiłam była miotła , ale po cieciu poszedł w szerokość u mnie się na razie nie pokładają tylko takie krzaczki w innych bylinach upchnięte, ślicznie kwitną

Odętkę tak lubię, że niech się rozrasta swobodnie, rozdawać będzie co
Sylwia, kiedy tniesz żarnowca? U mnie ma ponad metr, nie pokłada się, choć bardzo cieniutkie ma te łodyżki. Sztywne za to jak u werbeny.
margaretka3 08:49, 07 paź 2015

Jana napisał(a)
a na jaką wysokość chcesz grab poprowadzić? U koleżanki jest w formie żywopłotu, fajnie wygląda zdjęcia super

Jana, to właśnie ma być żywopłot - zamiast ogrodzenia będzie zielona ściana Na wiosnę posadziłam już sporo sadzonek, ale nie zdążyłam całości, bo nie miałam przygotowanej ziemi. Chciałabym skończyć go sadzić tej jesieni, bo zadołowane sadzonki czekają od wiosny. Muszę przekopać jeszcze jakieś 15 metrów i wybrać wielkie ilości perzu. Ziemia tam gliniasta, w lecie się nie dało łopaty wbić. Mam plan robić to wieczorami, do lampy może dam rady przynajmniej skopać teren.
margaretka3 08:59, 07 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Gosiu, a czym można przyslonic piwonie po kwitnieniu żeby ich brzydkie liscie nie wrzucaly sie tak w oczy.? Myślałam o ostrozkach, ale chyba zbyt wysokie. ... Masz jakiś pomysl?

Reniu, o piwoniach u Ciebie, ale to też zależy na jakiego typu rabatce chcesz dać piwonie. Bylinowa, różana? Do bylinowej pasowałyby z piwoniami dalie czy rozchodnik, a do piwonii na różance, jak pisze Justyna: rozplenice.
margaretka3 09:01, 07 paź 2015

eee_taam napisał(a)

jak coś wymyślicie sensownego ..to odgapię ...sama myślałam rozplenice przed posadzić ...bo liście prawie się wytnie jak rozplenice już podrosną.....

ale mam też szłwie amethyst (dziś zebrałam nasiona ..po deszczu wysieje) ...ona jest wysoka na 60-80 cm jak kwitnie ... ale nie wiem czy pasuje?

Justynka, widzę, że Cię na wysiewanie wzięło Zaczynam być zazdrosna haha że tak szybko rabaty zapełnisz
margaretka3 09:07, 07 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Sylwio, u mnie piwonie są brzydkie (nie wiem czy tak będzie zawsze bo mam pierwszy rok), ale czytałam że nie tylko ja mam taki problem. Może to od odmiany zależy? nie wiem.

Justyna, o rozplenicy też myślałam, ale akurat na tej rabacie nie planuje rozplenic Ostróżki na pewno nie nadają się. Zdecydowanie lepsza będzie chyba jakaś trawa Anda bodziszki też sugeruje....

A teraz doczytałam, że rozplenic nie chcesz tam dawać. Widziałam u Kondzia bodziszka niebieskiego, wysoki był, może z 70 cm miał. Albo na myśl przyszły mi jeszcze astry wokół piwonii. Reniu, jak to widzisz?