Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Biało różowy ogród za płotem. 14:50, 04 paź 2015

Do góry
W końcu coś się ruszyło w kwestii roślinnej i na szczęście wyszło znowu na moje i pracę zaczęły się od tej strony, której jestem dalej pewny, a po wczorajszych działaniach jeszcze bardziej się upewniłem

Materiał roślinny już się namnożył sam w sumie 'wyprodukowałem' 25 turzyc, 30 sadzonek runianki, 25 sadzonek trzmieliny i 8 kulek z bukszpanu. Zakupione zostały tuje na jedną część, różaneczniki kupione już dawno i miskanty kupione okazyjnie na przyszłość

Pierwszy raz ktoś mnie 'przyłapał' aparatem przy okazji można sobie zobaczyć, ze ogród nie jest duży

Po jakimś czasie w końcu pojawiła się nadzieja, że za parę lat betonowy płot paskuda zniknie. Dla czego tuje... głównie z powodu funduszy, chciałem choinę kanadyjską, ale zrezygnowałem. Przynajmniej mogę przytoczyć słowa, które kiedyś przeczytałem. "Polska tują kwitnąca"

I migaweczka z tarasu.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 14:46, 04 paź 2015

Do góry
i jeszcze taka jesienna panoramka
Przyjazny ogród 14:44, 04 paź 2015

Do góry
Grupa dumosus
astry 'Alice Haslam', 'Jenny', 'Blaue Lagune', 'Apollo' (biały)
i aster nowobelgijski 'Alert'.
oraz nn na ostatnim zdjęciu.

'Alice Haslam' rośnie u stóp 'Jenny';
Aster nowobelgijski 'Alert' również u stóp 'Jenny'.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:44, 04 paź 2015

Do góry
Witajcie
Od zeszłego roku zauważyłem że moje tuje brązowieją od środka i nie występowało to na dużej ilości żywotników. W tym roku objaw się powiększył (bardziej widoczny) i rozszedł na większą ilość żywotników. W ubiegłym roku dwie tuje uschły całkowicie i zostały wyrzucone. Na drugim zdjęciu widać pozostałą już mniejszą szczelinę po usunięciu uschniętego żywotnika. Niestety w tym roku znowu dwie tuje uschły ale być może przyczyniła się do tego tegoroczna susza.
Pierwsze cztery zdjęcia to stare tuje ponad 10 lat a ostatnie dwa to tuje ponad 5-cio letnie. Co może im dolegać i czym zwalczyć?
Objawy te nasilają się na jesień czyli teraz a wiosną i latem są zielone i praktycznie niewidoczne.
W tym roku wszystkie tuje były pryskane 2 razy od grzyba i dwa razy od robaka i nie były nawożone. Wszystkich żywotników jest około 250 sztuk i na każdym występują te objawy w większym lub trochę mniejszym stopniu niezależnie od wieku.
W samym słońcu 14:43, 04 paź 2015

Do góry

Tak to wygląda
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 14:42, 04 paź 2015

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:40, 04 paź 2015

Do góry
Irenko, to co? Wiosną siejemy?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:37, 04 paź 2015

Do góry
Mogę pokazać taki migawki wybaczcie ale całą robotę robi słońce

No i koloru u mnie nadal nie brakuje

Chciałem też pokaząc bylinówke, ale wszystko mróz pozbawił urody i nie ma co pokazać. Na dowód dwa zdjęcia.

Byliny w tym miejscu już idą spać i na efekty powiększania rabaty przyjdzie czekać do przyszłej wiosny
Ogród Mirelli 14:24, 04 paź 2015

Do góry
Loguję się dzisiaj na forum, żeby pomachać niedzielnie, a tu czytam, że za Edytką trochę się osób nazbierało do oglądania kompletu

Dziewczyny, tak jak pisałam wcześniej to jest zwykły komplet ogrodowy, nic wypasionego, ale ładnie wygląda i krzesła są wygodne, a ze stołu psy nie sięgają ściągać jedzenia

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:13, 04 paź 2015

Do góry

Mój ogród - trudne początki - Paula 14:01, 04 paź 2015

Do góry
paula23 napisał(a)
Cały dzień walczyliśmy z drzewkami i "świniem" dopiero skończyliśmy ale zobaczcie Panowie się nie obijali

Jakie urocze zdjęcie Wspaniały pomocnik, pozdrawiam
Hortensjada 14:01, 04 paź 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Dla Was wszystkich promienny uśmiech Słoneczko wreszcie w pełni
I dziękuję

No po prostu szał hortensjowy
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:47, 04 paź 2015

Do góry
Resztę pozdrawiam, macham... i wracam do pomidorów... mączlik szklarniowy z muszką owocową robią mi spustoszenie.. wiec zebrałam co sie da.. i robimę pożegnanie ze szklarnią. Nie będę trzymać dobra dla robali.

Piękny dzień... prawie lato..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:47, 04 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

U nas szpital.. wszyscy chorzy, ale dziś pogoda była idealna..

Aż żal było siedzieć w domu.. dużo nie zrobiłam

Jałowce wyciepane i posadzone Pernettya.. niby na -20 ale klimat ma się ocieplać

Lawenda przesadzona w miejsce kiepskich floksów szydlastych, a na to miejsce przesadzony RH.. miał za ciasno. Cisnął się pomiędzy innymi a drzewem..

I poszedł w miejsce lawendy, jest tu akant, ale wiosna go przesadzę dalej od RH.A zimą i wiosną nie będzie pusto na rabacie

A ja myślałam, że tylko ja przesadzam wszystko jak szalona
Od razu mi lepiej
Co z tym ogródeczkiem począć 13:45, 04 paź 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tu Ml rosną jak szalone
Rosły tu dwa z tych dwóch zrobiłam osiem
Chyba będę musiała je znowu podzielić bo całkiem zdominują rabatę

Ale super to jest.
Pomarańczowe świece do dyni zachwyciły mnie Małpuję
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:43, 04 paź 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
Anulka gdzieś przegapiłam czas Młodszego Muminka ... Ależ ten czas leci..zazdraszczam Ci tego pałeru niemożliwa jesteś ..jak ja bym chętnie na taką taczkę wlazła ... tyleeee,źe ważę ciut więcej niż Muminek

Ściskam mocno , nie jedziesz znów w moje strony z jakąś podróżą służbową ??? bo normalnie się stęskniłam za Tobą

Buziole

Speszjal for ju.. czyli rosół z młodszego Muminka
Wizytówka - Duży ogród i brak pomysłów 13:40, 04 paź 2015

Do góry

Hortensjada 13:40, 04 paź 2015

Do góry
Dla Was wszystkich promienny uśmiech Słoneczko wreszcie w pełni
I dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:35, 04 paź 2015

Do góry
admete napisał(a)
Reniu troszku podczytałam pozdrowionka zostawiam i miłego weekendu życzę

Dziękuję bardzo Sobota była niezwykle pracowita... wykopałam potwora aurea nana i dosadziłam gracki ... znalazłam w końcu miejsce dla red baronów ... były na jednej rabacie teraz są na trzech ... i w jednym miejscu i tak nie do końca mi pasują ... przesadziłam hosty ... wsadziłam zawilce ... powinnam jakieś trawki im dosadzić ... wypieliłam przestrzeń między tujami a wgłębnikiem i ... muszę tam dosypać ziemi i posadzić czosnki ... i wydłużyłam troszeczkę rabatę z buksikami i hakone bo dosadziłam tam żurawkę, dla której za nic nie mogłam znaleźć miejsca Muszę się przyznać, że hakone słabo mi rośnie Czeka mnie jeszcze dosypanie kory na kilku rabatach, dosadzenie szałwii, którą zamówilam u Finki i ... zakup cisów na żywopłocik oraz tulipanowca
A oto poprawiona rabata z hakone:

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:33, 04 paź 2015

Do góry
Witam,

Od mojego ostatniego wpisu minęło 2,5 mies, ciągle ratujemy nasze tuje, niektóre się poprawiły, ale w ogólnym bilansie dosłownie - kilka sztuk. Niektóre wyglądają jakby usychały od środka. Czy jest jakaś szansa że odbiją i wrócą do formy? obecnie stosujemy podlewanie kropelkowe, drzewka zostały podsypane nawozem i opryskane aliette, czy możemy coś jeszcze zrobić? wrzucam aktualne zdjęcia, drzewka zostały jeszcze podsypane korą, zdjęcia robiłam przed więc na nich tego nie widać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies