Na listę wpisz hortensje bukietowe, sadź po kilka sztuk jednej odmiany. Polecam jak zwykle Hydrangea paniculata:
- Limelight
- Darts Little Dot
- Silver Dollar
- Vanille Fraisa
- Phantom
Baz tych krzewów ani rusz. Są piękne i długo ozdobne. Widziałaś u mnie.
Cornus alba "Elegantissima", Sibirica. Aurea.
A drzewa no cóż, tulipanowiec duży, ale ja swojego tnę, trzymam w ryzach. Ale drzewa zrobią Ci mikroklimat, ptaki się osiedlą kiedyś. Drzewa dadzą cień i zatrzymają hulający wiatr.
Normalnie, to one mi spadały przed zimą, chyba pierwszy raz zostały bo mróz uderzył nagle i wcześnie.
One spadną jak zaczną puszczać młode liście wiosną.
Danusiu ja z innej beczki, napisz mi proszę, (bo wsiąkłam i czytam i czytam i chłonę niczym gąbka wiedzę z Ogrodowiska) czy ja dobrze zrozumiałam że skoszoną trawą mogę ściółkować tuje ??
Można, nie jest to co prawda zbyt estetyczne.
Bardziej nadaje się między bylinami. Możesz też pozbywać się chwastów, kładąc kilka warstw gazet, mocząc wodą i rozkładając skoszoną trawę.
Weż tylko pod uwagę, żeby to nie było blisko domu, bo wydziela nieprzyjemny zapach.
Danuś ja mam buka pierwszy sezon i właśnie ostatnio tak się zastanawiałam co z tymi liśćmi? Czy one same spadną do wiosny czy trzeba będzie im pomóc i po prostu ręcznie zerwać z drzewa???
Bardzo podoba mi się ta rabata.
Danusiu w jakich odstępach posadzone są rośliny??
I czy dobrze rozszyfrowałam dereń Ivory Halo, miskant Varigatus, choina kanadyjska Jeddeloh??
...oj nie...jeszcze nie ferie...niestety...Śląsk w tym roku dopiero w lutym wypoczywa... ale ja to chyba na jabłuszku w tym roku tylko teraz już z łóżeczka...
Danusiu, w funkiach wkleiłaś wczoraj zdjęcie, gdzie dla host tło stanowi Kiregeshoma w ciekawej żółtolistnej odmianie. Zdjęcie z PL? Bardzo ładna ta Erecta, nigdy jej u nas nie widziałam. Jest dostępna na naszym rynku?