Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:45, 05 wrz 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Dawno , dawno temu ( nie było jeszcze Ogrodowiska), oglądałam ten sposób pozbywania się chwastów za pomocą palnika w " Mai w ogrodzie" , jeżeli mnie pamięć nie myli (!) to było w ogrodzie Pani Słomczyńskiej.
pozdrawiam

Ewa pozdrawiam, trudno coś kolorowego złapać w obiektywie..
Sprzeczność w ogrodzie 17:44, 05 wrz 2015

Do góry
Pojechałam z córką wczoraj do sklepu by wybrała sobie drzewko, które zasadzimy. Nie mogła sìę zdecydować i wybrała dwie brzozy , jedna z nich to chyba Gold Obelisk lub podobnie brzmiąca nazwa. Ponieważ lubię brzozy nie oponowałam ale że kupiłam miłorząb, który krzyczał "kup mnie" to już nie rozumiem. I gdzie ja je teraz posadzę jak będą wysokie? A pojechałam tylko po brzozę płaczącą, której ostatecznie nie kupiłam bo córce nie przypadła do gustu
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:43, 05 wrz 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Pomidorki i winogrona bardzo ladne a Muminki śliczne pozdrówka

Aniu, tyś jak encyklopedia.. dostałam do Zety hortkę... i kartka się zawieruszyła.. co to może być??? Kwiaty drobne, liście też, dość wiotka.. stoi lato w doniczce wiec zabiedzona.. zaraz idę ją posadzić, w końcu wymyśliłam gdzie..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:36, 05 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Mala_Mi w wątku Magdy70 napisała:

Aniu.
Darzę Cię szacunkiem i sympatyzuję Twoim poczynaniom ogrodowym oraz sportowym osiągnięciom. Jednakże pomimo tego muszę zareagować na Twoje słowa odnoszące się ostatnio do moich postów. Uważam, że wszyscy dzielimy się na ,,Ogrodowisku" wspaniałą pasją do ogrodów i ogrodnictwa, dlatego też powinniśmy starać się iść tą samą ścieżką w jednym kierunku, a nie stawać sobie na drodze z kpiną i ironią na ustach. Proponuję, aby drogą do naszych sukcesów była wymiana posiadanej wiedzy i nabytego doświadczenia, a nie polemika czy koteria. To nas do niczego nie zbliży, ani nie wzbogaci naszych umysłów.

Nic Marzence konkretnego nie zaproponowałem, tylko podsunąłem Jej pod rozwagę jedno z rozwiązań jakie od dawna stosuje się w szczelinach między kamieniami czy brukiem, zapobiegając tym samym wyrastaniu w tych miejscach chwastów, zaczynając swój post od słów: ,,Madzenko, a może zrób tak..."
Twoja riposta Aniu nikomu i niczemu nie służąca bardzo mnie zaskoczyła i pomimo, iż jestem obdarzony dużym poczuciem humoru, to jakoś uśmiech na mojej twarzy się nie pojawił.
Mala_Mi napisała:
,,Ale kup sobie kilka pensetek. I ochraniacz na kolana. Ochraniacze też sprzedają w budowlanych.. dla układających płytki..."
Ja nie jestem w stanie przeczytać tysięcy postów, aby zorientować się co kto miał w swoim ogrodzie lub też, co kto lubi bądź nie. Uważam, że Twoja ironia nie była w tym miejscu zupełnie potrzebna. Nie wiem czy o tym wiesz, ale sposób pozbywania się chwastów z podjazdów i tarasów wyłożonych płytami bądź kostką przy użyciu dyszy i palnika który Madzence przypadł do gustu, jest również moim pomysłem. Zaproponowałem go na naszym forum już dawno temu. To, że ktoś inny przedstawia teraz komuś te same rozwiązania problemu pozbywania się chwastów mnie absolutnie nie przeszkadza. Najważniejsze dla mnie jest to, że wiadomość poszła w świat.
Aniu.
Dla mnie nie jesteś żadnym ,,małym pikusiem". Twoja pasja do ogrodnictwa i moja pasja do ogrodnictwa jest tą samą pasją. Jedynie możemy różnić się zasobem wiedzy w tematach które nas bardziej interesują i które zgłębiamy dla własnego dobra częściej niż inni. Po to mamy Danusię, po to mamy to forum, aby tą wiedzą móc dzielić się z innymi.
Pozdrawiam.

Waldek.. wrzuć na luz....

Dziewczyny dyskutowały na forum, że nowi sadzą karmnik, a "starzy" go wywalają.. bo starzeje się szybko i przerasta chwastami.. to zbiór doświadczeń forumowych w kwestii karmnika.. Koleżanka XX posadziła karmnik zauroczona fotami Madżen (starymi fotami) i było, że jest młoda stażem więc posadziła. Pocieszyłam ją, że tyś już doświadczony stażem ogrodniczym i też polecasz karmnik..
Odniosłam się przez przypadek do dwóch postów, które w jakiś sposób dotyczą Ciebie i akurat te dwa posty przeczytałeś.. albo przypadek, albo jednak dużo czytasz.

Madżen pytała się czym pozbyć się chwastów z pomiędzy kostki, powiedziałam by kupiła palnik w budowlanym. Nie pisałam, że to mój pomysł, napisałam tylko jak to można zrobić i gdzie kupić palnik. Proszę mi więc nie zarzucać, że sobie przywłaszczyłam czyjś pomysł...

A to odpowiedz dlaczego karmnik jest do niczego.. szczególnie w ogrodzie w którym jest tak dużo traw jak u Madżen.
Od wiosny karmnika nie widać, pozbywałam się chwastów pęsetą, inaczej się nie da.. poddałam się. I to nie kpina a realia. W dodatku karmnik na podjeździe, ścieżkach często uczęszczanych to nie najlepszy pomysł..
Jestem osobą praktyczną... i mam czasami praktyczne wpisy.

Tu też jest karmnik.. ale go już nie widać

Metamorfozy ogrodowe 17:35, 05 wrz 2015

Do góry
Oraz kilka zdjęć z dziś - pogoda średnia ale rośliny cieszą!

Metamorfozy ogrodowe 17:33, 05 wrz 2015

Do góry
I kilka kolorków dominujących w moim ogródku [oprócz bieli]:
Metamorfozy ogrodowe 17:30, 05 wrz 2015

Do góry
Lato ma wiele imion, a w nim można mieć tyle pięknych roślin nawet w tak małym ogródku. Moje serca są podbite przez hortensje, jeżówki, róże, liliowce, trawy wszelakie... i klony!

Ogródek Iwony 17:24, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moje wrzosy - rabatka niedokończona, może w przyszłym roku coś domaluję na niej

Iwonko, pięknie masz
Metamorfozy ogrodowe 17:23, 05 wrz 2015

Do góry
Jesienią 2013 rozpoczeliśmy prace ogrodowe - najpierw trzeba było skopać ziemię, usunąć drzewa które ani ładne, ani pożyteczne nie były, dodaliśmy sporą ilość torfu, piachu oraz ziemi, a glina jak była tak jest, choć ciut lepiej niż było na wstępie. Prace utrudnia fakt, że do ogródka dostęp jest tylko przez garaż.

Wiosną miałam dużo cebulowych, potem pojawiały się byliny, kwitły hortki, które w kolejnym roku prezentują się dużo lepiej niż w pierwszym. Do ogródka zawitał też bujaczek, który jest super wygodny i kilkakrotnie na nim przysnełam. Ogródek nie jest jeszcze skończony, z niecierpliwością czekam aż pojawi się w nim kostka granitowa na obrzeżach, ale póki co głównie to czekam

Wiosna to czas cebul wszelakich, ale pokazuję tylko kilka zdjęć. Całe mnóstwo w moim wątku.

Do raju daleko - u Ewy 17:19, 05 wrz 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zrobiłam też kilka zdjęć w ogrodzie
Hortensja ogrodowa, którą kupiłam w obi w ubiegłym roku. Podejrzewam, że jest to Schloss Wackerbarth. Co o tym sądzicie?

Masz rację
Metamorfozy ogrodowe 17:16, 05 wrz 2015

Do góry
Podzielę się z Wami moją przygodą ogródkową. Na początek ogródek w stanie wyjściowym. Praca w ogródku głównie moja, luby angażował się w kopaniu, oświetleniu ale przy sadzeniu roślin działałam sama. Sama.... ale z jak wielkim wsparciem i pomocą z Ogrodowiska to chyba nie muszę mówić. Dziękuje wszystkim dopingującym, podpowiadającym i tym od których mogłam się inspirować!! Buziaki ogromniaste!! To dzięki Wam ogródek ma taki a nie inny kształt i coraz bardziej mi się podoba.

Ogródek ma wymiary 6x15m, chyba dość typowe dla zabudowy szeregowej.
Stan w 2013, oraz pierwsze drzewko - klon garnet zadołowane i czekające na lepsze czasy.
Ogród do kwadratu 17:06, 05 wrz 2015

Do góry
Kreseczko - trzeba koniecznie łapać takie słoneczne przebłyski ... Bardzo poprawia mi to humor

Ewe... - lenistwo stosowane z umiarem zawsze korzystnie wpływa na człowieka

Ostatki lata...

Edit: podpisy do róż...

Alan Titchmarsh

Eglantyne

Rosario

Tu ma być ogród :) 17:02, 05 wrz 2015

Do góry
Marikeny - w końcu znalezione takie jak chciałam

Do raju daleko - u Ewy 16:52, 05 wrz 2015

Do góry
Wrzucam hortensję do identyfikacji Może komuś uda się rozwiązać zagadkę. Liście ma gładkie. Kwiaty na początku lekko limonkowe, a teraz białe.

Hortensjada 16:45, 05 wrz 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich odwiedzających i dziękuję za komentarze, szlaban na ogrodowisko muszę sobie robić sama ( tylko 2dni w tygodniu- ale niestety zdarza mi się złamać postanowienie) bo inaczej domowe sprawy leżą

Skuszona promykami słońca wyskoczyłam do ogródka przeanalizować plany na dzisiejszy dzień, cieszyłam się dosłownie chwilę bo z zachodu zimny wiatr przygnał ciężkie chmury, na razie nie pada- może się rozejdzie

Tu jeszcze słońce muska rośliny, część hortensji wymaga pomocy bo te z najcięższymi kwiatami niestety się trochę poprzechylały po ostatnich opadach

Pięknie wyglądają hortensje w blasku słońca
Kupiłam kolejne hortensje do ogrodu
Bożenko, wrzucę zdjęcie hortensji do zidentyfikowania na moim wątku, może Tobie uda się rozszyfrować zagadkę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:37, 05 wrz 2015

Do góry
Bylinówka jeszcze w kolorach

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:30, 05 wrz 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

zbieraj ...zbieraj ...bo też się zastanawiam czy aby wiosną sobie ich nie zasiać ...spodobały mi się

długo u ciebie kwitną?

ps. dostrzegłam talerzyk jakiś angielski

Kwitną całe lato ....zbieram więcej i szybciej niż angielską porcelanę
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:29, 05 wrz 2015

Do góry
Muszę Gertrudę pochwalić za zapach - mocny, intensywny tak jak jej kolor - super! Pachnie o każdej porze dnia i nocy!

Ogród wśród pól i wiatrów 16:23, 05 wrz 2015

Do góry
Strasznie się dziś natyrałam w ogrodzie, w dodatku śmierdzę na kilometr. Cały ogród zlałam gnojówą pokrzywowo-wrotyczową. Jeszcze się zastanawiam czy beczki wrotyczem nie nastawić. Pewnie by nie zaszkodziło, ale dziś zmęczona jestem więc ogólnie jestem na NIE. Skrzynki jarzynowe mam poskręcane, ale trzeba jeszcze raz pomalować od środka. Muszę znów zamówić farbę i tak w kółko.. Na pocieszenie hortnesjowa, która obecnie jest bardziej "werbenowa"

Przeróbki będą na 100%, może nawet jeszcze jesienią. Muszę rozchodniki posadzić co najmniej metr od hortensji. One jakieś gigantyczne rosną i już wszystko na siebie włazi, mus rozluźnić

Miłego popołudnia
Do raju daleko - u Ewy 16:09, 05 wrz 2015

Do góry
Nie mam pojecia co za ona ale aksamitka swietna ))

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies