Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 14:34, 21 wrz 2015

Olu, Danica ma z 1 do 1.2 m średnicy, te największe tyle mają. Między nimi mam bardzo różnie np. trawę Hakone, żurawkę, trawę the Beatles. Zależy o którą rabatę pytasz, bo ja wszędzie mam Danicę . Po oknami kuchni niczym nie podsadzam. Czekam aż urośnie do rozmiarów, które chcę, a resztę wypełni ten świerk "wiedźma", nie wiem czy wiesz o którym piszę. On rośnie taki pochylony, a u dołu ma "spódnicę", która się niesamowicie rozrasta na boki. Wypełni mi przestrzeń pomiędzy kulami i będę mogła trochę po nim chodzić.
Jeśli chodzi o magnolię to się nie znam czy można coś pod nią sadzić. Nie lubię magnolii, bo tylko wiosną jest atrakcyjna, a potem jakoś mi się nie podoba. Nie mam w ogrodzie ani jednej.
Osobiście lubię kule w trawach, a szczególnie mi się podoba stipa. Nie wiem jak po zimie z nią będzie, bo mam pierwszy rok.
Na zakończenie napiszę, że cokolwiek posadzisz pomiędzy kulami, będzie Ci to przeszkadzało w cięciu tych kul. Nie ma niestety złotego środka. Ja jednak kulkowe towarzystwo uwielbiam .
chojna 14:55, 21 wrz 2015

Moniu ja też uwielbiam , dlatego uwielbiam też Twój ogród ☺

Magnolia przez to że jest ładna wiosną , musi mieć ładne towarzystwo ☺
Basilikum 18:51, 21 wrz 2015

Borbetko ja przeciw slimakom sypie te kulkie wielkopowierzchniowo, nie tylko kolo krzaczka. Cos mi sie nawet obilo o uszy, ze bezposrednio kolo krzaczka to nie za bardzo, bo wtedy sie slimaki zbiegaja (hihih). Dokola krzaczka to ja taki zel wylewam jako zapore. Ponoc miedzi nie lubia, wysypo moze troche groszowek. U mnie populacja sie znacznie zmniejszyla ale sypie granulki na trawnik kolo domu raz w tygodniu nawet tam gdzie nic nie rosnie. No i susza dala im sie we znaki.
Sebek 18:58, 21 wrz 2015

Borbetka napisał(a)

Bywajcie . Na razie starczy.

Genialnie wygląda ta rabata Pisałaś, że brakuje Ci kwitnących, a masz na rabatach więcej kolorów juz ja
agata19762 20:42, 21 wrz 2015

Moni piękne te foteczki zrobiłaś
kiedy moje kuleczki takie będą ???

lubię do Ciebie zaglądać !!!
Borbetka 21:04, 21 wrz 2015

chojna napisał(a)
Moniu ja też uwielbiam , dlatego uwielbiam też Twój ogród ☺

Magnolia przez to że jest ładna wiosną , musi mieć ładne towarzystwo ☺

To się zgadza. Wiosną nie mogę się napatrzeć. Szczególnie na takie wieloletnie z ogromną ilością kwiatów.
MirellaB 21:04, 21 wrz 2015

Moniko tuja dannica ma od 1 do 1,2 m średnicy? Ale wielkie. Nie mogę moim pozwolić tak się rozrosnąć, bo miejsca brak
Borbetka 21:05, 21 wrz 2015

Sebek napisał(a)

Genialnie wygląda ta rabata Pisałaś, że brakuje Ci kwitnących, a masz na rabatach więcej kolorów juz ja

Sebek, wybrałeś tę jedyną u mnie ... kolorową . Pracuję jednak nad następnymi.
Borbetka 21:06, 21 wrz 2015

agata19762 napisał(a)
Moni piękne te foteczki zrobiłaś
kiedy moje kuleczki takie będą ???

lubię do Ciebie zaglądać !!!

Wszystkim piszę, że wkrótce. Czas szybko biegnie. Lać wodę trzeba. One uwielbiają wodę i nawóz tak ze dwa razy w sezonie.
Borbetka 21:08, 21 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Moniko tuja dannica ma od 1 do 1,2 m średnicy? Ale wielkie. Nie mogę moim pozwolić tak się rozrosnąć, bo miejsca brak

Te w miejscach słonecznych są ogromne, ale nie martw się, można je ograniczać cięciem. Powiem, że ciężko te wielkie ciąć, to czasochłonne. Będę musiała wrócić do moich nożyc akumulatorowych, bo nie daję rady ręcznie z tymi wielkimi kulami. Za długo to trwa. A że ze mnie wariatka, to jeszcze dosadziłam w zeszłym roku kilkanaście sztuk. Ciekawe kto to obrobi jak będę stara i garbata.