Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 20:54, 20 wrz 2015

Dorotka napisał(a)
A Miś Polarny? Jak ona by sobie poradziła?

Niestety w tym roku na jej temat się nie wypowiem bo poświęciłam kwitnienie na rzecz rozkrzewienia (była to malutka sadzonka) - w tym roku już nie zakwitnie ale w przyszłym będzie to piękny krzaczek

Ale wiem z wcześniejszych dość ożywionych postów, że kilka osób ją ma i na pewno mają dużo więcej do powiedzenia na jej temat Zapraszam
bozga 21:05, 20 wrz 2015

chelll napisał(a)
POwiedz, proszę, która hortensja wcześniej zakwitnie: diamantino czy Magical Moonlight. Musze kupić kilka w strategiczne miejsce, a zależy mi na efekcie. Podpowiesz?

Pierwsza oczywiście Diamantino i na dodatek bardzo wcześnie jak na hortensje
tak wygląda teraz

A tak Magical Moonlight ( ale od razu zaznaczam, że wygląd jej bardzo różni się w zależności od stanowiska- mam ją w trzech miejscach i różnice są znaczne- ta wygląda teraz najlepiej- lekko osłonięte stanowisko)

Ta po lewej zaróżowiona to Magical Candle
A tu też Magical Candle w miejscu bardziej zacienionym

Muszę już kończyć, wpadłam tylko na chwilkę ( oczywiście pozdrowionka dla Wszystkich ), może w tygodniu będę miała trochę więcej czasu
gobasia 18:26, 21 wrz 2015

Witaj Bożenko, zaglądam do Twojego ogrodu [tak po cichu]i nie mogę się napatrzeć ciągle mi mało. Zakochałam się w hortensjach a właściwie w szpalerach hortensji. Mam pytanko[jeśli możesz, prszę o odpowiedż]w jki sposób przycinasz anabelki.
Ewa777 19:03, 21 wrz 2015

bozga napisał(a)
I jeszcze trochę ogólnych fotek przed wyjściem ( na imprezę urodzinową do koleżanki). Pozdrawiam wszystkich serdecznie, jutro pewnie odezwę się dopiero wieczorem bo z rana wybieram się na targi ogrodnicze

Ślicznie, ślicznie, ślicznie
mirkaka 10:00, 22 wrz 2015

Powtórzę za Ewą,ślicznie, ślicznie, ślicznie. Dech zapiera Twój ogród, Ja sobie dokupiłam jeszcze dwie Vanilki, Limelight i Kyushu. Na efekty będzie trzeba poczekać parę latek
Kawa 10:28, 22 wrz 2015

jesssssssssuu Bożenko te Twoje hortensje to jakieś mutanty

przyznaj się mówisz do nich
Krys 10:30, 22 wrz 2015

oj
monibob 13:18, 22 wrz 2015

Mi się aż wierzyć nie chce, że można mieć takie hortensje !!! Cudowne i jeszcze raz cudowne Często je podlewasz? Zastosowałam się do rad odnośnie nawozu, na wiosnę wszystkie przytnę według Twoich wskazówek. Czy mogę wiosna je nawieźć gołębim obornikiem rozcieńczonym 1do4? W tej chwili mam 7 odmian bukietowych i 6 odmian ogrodowych plus 1 drzewiasta. Kwitną wszystkie oprócz Anabelki, która wymaga solidniejszej pielęgnacji i Pinky Winky, którą nieopatrznie przycięłam w czerwcu.
bozga 19:39, 22 wrz 2015

gobasia napisał(a)
Witaj Bożenko, zaglądam do Twojego ogrodu [tak po cichu]i nie mogę się napatrzeć ciągle mi mało. Zakochałam się w hortensjach a właściwie w szpalerach hortensji. Mam pytanko[jeśli możesz, prszę o odpowiedż]w jki sposób przycinasz anabelki.

Są różne opinie odnośnie cięcia Anabelek, ja tnę nisko ale nie przy samej ziemi( 10-15 cm, obwód niżej , środek wyżej). Jestem z wyglądu roślin zadowolona i zostanę przy tej "szkole"
Tak wyglądają dzisiaj, przy okazji załapała się młodsza Pinky Winky

Kasya 19:43, 22 wrz 2015

bozga napisał(a)

Są różne opinie odnośnie cięcia Anabelek, ja tnę nisko ale nie przy samej ziemi( 10-15 cm, obwód niżej , środek wyżej). Jestem z wyglądu roślin zadowolona i zostanę przy tej "szkole"
Tak wyglądają dzisiaj, przy okazji załapała się młodsza Pinky Winky

a tutaj to ile jest krzaków ?

pieknie z tą niską obwódką