Kochani, mam też do Was prośbę o radę. Bo sama już nie wiem. Chyba za dużo rabat pozaczynałam i zaczyna mi się mieszać w głowie, albo tyle jest pięknych rabat i zestawień roślin, które chciałabym u siebie, że już się gubię co z czym.
To jest rabata przed domem/wejściem, z której wybieram kamień i chcę zmienić. Pierwotnie zamiar był taki, że wykopuję wszystko, wsadzam stożek i kulki bukszpanowe, po lewej w rządku turzyca Bronze Form a po prawej Carex Evergold.
Ale znalazłam piękne połączenie kosodrzewin z turzycą brązową, rozchodnikami i jeżówkami i nie mogę się zdecydować i już mi po głowie chodzi, żeby kosodrzewiny zostawić. Ale one są duże i choć przycinane to miejsca mają mało, jak ja jeszcze tam wcisnę trawy to koniec...
Ustawiłam sobie turzyce żeby zobaczyć jak to się prezentuje. I o ile kosodrzewina z turzycą brązową wygląda super, to już sama turzyca w kamieniu średnio, lepiej gdyby na korze.. No i mam dylemat, czy takie połączenie przenieść w inne miejsce ogrodu i tam stworzyć trawy z kosodrzewiną, czy zostawić je tu...Na żurawkę nie patrzcie, też do przesadzenia.