Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gabisiowy ogród...początki....:-)

Gabisiowy ogród...początki....:-)

gabriela_kra... 21:34, 14 wrz 2015

yolka napisał(a)
Wariactwo artystyczne - mowa o kompozycjach doniczkowych, są piekne

Dziękuję. Tworzenie takich "rzeczy" przychodzi znienacka...stoją wrzosy czy inne rośliny w doniczkach,czekają i nagle nachodzi mnie wena i szach prast 15 minut (z pójściem na pole po kolby kukurydzy) i gotowe
gabriela_kra... 19:27, 21 wrz 2015

Rośnie

yolka 19:53, 21 wrz 2015

Cicho... bo trawa u Gabrysi rośnie
gabriela_kra... 12:02, 25 wrz 2015

A ja rosnę i rosnę

Gabisiowa dalej szaleje, sadzi i gracuje "ugór" :

I takie cuda za chwilę posadzi

gabriela_kra... 12:59, 25 wrz 2015

Kochani, mam też do Was prośbę o radę. Bo sama już nie wiem. Chyba za dużo rabat pozaczynałam i zaczyna mi się mieszać w głowie, albo tyle jest pięknych rabat i zestawień roślin, które chciałabym u siebie, że już się gubię co z czym.

To jest rabata przed domem/wejściem, z której wybieram kamień i chcę zmienić. Pierwotnie zamiar był taki, że wykopuję wszystko, wsadzam stożek i kulki bukszpanowe, po lewej w rządku turzyca Bronze Form a po prawej Carex Evergold.

Ale znalazłam piękne połączenie kosodrzewin z turzycą brązową, rozchodnikami i jeżówkami i nie mogę się zdecydować i już mi po głowie chodzi, żeby kosodrzewiny zostawić. Ale one są duże i choć przycinane to miejsca mają mało, jak ja jeszcze tam wcisnę trawy to koniec...

Ustawiłam sobie turzyce żeby zobaczyć jak to się prezentuje. I o ile kosodrzewina z turzycą brązową wygląda super, to już sama turzyca w kamieniu średnio, lepiej gdyby na korze.. No i mam dylemat, czy takie połączenie przenieść w inne miejsce ogrodu i tam stworzyć trawy z kosodrzewiną, czy zostawić je tu...Na żurawkę nie patrzcie, też do przesadzenia.

jolka 16:52, 25 wrz 2015

Gabisia, przybywam na wezwanie Na początek pochwalę trawkę, super się zazieleniła. Parę dni i zrobi się bardziej dywanikowata

Co do kosodrzewiny ...kurczę, jakoś się nie mogę odnaleźć na tej rabacie. A może jakąś fotkę jeszcze pokaż, szerszy kontekst?? Albo narysuj coś na kartce papieru, jakby to miało w całości wyglądać?? Co Ci w duszy gra..
gabriela_kra... 19:04, 25 wrz 2015

jolka napisał(a)
Gabisia, przybywam na wezwanie Na początek pochwalę trawkę, super się zazieleniła. Parę dni i zrobi się bardziej dywanikowata

Co do kosodrzewiny ...kurczę, jakoś się nie mogę odnaleźć na tej rabacie. A może jakąś fotkę jeszcze pokaż, szerszy kontekst?? Albo narysuj coś na kartce papieru, jakby to miało w całości wyglądać?? Co Ci w duszy gra..

Narysowałam, ale dopiero przyszłam z ogrodu, pociągnęłam dalej rabatę przy tarasie...obsypałam korą i koniec na dziś...ledwo żyję. Złapię oddech to wkleję fotki.
gabriela_kra... 19:18, 25 wrz 2015

Jolu - espeszli for ju

Tu jeszcze dwa lata temu roślinki były małe
gabriela_kra... 19:21, 25 wrz 2015

Ja chyba jednak wrócę do pierwotnego pomysłu, aby wszystko wysadzić.

Posadzę stożek bukszpanowy, kulki do tego trawki i będzie ok. Chyba :/
iwka 20:11, 25 wrz 2015

mi bardzo podoba się zestawienie kosodrzewiny z trawką, ale faktycznie z szerszej perespektywy, jak widać na zdjęciach lepsze będą kulki i stożek, tak mi się wydaje, że to nawiąże trochę do rabaty po prawej stronie

edit. zapomniałam pochwalić trawkę, super