Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:11, 02 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Mam prośbę...co z tą "rabatą" zrobić czyli jak ją przerobić.Znajduje się wzdłuż chodnika prowadzącego do domu...czy iglaki zostawić czy coś dosadzić??a może całkowita demolka??

Zdemolować najpierw to co małe, znaczy wysadzić do donic turzyce małe iglaki i pokazać zdjęcie to co zostało, wtedy powiem co jeszcze wysadzić.

Pokazać schemat rzut z góry potem, po demolce, jak będą tylko większe rośliny., Z wymiarami.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:11, 02 wrz 2015

Do góry
Zdjęcia trawek:

i

Proszę nie zwracajcie uwagi na resztę bo wszystko jest dopiero w trakcie "robienia się" obwódka,trawnik itd Trawki wyglądają na maleńskie bo je przyciełam były strasznie "zmierzwione".
Mały ogród Kasi 15:05, 02 wrz 2015

Do góry
Macie macie zdjęcia baby niecierpliwe

Edenkę zamawianą mi do roboty przysłali

A taka piękna i pięknie opakowana, że się poczułam jakbym tajemniczego wielbiciela miała z pocztą kwiatową.
ech na co nam przyszło na stare lata, same sobie kwiatki przysyłać

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:47, 02 wrz 2015

Do góry
rozark napisał(a)

u mnie kwitną na całego więc pewnie i u ciebie są

była w Leclercu i mają tanio cebulowe

nabyłam

cen jestem ciekawa
Kiedyś będzie tu ogród 14:28, 02 wrz 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Ja bardzo lubię, mimo wszystko. Tak wogóle to ze wszystkich pór roku najbardziej lubię jesień. Tylko taką "złotą", bez ciągłej chlapy.

a dziś właśnie pogoda jesienna - ale nie złota
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 14:27, 02 wrz 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)

Witam

Piękny ogród
Uwielbiam takie klimaty, nie widziałam tej rabaty wczesniej a dzisiaj ją opisałam u siebie we wątku. Dokładnie to zjęcie pokazuje to co chcę założyć mieć.
Miskant to variegatus czy gracek?
W jakich odstępach masz posadzone hortensje? Ile zajmuje na szerokości rabata?

Ślicznie masz.
Pozdrawiam
Aśka
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:02, 02 wrz 2015

Do góry
mira napisał(a)
Jeszcze nie pokazałam prezentów jakie dostałam a jak i na szczęście nie gadżety
urocza goryczka, obmyślam gdzie i jestem bliska myśli żeby zrobić na razie kompozycje jesienną a potem na zimę do gruntu

o kurcze a ja też dostałą taką goryczkę, wsadziłam ją do gruntu.. mówisz, że przezimuje. miło byłoby
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:49, 02 wrz 2015

Do góry
Poczyniłam skromny plan... Ołówkiem jest tak jak było, czerwonym kolorem tak jak jest/będzie bo rabaty 1,2 nie są do końca poprawione.
Niestety moje zdolności są marne i rysunek nie oddaje proporcji. Tam gdzie są takie strzałki zaznaczone (czyli trawiasta ścieżka) jest 4 metry! Natomiast przejście między rabatami 1 i 2 jest węższe.

Ogólnie wygląda to tak

Tam, gdzie sa kreski i znaki zapytania będą również rabaty, ale jeszcze nie są dokladnie rozrysowane.

Czemu nie jestem pewna brzóz?
Otóż temu, że obawiam się że jak urosną to przytłoczą mi zbytnio przestrzeń i rzucą cień na warzywnik. Zastanawiam się czy nie bedzie ich za duża, bo mam juz szpaler brzozowy??? Formowania brzóz też się obawiam, bo mogą być ładne parę lat, ale im bedą starsze tym będa chyba brzydsze...??? Czytałam, że brzozy cięzko znoszą cięcie...
Poza tym tak jak pisałam Sylwi, jakoś róż pod brzozami nie widzę.

Ale cały czas dumam i rozważam różne opcje. Mianowicie czy...:

1. Rabatę różano-bylinową zrobić na rabacie nr 1, a na naracie 3 brzozy z trawami i bylinami sucholubnymi

2. Wywalic brzozy z poszerzonego kółka i zostawić tam tylko byliny i róże (niskie rosliny), a na sąsiednicy rabatach dodokoła posadzić wówczas wyższe rośliny drzewa i krzewy, żeby uzyskać efekt przestrzenności. Przy kółku moznabyłoby wówczas ławeczkę dać... Nie wiem czy wiecie o czym mówię...

3. Myślałam też żeby zamiast brzóz posadzic na poszerzonym kółku np. 3 świerki conika pod skosem, albo coś innego zimozielonego.

No nie wiem... Co sądzicie?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 13:28, 02 wrz 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
A ja Cię dziś rano szukałam.
Zostaw brzozkę, pasuje mi tutaj brzoza kulka u mojej cioci jest taką. Rozplenice i rozchodnik mam, uwielbiam to połączenie.
Ja jak się dziś uda chaupe odgruzować po urlopie eM, zabieram się za kopanie, kopanie i pielenie. Chce ogarnąć część przed domem.
Reniu a nie spotkałybyśmy się w botanicznym? W przyszłym tygodniu jest wyprzedaż ją wiem że to nie Krzywaczka, ale zawsze rośliny?
Nie wierze że nie zrobiłaś zdjęć no wrzuc troszkę

A w który dzień wybierasz się do botanika? Zdjęć dawno nie robiłam, ale mam jeszcze "niepublokowane" sprzed tygodnia

Kwitną bratki wysiewane w czerwcu Dziwię sie jak daja radę

Nie wiem czemu, poziomki jesienia zawsze sa dorodniejsze. U Was też?
Działka wkoło Lubczyka :) 13:27, 02 wrz 2015

Do góry
I u mnie znów wyszło słońce
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:15, 02 wrz 2015

Do góry
I rabata od drugiej strony, widok w kierunku domu.
Tu ma być ogród :) 13:12, 02 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Piękne kuliste Derenie

Bardzo podobało mi się zestawienie berberysów bagatella i host

ale piękne te derenie..jeszcze nie miałam nigdy.
A berberysy i hosty też fajnie...a jak ze słońcem?? mam na myśli hosty
Moja bajka 13:09, 02 wrz 2015

Do góry
Fajne zakupy dziś zrobiłam. A emuś zrobił swoje .
Red Baron - 5zł za sztukę (wzięłam 5 ), jeszcze jeden świerk Iseli Fastigiata. A z nieplanowanych to berberys Juliany i hortka ogrodowa z przebarwiającymi się liśćmi. Nazwy nie było, ale pani twierdziła, że to pstrolistna, nie wiem. Takiej nie znalazłam na necie. W każdym razie kwitnie podobno jak piłkowana.
A emuś kupił borówki amerykańskie i jagodę kamczacką. Powstał jagodnik. Dosadzimy tam jeszcze sporo poziomek

tu hortka już posadzona. Bardzo mi się spodobała .
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:58, 02 wrz 2015

Do góry
A teraz rabata letnia, widok od strony domu. Porzerzę ją o ok. 60 cm. Dlatego przód rabaty będzie do zmiany, w tyle nasadzenia zostają.
Mile widziane sugestie, jak bardziej uporządkować lub bardziej wymieszać (obie wersje dopuszczalne)
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:31, 02 wrz 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Marsylia od Małej Mi

Po przeglądzie stwierdziłam, że mój ogród nigdy nie będzie ogrodem doskonałym

Nie ma rzeczy doskonałych Ale ogród masz wyjątkowy.. wrzosowisko marzenie... a koniczynka szczęścia widzę rośnie I nie straszne jej upały.
Ogródek Iwony 12:27, 02 wrz 2015

Do góry
Mam nadzieję, że ta burza szkód nie narobiła, a deszcz obficie popadał.

U nas pochmurno, ale deszczu ino ino, praktycznie kurz z ziemi zmyło, może jeszcze z tych chmur coś zleci.

Fotki Orange Rocket dziś słabe by wyszły, ale odnalazłam taką z 25.08, na której berberysy były jeszcze nie ścięte to sobie zobaczysz jaki miały kolor i jakie rozlezione były. Młode przyrosty były intensywnie pomarańczowe, starsze bardziej bordowe.
Rosną pod brzozami w południowo-zachodnim narożniku działki.

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:23, 02 wrz 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

Ja tylko chciałam nieśmiało powiedzieć, że takie zdjęcia najbardziej do mnie przemawiają
Niby mało widać, ale tak naprawdę widać bardzo dużo, przede wszystkim ogród widziany subiektywnym okiem właściciela. Bardzo mnie to bierze

Już płakać nie będę a o odmiennym stanie nic nie wiem

Synuś cudowny! I jak ładnie wszystko zjadł
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:17, 02 wrz 2015

Do góry
Rabaty przy placyku ukończone choć do końca nie mam przekonania... ale nie jest żle

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:13, 02 wrz 2015

Do góry
Cześć kochana ! Cudna ta fotka a co to to różowe?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:10, 02 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny jutro odpowiem bo dzisiaj tak na szybko chcę pokazać Silvery Dużo będzie się działo w tym tygodniu i aby nie mieć zaległości codziennie coś wstawię

W maju dostałam od Jagoody takie sadzoneczki Silver Sceptre!

Posadziłam te maluszki

Po czterech miesiącach wyglądają już tak!!

Podzielone i posadzone

Jagoo dziękuję! Jak widzisz mają się u mnie wspaniale

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies