Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:53, 15 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
hmmm kolejne trudne pytanie, odpowiedź będzie subiektywna. Bukszpanowa zapewne ładniejsza, ale i 'trudniejsza' w pielęgnacji z trzmielina zaś nic nie trzeba robić poza przycinaniem, żadnych szkodników, pryskania itp

Wielkie dzięki!!! Będzie pewnie bukszpanowa. Pozdrowionka ze słonecznego dziś Wrocka.
Gazony jak obsadzić? 18:48, 15 kwi 2015

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.

Jeżeli źle umieściłam wątek, to z góry przepraszam.
Mam takie oto gazony, które podtrzymują skarpę na tarasie.

Jest ich 14. Są zabetonowane, ale mamy zamiar je przewiercić i wysypać dno żwirkiem. Taras jest od strony północnej, latem jest tam dużo słońca. Chciałam w nich posadzić rośliny wieloletnie. Po długiej lekturze wybrałam: Sosnę kosodrzewinę „Ophir”, Sosnę kosodrzewinę „Humpy”, Sosnę kosodrzewinę „Mops”, trawki - kostrzewy i turzyce. Doczytałam jednak, że te roślinki mogą nie przezimować w takich gazonach. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Ja dopiero zaczynam z ogrodem i się po prostu nie znam.

Czy rzeczywiście lepiej w tych „pustakach” sadzić co roku jakieś roślinki jednoroczne?
A jeżeli tak to jakie? Jestem jeszcze na etapie "chcę mieć wszytko" .
Po przejrzeniu wątku od ana_art spodobały mi się Macierzanki „Alba”. Jednak nie wiem z czym je posadzić, aby się ładnie komponowały.

Proszę o pomoc.
Moja codzienność - ogród Oli 09:49, 15 kwi 2015

Do góry
Kasiu , nawigarotka, Olu, Sebku, Juziu, Poli, Ewo, anna_p_k, ren122 DZIĘKUJĘ z takimi kibicami chce się pracować

Jagodaa napisał(a)
Tak sobie myślę, że przy oczku można docenić glinę. U mnie to wszystko zjechałoby od razu, nie ma mowy o takim precyzyjnym stopniowaniu piaskowego terenu. Wylewka super!

olbrzymi plus nic się nie zawala, nie osuwa i łatwo nadłożyć jak się za dużo wybrało

Luki napisał(a)
To teraz czekamy aż popłynie z tego cudeńka woda
Estetyka wykonania i prowadzonych prac to miód na moje oczy (chociaż nie wiem czy wylewanie miodu na oczy nie było by bolesne ) pełna profeska

wujka pszczelarza muszę zapytać bo nie mam pojęcia choć znając właściwości miodu może być to przyjemne

Iwk4 napisał(a)

ha, ha
Olu, to niech będzie miód na serce
U mnie przy przeróbkach takiego porządku nie ma. Czy przed fotkami sprzątasz? Niemożliwy ten porządek. Podziwiam za taką umiejętność utrzymania ładu.
Fajna ściana, glina równe półki trzyma, ciekawa jestem zakładania folii.

sprzątam ? no skąd zwykle większość przedmiotów nie trafia w kadr choć przeważnie leży ich cała masa i ogarniam teren po skończonej pracy wieczorkiem

Kuba napisał(a)

Och jak pięknie :0
dech zapiera
nie wiem jak Ty to robisz, w żurnalach takich obrazków nie pokazują, ale cieszę się że można takie zobaczyć na O.

naoglądałam się przez zimę za dużo Pinterest'a

ana_art napisał(a)
http://player.pl/programy-online/odlotowy-ogrod-odcinki,1744/odcinek-4,S03E04,37620.html
a mnie zastanawia czy tej folii nie będzie widać, bo w tym odcinku zastosowali takie 'tarasy' maskuące linie a Wy jak zamierzacie tą folie zamaskować ?
edit. widzę, że Sylka już zapodała linka wcześniej

Ana na filmiku był element wodny bardzo płytki u mnie oczko ma ponad metr głębokości. Ścianki zrobili pionowe i nie maskowali niczym poza obwódką z desek. U nas ścianki podzielone półkami i wykrojone pod odpowiednim kątem Dno wysypali drobnym żwirem, u mnie taki żwirek będzie w strefie płytkiej.
Całość wykładamy nieregularnymi kamykami zaczynając od dna, szczeliny uzupełniamy drobniejszymi. To prawie jak układanie puzzli idzie dość mozolnie ale potem procentuje. Pokażę na zdjęciach

Juzia napisał(a)
Oluś a łupka czym będziecie docinać????
Bo nie wiem czy Żona przygotowywać już na jakieś zakupy sprzętowe

jeszcze nie wiem co tam eM kombinuje

katiaxx napisał(a)
ślicznie wygląda z tą wylewką jak murek wytnkowaliście - tynk na bloczki czy cienki styro + klej z siatką ?

na bloczki kątowniki, siatka i klej. Następnie farba gruntująca i farba elewacyjna raz. Jak skończymy pomalujemy jeszcze drugi raz

Borbetka napisał(a)
Kiedy poleci woda? Bosko jest.

jak pogoda dopisze jest szansa, że niedługo

Ogród na górce 09:22, 15 kwi 2015

Do góry
Oj myślałam ostatnio o Tobie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:04, 15 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
z tą Królową to przesada

Nie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:47, 15 kwi 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Anetko bardzo się cieszę i dziękuję za tyle pięknych zdjęć. I chociaż podobno mieszkasz na biegunie zimna dla mnie wiosna zaczyna się zawsze u Ciebie , pamiętam ktoś Cię nawet nazwał Królową cebulowych-i chociaż w międzyczasie powstało dużo pięknych ogrodów Królowa jest tylko jedna
Miłego dnia
z tą Królową to przesada
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:45, 15 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
No widzę że już juz za momencik...i będzie sie działo, tulipanowo....
Szkoda koron cesarskich, podobały mi sie u ciebie na tej rabacie w połączeniu z tym energetycznym kolorem tulipanów, ale cóz może zrobiły sobie u ciebie jeden sezon relaksowy i dlatego nie bedą kwitnąc.....
Uśmiałam sie jak pisałas że jestes zadowolona z trawnika póki nie założysz soczewek... tez mam podobnie - rano przy kawce widzę ogród z dużego okna w wykuszu i bardzo mnie moj trawnik cieszy ale jak po powrocie z pracy wyjdę do grodu i przyjrzę sie z bliska...to..
korony zwariowały i z jednej cebuli powypuszczały po trzy pędy...
Małgosiu fajnie że się uśmiałaś, jednak wada wzroku czasami ma też i pozytywne strony
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:43, 15 kwi 2015

Do góry
Edit napisał(a)

"Zdzierali trawnik"???
Koniec świata!
noooo to prawda ale pamiętam ktoś pokazywał taką akcje w tamtym roku lub dwa lata temu..
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:42, 15 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Aneto, łącze się w bólu różanym. Ileż ja przysiadów wykonałam i pełzań ostatnio. Jak na poligonie. Ogrodowy poligon wiosenny.

musiałam zrobić rewolucje bo w tym roku róże dostały drewniane plecy i obawiałam się, że przez lawende za nimi nie będą miały powietrza i odpowiedniej wentylacji, mus był ją wykopać w akrobatycznych pozach. W tzw międzyczasie przyszedł mi pomysł na obwódkę bukszpanową od frontu róż, więc wykopałam wszystkie lawendy. Teraz tylko pozostało mi powiększenie rabaty wzdłuż ściany. Niestety pogoda nie sprzyja jakimkolwiek robotom. A ja sobie patrze z okna w kuchni i dumam. Czy dać kulke bukszpanową w rogu 'przy wejściu' a od niej cienką bukszpanową obwódkę wokół rabaty czy samą obwódkę, a może kulkę a zamiast bukszpanowej obwódki, obwódkę bylinową? ot pytania siedzą w mojej głowie
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:31, 15 kwi 2015

Do góry
Płacząca brzoza w płaczącej donicy czegóż chcieć więcej. Po jakości wszelakich strzyżonych form widać, że syn jest bardzo muzykalny
Moja codzienność - ogród Oli 07:55, 15 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Ana masz link do tego odcinka ? chętnie bym obejrzała
Folia wyłożona kamolami sprawdziła się u nas w ostatnich latach, chyba tak bardzo się nie nagrzewa przez co nie powstają glony dlatego teraz będzie tak samo. Może nie jest to nowoczesne rozwiązanie ale wygląda dość naturalnie i tak nam pasuje
http://player.pl/programy-online/odlotowy-ogrod-odcinki,1744/odcinek-4,S03E04,37620.html
a mnie zastanawia czy tej folii nie będzie widać, bo w tym odcinku zastosowali takie 'tarasy' maskuące linie a Wy jak zamierzacie tą folie zamaskować ?
edit. widzę, że Sylka już zapodała linka wcześniej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:57, 14 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
śmiało Pamiętam, że Marta lała dursbanem na gości, inni zdzierali trawnik i zbierali 'plony'

"Zdzierali trawnik"???
Koniec świata!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:37, 14 kwi 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
hmmm, to wysoko szczepione, myślałam nad zakupem takich szczepionych na wysokości 1,8 - 2,2 m.
U mnie mają być na działce przy ogrodzeniu (70 - 80 cm od podmurówki), które ma wysokość 150 cm - zajrzyj do mnie w wolnej chwili (przedostatnie zdjęcie na str. 36) i doradź jaka wysokość szczepienia wg Ciebie byłaby optymalna.
Uśmiecham się ładnie
u mnie jest spory spadek działki co widać po ogrodzeniu, musiałam nieźle kombinować by od strony ogrodu wiśnie nie stwarzały wrażenia schodów a łagodnej lini.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:35, 14 kwi 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
tulipki na wypadzie, u Ciebie niby kraniec zimna, a rośliny w znacznie większym stadium rozwoju niż u mnie i jak to jest?
nie możliwe tylko pod ścianą gdzie jest specyficzny klimat i ciepełko zaraz wystartują na innych rabatach jeszcze troszkę czasu potrzeba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:33, 14 kwi 2015

Do góry
malgra napisał(a)
Ależ pięknie!!! Podglądam i podczytuję. Wątek cudowny. Dużo praktycznych porad dla początkującej jak ja ogrodniczki.
Aniu proszę o odpowiedź w indywidualnym pytaniu: czy lepsza obwódka bukszpanowa czy trzemielinowa. Mam plan obsadzić rabatę warzywną, aby nie była zbyt widoczna i wątpliwości z czego ją zrobić. I jaka jest różnica cenowa w materiale, z którego by była wykonana.Tańsza trzemielina czy bukszpan? I co da szybszy efekt?
Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Wiernie podziwiająca.
hmmm kolejne trudne pytanie, odpowiedź będzie subiektywna. Bukszpanowa zapewne ładniejsza, ale i 'trudniejsza' w pielęgnacji z trzmielina zaś nic nie trzeba robić poza przycinaniem, żadnych szkodników, pryskania itp
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:26, 14 kwi 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ana, jaki obwód pnia mają Twoje wiśnie i na jakiej wysokości są szczepione?
Dobrze kojarzę, że kupowałaś je w ubiegłym roku? Jeśli jeszcze pamiętasz to napisz mi ich cenę na prv.
tak w czerwcu tamtego roku, pień 10, szczepione wysoko 2,5-2,8. Pod biuro kupowaliśmy takie same i szybko przybierają
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:23, 14 kwi 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Hej Ania ... Działałaś już coś nawozowo ? Wstrzeliłam się w piękne fotosy
zrobiłam biohumus + trawnik azo, rh dolistnie i azofoska dla cebulowtych.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:21, 14 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
to może i ja uciacham liście krokusom...
bo prymulki w nich toną
uciachałam pare dni temu niziutko bo wszystko było pod listwoiem, dwa dniwystarczyło by i pąki i liście podrosły
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:17, 14 kwi 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:15, 14 kwi 2015

Do góry
Różanka w przeróbce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies