Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 15:00, 12 cze 2023

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:58, 12 cze 2023

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:56, 12 cze 2023

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:55, 12 cze 2023

Do góry
Tydzien mnie nie bylo a na kilku watkach aferki po marszu. Śmieszne i żalosne. Szkoda, ze osoby tak mocno krytykujące ten pozytywny w przekazie marsz podobnie nie zareagowaly podczas marszow 11 listopada organizowanych przez narodowcow we wspolpracy z obecna wladza. Wtedy zadnej krytyki nie bylo, wszystko cacy. Najwyrazniej klapki na oczach. Ale to nic. Wiecej juz o tym pisac nie bede.

Za to umachalismy sie przez ostatni tydzien, trawa rozlozona, pewne nasadzenia poczynione i co. Nadal jest łyso i byle jak. Ze wzgledu na sporą różnorodnosc posiadanych zbiorow dokonczylam ledwo jedna rabate a wszystko rozgrzebane, bo sadze rosliny ktore mam w posiadaniu. I nic nie jest pokonczone. Ale co sie odwlecze....

pare fotek

trawa dochodzi do siebie po ulozeniu, jedynie koncowka wyglada slabiej ale podlewanie, słonce za chwile spowoduja ze bedzie zielono
Zieleń, drewno i antracyt 14:26, 12 cze 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Zrobiłam tak jak radziłaś z obżeraną przez ślimaki dalią ale nadal wystaje smutnie z ziemi zeszłoroczny pęd. Czy Queen of Sweden jest u Ciebie dużą różą? Kusi mnie od kilku lat ale boję się, że jest duża i potrzebuje sporo miejsca, a u mnie z tym kiepsko.

Trzymam kciuki za chęć do życia Twojej dalii
Queen of Sweden nie jest u mnie maluszkiem. Nie tnę jej nisko, bo rośnie w drugim rzędzie różanym. Dorasta do ok 1,2m i podobnej szerokości. Tylko ma formę odwróconego stożka i właściwie przy ziemi nie zajmuje dużo miejsca.
W tym roku kiepsko wschodzą mi jednoroczne wokół niej i dzięki temu można dobrze zobaczyć jej kształt (co akurat wcale mnie nie cieszy, bo zamysł był trochę inny ) Ja ją dodatkowo trochę "poszerzyłam" - celowo zostawiłam więcej gałęzi i dla uzyskania zamierzonego kształtu rozdzieliłam je drewnianymi rozpórkami. Chociaż, moim zdaniem, ona bez niczyjej pomocy przybiera formę V.
Wstawiam zdjęcia z przodu i boku.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:26, 12 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Druga rabata to trawnik zakryty kartonami, zasypanymi liśćmi z drzew, trocin nie miałam, ale jak będę mieć to zasypię grubszą warstwą te kartony.

posadzona magnolia black tulip/ gennie, oczar Jelena i rodek.

Dołki większe zaprawione tak jak na poprzedniej rabacie
podoba mi się

no sposób z kartonami to muszę wypróbować... myslisz że zrębkami z dzew liscistych to możnaby zasypywać?
nowe rabaty fajnie wkomponowaliście...łąką na pewno na zywo lepiej wygląda jak faluje a wczoraj wiało wiec musiało być zjawiskowo...nawet sie przyznam że juz jechaliśmy na rowerach w te okolice ale musielismy zawrócic bo wiało strasznie i dzieciaki już nie dawały rade te młodsze no ale kiedys sie spodziewaj wizyty rowerzystow
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:17, 12 cze 2023

Do góry
Kilka zaległych słonecznych fotek, głównie różanych
Piano i Ascot

NN

Dzwonek Sarastro
Grzebiuszka ziemna 13:05, 12 cze 2023

Do góry
Motylkowa zwiewność od lewej występują:
- rusałka admirał
- rusałka pawik
- rusałka ceik
- rusałka pokrzywnik

Trawiasto liściasty bez thui 13:00, 12 cze 2023

Do góry
Serdecznie zapraszamy pszczoły, motyle i inne bzyczki. Pobyt z wyżywieniem gratis, ilość miejsc ograniczona.

Trawiasto liściasty bez thui 12:47, 12 cze 2023

Do góry
Zamontowałem wreszcie większość mat wiklinowych na północnym ogrodzeniu. Fajny efekt, wreszcie jest kontrast dla zielonych roślin które wcześniej ginęły optycznie na tle zaniedbanego haszczowiska u sąsiadów.

Grzebiuszka ziemna 12:42, 12 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie wiem co piękniejsze? Zwiewne maki czy ten biały pajączek.
Zdjęcia z Islandii niesamowite!

Haniu - dzięki jeszcze mam takiego, opalizującego w moich zbiorach na różowym łubinie

a apropo's maczków kiedyś malowałam akwarelkę :

oraz grafikę pt "Papawerynowe miasteczko"

Basiu - ja też nie boję się pająków, ale były to jedyne z wielu żyjątek, których irracjonalnie się bałam, świadomie pokonałam swój lęk. Zwycięzca jestem, a co!

Agnieszko - dziękuję, no tak jakoś rogownica się pięknie rozrosła w tym roku

Alu - Rose de Tolbiac dziękuje i też mi się podoba, ale już traci pierwsze kwiatki, czemu tak szybko? Obcinasz przekwitłe? Na jakiej wysokości?

Ewo - ta roślinka na pniu to też rogownica, tyle że w suchej fazie ale wyglądała ładnie przed suszą

Asiu fajnie, ze Ci się oczko podoba 9 czerwca padało, nawet sporo, ale teraz susza że hej, podlewam codziennie małe czarne doniczki z wysiewami, bo z nich szybko paruje woda, a resztę co 2-3 dzień w zależności.

Dorota321 napisał(a)
Pięknie zagospodarowałaś otoczenie oczka, wygląda bardzo naturalnie.

dzięki Dorotko - też je lubię chociaż coś, bo przy Twoim pięknym ogrodzie wymiękam

Grażynko
- buziaczek z podziękowaniem
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:42, 12 cze 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Ma potencjał ta kocimiętka

To u Ciebie raczej odrost. U siebie widziałam malutką sieweczkę, widać było, że wyrasta z pestki, chociaż podobno umbry też raczej nie zawiązują owoców, ale kilka się znalazło

O tak, ma! Sama jestem w szoku jakie to bydle wyrosło Zaskoczona byłam tym odrostem, teraz się boję, że będą mi się pojawiać wiśnie w niespodziewanych miejscach, a mam 3 Kanzany.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:39, 12 cze 2023

Do góry
Moje bukszpany w donicy:

Z zewnątrz wszystko ok

Ale w środku więdną listki

Sporo już ich obleciało

Nie jest to ćma bo żadnych szkodników nie widać.

To jedyne bukszpany jakie mam w donicy, reszta rośnie w gruncie i nic im nie dolega.

Co to może być?

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:54, 12 cze 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Wszystko ładne, ale cóż to za kocimiętkowe potwory

Jesteś pewna, że przy wiśni to odrost? U mnie wiśnia umbra zawiązała kilka owoców i z nich się wysiała.

Ogród zacząć czas. 11:27, 12 cze 2023

Do góry
MartaCho napisał(a)
Trochę się niesowio, wróć- nieswojo czuję, jak mnie tak obserwują w ogrodzie

OMG! Niesamowite! Ale się gapią
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:23, 12 cze 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Pół warzywnika bez chwastów, jupi

Nie masz mszyc na bobie? U mnie co dziennie nowy krzak zainfekowany.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:54, 12 cze 2023

Do góry

Na ostatnim zdjęciu w ramach ciekawostki to chyba odrost korzeniowy wiśni Kanzan, jakieś 1,5 m od matecznej rośliny.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:51, 12 cze 2023

Do góry
Oprócz typowo roboczych widoków mam też takie, które już przyciągają wzrok i powodują radość

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:46, 12 cze 2023

Do góry
Weekend minął mi nie inaczej jak ogrodowo. Jutro ma być chłopak do ścieżki więc zabrałam się za odchwaszczanie. Robię to chyba po raz 5 w tym miejscu i szczerze mam dość i marzę, żeby już to skończyć. Na jesień wszystko było zryte glebogryzarką i oczywiście zarosło zanim się ścieżki doczekało. Na dodatek chyba mnie mrówki pogryzły bo mnie okropnie w nocy palec swędział, aż spać nie mogłam

Odchwaszczam też rabatę bylinową za domem, ściółkuję póki co tylko kartonami, walczę z pokrzywami i powojem przerastającymi od sąsiada. Nie ma lekko. Całe szczęście popadało, bo ziemia już była jak skorupa.

Ogród Basi i Romka 10:37, 12 cze 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dziś byłam w ogrodzie mojej mamy ogród, ogródek typowo wiejski, robi się tam coraz większy busz pokarzę parzydło leśne też je mam, ale moje w porównaniu do tego jest malutkie

A tu równie duży dereń biały, z białymi liśćmi i drugi z żółtymi

Pięknie się krzewy prezentują.
Parzydło piękne.
Moje w ubiegłym roku coś zzarlo.
I same sztywne łodyżki zostaly
W tym roku odbiło. Ale jeszcze w tym roku mi nie zakwitnie.
Szkoda, bo to efektowna roślina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies