Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 11:35, 31 sie 2015

Do góry
uczyniłam i troche tych hortek poszło ))Sebkowy wianek dla Ewci bardzo mis sie spodobał Ewciu tez dla Ciebie wirtualnie wiem, ze nie taki cudny ja od Sebka ))

buziolki poniedzialkowe )

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:32, 31 sie 2015

Do góry

szkoda, że nie jest odrobinę dłuższa byłoby ładniej, ale to i tak fuks był

krótszy kawałek też ma swoją miejscówkę i bardzo mi się tam podoba, choć Kondzio nie był przekonany do mojego pomysłu, uważam, że tło podkreśliło wzór

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:28, 31 sie 2015

Do góry
no i w sobotę udało się zrobić prawie wszystko oprócz plewienia w przydomowym i łubinowej, za to zrealizowany plan niespodzianki.....

miejscówka dla zakupu ze złomowiska

Posłuchałam Justynki i jej inspiracji z Anglii

Wszystkiego po trochu 11:25, 31 sie 2015

Do góry
Leonardo jeszcze raz, zdecydowanie lepiej wybarwione kwiaty jak nie ma upałów

Chippendale

Princess Margareta Crown, przepiękna

cudowna Elfe

Mój ogród nad rzeką... 11:25, 31 sie 2015

Do góry
I nowy zakątek. Kilka bukszpanowa w hostach. Za nią azalia Cannon's Double. Kulka rozczochrana, ale nie będę już jej ciąć.

Azalia ma mieć taki kwiat.

Przed azalią żurawki Palace Purple. W tle miskanty Variegatusy. Malutkie.

Rabatka będzie dosadzona w tej strony tarasu w tym tygodniu.
Muszę pojeździć po szkółkach, bo chcę kupić trzy duże jałowce Suesica.

Przesadzony jałowiec stricta variegata.

I w szerszym kadrze.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:23, 31 sie 2015

Do góry
Acha.. i proszę o mroźną zimę... wiem , wiem będą straty.. ale może wymrozi te paskudy w ziemi... żrą już nawet róże.. zbieram opuchlaki z róż!!!! Zbieram z host, z żurawek , hortensji.... i pomyśleć że przez tyle lat nawet opuchlaka nie widziałam na oczy
W wolny dzień jadę po wrotycz.. ręce już mi odpadają od tych konewek .. ale za 3 dni zapowiadają deszcz, deszcz, deszcz i zimno.. znów będziemy narzekać

To koronki opuchlakowe..

Wszystkiego po trochu 11:16, 31 sie 2015

Do góry
Pastella

Piękna nieznajoma o upajającym zapachu i ogromnym kwiecie

różanka przy tarasie

ta sama tylko ujęcie od strony trawnika, widoczna czerwona Erotica i Augusta Luisa

I jeszcze inne ujęcie, głównie na Leonardo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:13, 31 sie 2015

Do góry
Ustawcie kieliszki
Mój ogród nad rzeką... 11:12, 31 sie 2015

Do góry
I Limkowa. Wiem, że każdy ogrodowiczanik ma taką rabatę, zmieniają się tylko trawki lub żurawki pod Limkami, ale ja je kocham po prostu!

Czy to na pewno Limka? Zaróżowiła się odrobinkę.

Rozplenice w szerszym ujęciu. Jutro będę miała nowe trawki i ten zakątek też przejdzie małą metamorfozę. Zniknie też linia kroplująca.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:09, 31 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

mam pytanko odnośnie Perwowskiej. Kupiłam i posadziłam 3 tygodnie temu 3 sztuki Jakaś nowa odmiana niska i o zwartym pokroju. Tylko, że ona jest strasznie krucha, kilka gałązek już połamanych. Nie wiem czy to kwestia tego, że dopiero posadzona i się nie ukorzeniła jeszcze?

Twoja piękna jest, a czy też jest taka łamliwa?

Niektórzy narzekają na nią, że krzaczor nie do ogarnięcia i tylko nadaje się na tył rabaty.

U mnie wczoraj basen był zwijany

Z wiekiem się wzmocni, ale gałązki ma zawsze dość kruche.
Pokrój taki miotlasty ma... taki jej urok.
Moja wysoka jet związana ..
Niska rośnie jak chce, ale na po przesadzaniu kolejnym, wiec się zbiera w sobie.
Na pewno jest to roślina która nie ma uporządkowanego pokroju.

Za to szałwia Finki ładnie zaczyna powtarzać

Ogród tworzony z pasją 11:07, 31 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Róża pnąca zakwitla

Achhh ten kolor
Ogród tworzony z pasją 11:06, 31 sie 2015

Do góry
Róża pnąca zakwitla
Mój ogród nad rzeką... 11:04, 31 sie 2015

Do góry
Hortensje grandiflory. Uwielbiam je. Tuje sadzone wiosną osiągnęły prawie wysokość ogrodzenia. Cieszy.

I żuraweczki, które łądne będą dopiero w przyszłym roku. Kupiłam tu 10 doniczek, ale były spore, więc z 10 zrobiłam 20. Na rabatce trochę zniknęły.

Nie patrzcie proszę na widoczne jeszcze linie kroplujące. Znikną.

Miskant ML. Coraz grubszy, ale nadal cieniutki

I perukowiec w rozplenicach. Uwielbiam ten widok. Choć trawki malutkie i perukowiec też tegoroczny, przebija się przez nie poranne słońce.

Wszystkiego po trochu 11:03, 31 sie 2015

Do góry
Agnieszko, Vanilka zeszłoroczna

Rhapsody in Blue w towarzystwie z prawej Winchester Cathedral i z przodu Pastelli.

odętka

Mój ogród nad rzeką... 10:57, 31 sie 2015

Do góry
Tak wygląda w tej chwili mój trawnik. Dzisiaj lub jutro dojedzie ziemia, to wezmę się za dosiewki.

W tym miejscu dosiałam. Trawka już kiełkuje. Na więcej nie starczyło mi ziemi. Rabata za żywopłotem czeka na nową ziemię. Kupiłam tu 200 cebul tulipanów

Ta choina miała być odmianą Jeddeloh. Wydaje mi się, że to zwykłą duża choina. Jak ziemia przyjedzie przesadzę ją do mojego choinowego szpalera. W tle hortki moje ukochane.
Z rabaty pod oknem, na której jeszcze rośnie zabiorę również hosty i wysieję łubin.
To plan na najbliższe dni.

Rzut okiem na żywopłociki.

Klonik dostał towarzystwo w postaci cisa Davida podsadzonego żuwarką Palace Purple.

I w tle różaneczniki przesadzone spod okna. Jeden został złamany przez wichurę i przy przesadzaniu niestety do dokończyłam. Aż żal patrzeć jak schnie. Wszystkie trzy to odmiana Calsap. Na szczęście są w szkółce, w której kupowałam.
Różaneczniki dostały szczepionkę mikoryzową do korzeni i mega doły z kwaśnym torfem, obornikiem i kwaśną ziemią. Mam nadzieję, że polubią nowe miejsce.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:51, 31 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Czy pamiętasz jaka to odmiana bergenii?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:50, 31 sie 2015

Do góry
Juzia, brzydkie widoki specjalnie dla Ciebie

Remont domku ogrodnika rozpoczęty:

Ochrona roślin najważniejsza Grab w namiocie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:49, 31 sie 2015

Do góry
Potrzebuję porady:

potrzebne coś do narożnika na tło dla Klona palmowego, będące żywopłotem.

Z lewej strony narazie są płotki, kiedyś żywopłot ze Smaragów jak urosną.

Na wprost:
Mogą być do końca Smaragdy ale chciałabym żeby było coś jaśniejszego. Narazie kupilam 3 Smaragdy od prawej strony, i co dalej żeby nie było za ciemno?
To mała rabata, ma szer. 1,5m , w narożniku będzie więcej, klon będzie bardziej z przodu, ale ciągle tam mało miejsca.

Jak będzie żywopłot to nie będzie płotków- rozwiązanie tymczasowe.

Propozycje ze szkółek:
Wiąz Wredei
Ligustr Vicaryi
Szczepiony na pniu ok. 2m ligustr jajolistny

Hmmm....

Może faktycznie coś szczepionego na wys 2m? Fajnie by było żeby tło było żółte, albo jasnozielone.
A może Dereń Alba "Elegantissima"? Ale czy nie wlezie mi za mocno na klona?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:45, 31 sie 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Młodsze wrzosowisko nadaje się już do pokazania

i po drugiej stronie rabata preriowa

dużo jeszcze na niej bałaganu

Agatka czyli, że wrzosowisko jest na wprost preriowej tak?

Bo u mnie jest bardzo podobnie trawy posadziłam tak, że są na przeciw wrzosowiska i ciągną si po długości wzajemnie, i zastanawiałam się czy to będzie fajnie, a widzę, że nie tylko u mnie tak jest to super
Mojemu wrzosowisku jeszcze dużo brakuje. Ile lat masz najstarsze wrzosy i jak teraz wyglądają, bo zauważyłam u mnie , że pierwszy sezon ładnie, wiosną krótko przycinam i jesienią są cudne, ale już w następnym sezonie po cięciu jakos niekoniecznie urodne
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:34, 31 sie 2015

Do góry
Ludziska, chcę posadzić zawilce w miejscu które zaznaczyłam na zdjęciu. Na wiosnę i wczesnym latem kwitną tam najpierw tulipany, a potem orliki. Potrzebuję coś od sierpnia. Zawilce wydają mi się dobrym rozwiązaniem. Polecono mi tu Honorine Jobert. Chcę koniecznie białe kwiaty. Chryzantema, która rośnie zaraz obok ma na zdjęciu 80 cm. Będzie większa. Lwie paszcze przekreślone, bo są jednoroczne i w przyszłym roku tam ich już nie będzie.

Dobry ten mój pomysł? Czy może coś innego polecacie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies