Chciałabym zagospodarować to miejsce.Kamyczkami zaznaczyłam wielkość rabaty2x2m, chciałabym w środku drzewo i otoczyć bukszpanem w kształcie litery L.Jest to rabata obok chodnika do domu, po drugiej stronie chodnika znajdują się cisy,bukszpany, rododendrony i trawy, drzewa tam niema żadnego.Natomiast w lewo na 2m szer bedzie rabata z choiny kanadyjskiej(długa rabata), traw i takie tam.Ten szary słupek to z ogrodzenia, a obok słup elektryczny.Moje pytanie jest o drzewo, jakie tam posadzić, myslałam o tulipanowcu, ale tam bliziutko jest rura kanalizacyjna(jakas rura )i boję się by te korzenie tej rury nie rozwaliły.Prosze o pomysły na drzewo.
Co do donic na tarasie to mam 3 duże donice w których do tej pory rosły Datury. Na drugi rok będę chciał zrobić więcej donic z drewna. Czy nie było by przesadą jakbym na tej ściance ceglanej na tarasie w donicy posadził różę pnącą?
Dominiko, był taki czas na forum, że się tych roslin kupowało i szalało, teraz juz dużo wywaliłam, oddałam itd, teraz redukujęwiem już co chcę a czego nie
zaraz klony zaczną się przebarwiać
miłorzęby zielone i stoją
hakone, rozchodnik i perukowiec
w październiku muszę je koniecznie rozsadzić, cisną się
magnolia parasolowata jeszcze się nie przebarwia
Jula, tak z ciekawości zaczęłam usuwać przekwitły kwiatostan i zaczęły wypuszczać nowe, to była próba, jeszcze kilka usunę i zobaczę, co będzie. Część juz też się przebarwia. Tak upały i deszcz, czego chcieć więcej
tej białej tez tak zrobiłam i jest nowe kwiecie
ta nadal cudnie kwitnie
te nadal kolor mają i idą kolejne pąki
Tak, ta mała to łobuz, ale ma 7 miesięcy, więc dzieciak jeszcze ciekawa jestem ile zrealizuję z planu
orzech włoski znowu radykalnie cięty, mam zamiar na górze kulkę uformować
i kolejne na liście, przesadzic kosmosy siarkowe do pomarańczowych dalii, dojdą białe zawilce jeszcze
miskant Ml zarasta buki i nawet cyprysiki nutkajskie
Też lubię drzwi, zwłaszcza stare, bogate w ornamenty...czasami w starych kamienicach wrocławskich są cudowne, niestety zniszczone.
Będę działać w weekend, ciekawa jestem efektu
tu powoli limki mojej produkcji rosną, niektóre dopiero zakwitną; dołem widac ile stokrotek się wysiało, biało-różowe pełne, wiosną będą cieszyc
pluskawic i zawilców nie widać, Rubensa też, ale rozrosną się na ścianie
martwi mnie, że buki trikolor nie rosną tak szybko, jak chwasty, ale miały z 60 cm, teraz koło 3m po 4 latach
szkarłatce chińskiej usuwam kwiatostany, zbyt się sieje i o tej porze przebarwia się na limonkowy kolor
LOJALNA
Jolu dzięki, siedź do woli mnie ogród wrześniowy bardziej się podoba jak sierpniowy
uratowałam te dalie, to był dobry pomysł aby je przesadzic, nacieszę się kwiatami
ale w tle widać różę Madame Plantier, chyba padła po przesadzeniu, może wiosną cud się zdarzy
to ta, ale ta jedna w innym miejscu
stwierdzam, że ciągnie mnie teraz do takich kolorów, bordo, żółty z pomarańczem i limonkowy
SYLWIA
jednak na błędach musimy się uczyć
wydaje mi się jednak, że będzie fajnie