Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 04:20, 28 sie 2015

Do góry
Zdawałam maturę w 80 r. a i tak uważam się za średnio inteligentnego szympansa

Zielonym do góry... :) 02:00, 28 sie 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Dotarła

Powiem że jestem chyba zadowolona, rośliny duże ale wątłe. Oby się przyjęły

Sama się gubie w swoim ogrodzie szukając piękna...

No a co w środku???
Moje ukochane miejsce na ziemi 01:12, 28 sie 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Ilonka mam dwie sztuki, z jednej sadzonki, na razie jest tylko jeden kotek
strasznie schnie, rośnie na patelni trzeci rok ...

A okrywasz ją jakoś? Wszędzie piszą, że ona bardzo wrażliwa na przymrozki.. Jak zobaczyłam jej zdjęcie w internecie to się zakochałam... O tym myślę:
https://www.google.pl/search?q=rozplenica+black+beauty&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI17mi1rDKxwIV5pzbCh3C4wwv#imgrc=tyAof6fdNkAPwM%3A

Sądzisz, że ona tak naprawdę po kilku latach może wyglądać, czy to trochę podkoloryzowane jest jak większość roślin na allegro???
W miejskiej dżungli-Londyn 01:10, 28 sie 2015

Do góry

Moje ukochane miejsce na ziemi 01:06, 28 sie 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Ilonka tak czy siak widzę, że Cię nosi i potrzebujesz zmiany
jestem ciekawa co postanowisz ...
dzisiaj wyrzuciłam wszystkie surfinie mimo podlewania nie wytrzymały upałów nie ma jak pelargonie

Kusi i korci ta zmiana ale boję się, że będę żałowała.. Zobaczymy. Pewnie i tak to zrobię ale nie wiem czy teraz...
Fakt - pelargonie są nie do zdracia!
Ogródek Iwony 01:03, 28 sie 2015

Do góry
Siedzę teraz na wątkach i szukam rad Toszki. Swojego wątku nadalnie ma
Ale rady to tu, to tam udziela
Znalazłam instrukcję Toszki dotyczącą sadzenia cebulek, całkiem świeżutką
Wklejam w takim razie, aby nie umknęło mi
Może ktoś jeszcze skorzysta

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5935-w-samym-sloncu?page=31
Toszka napisał(a)
krótka instrukcja sadzenia cebulek w doniczkach
Poniżej doniczka (nie koszyczek) do zawieszania

Kompost sypię ok 1/3 wys. doniczki i piętką do dołu układam cebulki

obok pokazuję zwykłą doniczkę, która także doskonale zdaje egzamin, z tą różnicą, że ziemię sypię do połowy, a dopiero na to cebulki

cebulki zasypuję ziemią

Taką doniczkę umieszczam w wykopanym, głębszym niż doniczka dołku. Pod doniczkę sypię przepuszczalne podłoże (kompost, próchnica) zmieszane z piaskiem, ew. żwirkiem, który to ma za zadanie odprowadzenie nadmiar wody. Umieszczoną w dołku doniczkę dokładnie obsypuję po bokach i od góry. Jak przychodzą przymrozki to miejsce ściółkuję korą. To wszytko

Jakość zdjęć niestety z telefonu, za co przepraszam

Toszka napisał(a)
Hiacynty radzę wykopywać i obsuszać, by nie wygniły. Warto - z sezonu na sezon mam co raz więcej cebulek. Nawet te małe kwitną Z tulipanami mam mieszane odczucia, bo te nowoczesne... hm... czasami zastanawiam się czy nie lepiej co roku kupować nowe. Lilie, na sto procent warto, ale one muszą mieć duuuże donice - 10l. Można w kubełkach sadzić (w marketach bud. są tanie kubełki). Czosnki sadzę w doniczkach, bo wykopując nie mam ryzyka uszkodzenia cebuli, a co roku z każdej jednej mam dwie cebule. Czosnki, lilie i rarytasowe odmiany hiacyntów do tanich nie należą. Wykopanie doniczki jest sprawą błyskawiczną. Więcej zachodu wymaga wkopanie. Decyzję zostawiam wam. To co cenne, wg, mnie to wykopuję i nie martwię się, ze podczas sezonu, ryjąc łopatką w ziemi uszkodzę cebulkę. Do ziemi bezpośrednio sadzę krokusy, szafirki, szachownice, mniej cenne czosnki, narcyzy
Jeśli miejsce wkopania doniczki jest suche latem to można nie wykopywać przez nawet 3-4 lata.

Jesli chodzi o tulipany i lilie cebulowe, to doniczka gwarantuje łatwe wydobycie cebulek, nawet tych najmniejszych. Te cebule z wiekiem, niewykopywane rosną co raz głębiej.
W miejskiej dżungli-Londyn 01:03, 28 sie 2015

Do góry
Ogród Pałacu Kensington.

W miejskiej dżungli-Londyn 00:48, 28 sie 2015

Do góry
W miejskiej dżungli-Londyn 00:40, 28 sie 2015

Do góry
Moja bajka 00:29, 28 sie 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kalinę daj w szpaler z innymi krzewami, widzę, ze masz miejsce i jakieś krzewy.. i nie męcz jej z różami..

Budleja... ładna jak się wycina regularnie przekwitłe kwiaty , wtedy długo i ładnie kwitnie.

Justyna, moje budleje nigdy nie były okrywane i zawsze odbijają z korzenia, nawet po beznadziejnej zimie. Miałam jakąś pomarańczową i tę szlag trafił. A pozostałe 3 kolory są nie do zdarcia. W tym roku nie przyciąłam po zimie, bo nie zmarzła ( i eM zabronił) i wygląda fatalnie. Wielki wiecheć do którego nie sięgam nawet z drabiny
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:16, 28 sie 2015

Do góry
Na spotkaniu u Kasi mówiłam dowcip o drwalu.. w kwestii kolorowanek dla dorosłych

Matura 1960 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1970 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1980 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?

Matura 1990 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?

Matura 2000 r. (tylko dla zainteresowanych)

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?

Matura 2010 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

Matura 2020 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.

Na ludzką głupotę pod nosem mruczę.. pokoloruj drwala

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:59, 27 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ryby ciasno jak w puszce taka ich ilosc.

Jedni mają ryby w puszce, a ja mam w kałuży

Astry się kłaniają..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:58, 27 sie 2015

Do góry
Zaglądającym życzę miłej nocy i kolorowych snów.

W samym słońcu 23:54, 27 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
krótka instrukcja sadzenia cebulek w doniczkach
Poniżej doniczka (nie koszyczek) do zawieszania

Kompost sypię ok 1/3 wys. doniczki i piętką do dołu układam cebulki

obok pokazuję zwykłą doniczkę, która także doskonale zdaje egzamin, z tą różnicą, że ziemię sypię do połowy, a dopiero na to cebulki

cebulki zasypuję ziemią

Taką doniczkę umieszczam w wykopanym, głębszym niż doniczka dołku. Pod doniczkę sypię przepuszczalne podłoże (kompost, próchnica) zmieszane z piaskiem, ew. żwirkiem, który to ma za zadanie odprowadzenie nadmiar wody. Umieszczoną w dołku doniczkę dokładnie obsypuję po bokach i od góry. Jak przychodzą przymrozki to miejsce ściółkuję korą. To wszytko

Jakość zdjęć niestety z telefonu, za co przepraszam

Dziekuję Ci bardzo za instrukcje, a ja myślałam,ze każda cebulkę wsadza się do jednej doniczki oszczędzilas mi mnóstwo czasu i dolkow A i mam jeszcze jedno pytanie,czy takie doniczki mogą siedzieć tak w ziemi kilka sezonów? Czy muszę je wykopywać?
Do raju daleko - u Ewy 23:49, 27 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Patrząc na zdjęcie wyglądają na takie same, ale ja żaden ekspert
Napisz proszę, czy Twoja pod koniec sezonu przebarwia się na lekko różowy kolor i czy dostaje coś w rodzaju różowych piegów.
Zdjęcia usunę jak zobaczysz.

Ewciu, moja różowieje i dostaje piegów Wyglądają bardzo podobnie, więc może jednak obie mamy Tardivy Mam tylko wrażenie, że moja ma gęstsze kwiatki, może to jest uzależnione od wieku rośliny, albo stanowiska, albo jeszcze czegoś innego
Małymi kroczkami do celu... 23:48, 27 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Może i się powtarzam, ale co tam, przecież nie będę pokazywała to co jeszcze nie jest zrobione

Witaj Paulina, jestem z wizytą w Twoim ogrodzie, dotarłem z wątku Ani.
Bardzo ładna ta kompozycja, gratuluję i pozdrawiam
Mały ogródek... czas zacząć 23:41, 27 sie 2015

Do góry
Wykonałam też jukę, trochę się rozrosła... w jej miejsce muszę coś posadzić... jutro pomyślę...
Przyjazny ogród 23:32, 27 sie 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Zawilce dopiero zaczynają kwitnąć.

Kwitnienie zaczynają też rozplenice.

Piękne te Twoje widoki , wszystko co pokażesz zachwyca.Pozdrówka.
Zielonym do góry... :) 23:31, 27 sie 2015

Do góry
Dotarła

Powiem że jestem chyba zadowolona, rośliny duże ale wątłe. Oby się przyjęły

Sama się gubie w swoim ogrodzie szukając piękna...
Prawie - jak ogród 23:19, 27 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
I dlaczego moja limka łapie różowy odcień?!
Taka jej uroda?!

Tzn. że cała będzie różowa?!!!

O to samo w zeszlym roku pytałam dziewczyny ....bo nie chciałam rozowej limki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies