Kusi i korci ta zmiana ale boję się, że będę żałowała.. Zobaczymy. Pewnie i tak to zrobię ale nie wiem czy teraz...
Fakt - pelargonie są nie do zdracia!
Siedzę teraz na wątkach i szukam rad Toszki. Swojego wątku nadalnie ma
Ale rady to tu, to tam udziela
Znalazłam instrukcję Toszki dotyczącą sadzenia cebulek, całkiem świeżutką
Wklejam w takim razie, aby nie umknęło mi
Może ktoś jeszcze skorzysta
Kompost sypię ok 1/3 wys. doniczki i piętką do dołu układam cebulki
obok pokazuję zwykłą doniczkę, która także doskonale zdaje egzamin, z tą różnicą, że ziemię sypię do połowy, a dopiero na to cebulki
cebulki zasypuję ziemią
Taką doniczkę umieszczam w wykopanym, głębszym niż doniczka dołku. Pod doniczkę sypię przepuszczalne podłoże (kompost, próchnica) zmieszane z piaskiem, ew. żwirkiem, który to ma za zadanie odprowadzenie nadmiar wody. Umieszczoną w dołku doniczkę dokładnie obsypuję po bokach i od góry. Jak przychodzą przymrozki to miejsce ściółkuję korą. To wszytko
Jakość zdjęć niestety z telefonu, za co przepraszam
Hiacynty radzę wykopywać i obsuszać, by nie wygniły. Warto - z sezonu na sezon mam co raz więcej cebulek. Nawet te małe kwitną Z tulipanami mam mieszane odczucia, bo te nowoczesne... hm... czasami zastanawiam się czy nie lepiej co roku kupować nowe. Lilie, na sto procent warto, ale one muszą mieć duuuże donice - 10l. Można w kubełkach sadzić (w marketach bud. są tanie kubełki). Czosnki sadzę w doniczkach, bo wykopując nie mam ryzyka uszkodzenia cebuli, a co roku z każdej jednej mam dwie cebule. Czosnki, lilie i rarytasowe odmiany hiacyntów do tanich nie należą. Wykopanie doniczki jest sprawą błyskawiczną. Więcej zachodu wymaga wkopanie. Decyzję zostawiam wam. To co cenne, wg, mnie to wykopuję i nie martwię się, ze podczas sezonu, ryjąc łopatką w ziemi uszkodzę cebulkę. Do ziemi bezpośrednio sadzę krokusy, szafirki, szachownice, mniej cenne czosnki, narcyzy
Jeśli miejsce wkopania doniczki jest suche latem to można nie wykopywać przez nawet 3-4 lata.
Jesli chodzi o tulipany i lilie cebulowe, to doniczka gwarantuje łatwe wydobycie cebulek, nawet tych najmniejszych. Te cebule z wiekiem, niewykopywane rosną co raz głębiej.
Kalinę daj w szpaler z innymi krzewami, widzę, ze masz miejsce i jakieś krzewy.. i nie męcz jej z różami..
Budleja... ładna jak się wycina regularnie przekwitłe kwiaty , wtedy długo i ładnie kwitnie.
Justyna, moje budleje nigdy nie były okrywane i zawsze odbijają z korzenia, nawet po beznadziejnej zimie. Miałam jakąś pomarańczową i tę szlag trafił. A pozostałe 3 kolory są nie do zdarcia. W tym roku nie przyciąłam po zimie, bo nie zmarzła ( i eM zabronił) i wygląda fatalnie. Wielki wiecheć do którego nie sięgam nawet z drabiny
Na spotkaniu u Kasi mówiłam dowcip o drwalu.. w kwestii kolorowanek dla dorosłych
Matura 1960 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?
Matura 1970 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?
Matura 1980 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?
Matura 1990 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?
Matura 2000 r. (tylko dla zainteresowanych)
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?
Matura 2010 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.
Matura 2020 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.
Na ludzką głupotę pod nosem mruczę.. pokoloruj drwala
Dziekuję Ci bardzo za instrukcje, a ja myślałam,ze każda cebulkę wsadza się do jednej doniczki oszczędzilas mi mnóstwo czasu i dolkow A i mam jeszcze jedno pytanie,czy takie doniczki mogą siedzieć tak w ziemi kilka sezonów? Czy muszę je wykopywać?
Ewciu, moja różowieje i dostaje piegów Wyglądają bardzo podobnie, więc może jednak obie mamy Tardivy Mam tylko wrażenie, że moja ma gęstsze kwiatki, może to jest uzależnione od wieku rośliny, albo stanowiska, albo jeszcze czegoś innego