Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Typografia ogrodu 14:19, 13 mar 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
zrezygnowałaś z ED ?
jeszcze myśle wiesz lawendy nie chce się pozbywać. Szałwia tez jest Ok bo latem wyglada fajnie a innego miejsca nią nią nie mam raczej. Na kulki raczej tez nie. A dodawać do tego zestawu jeszcze cos? Poza rym kłosy faktycznie wystawałaby chyba wszędzie nad murek. Ni może na rogu nie. Jak masz pomysl to pisz
Typografia ogrodu 14:03, 13 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Marto wróć jeszcze plisss
Tez myślałam o tym ze gdy zgrubienia to się zbliża. Nie było opcji bliżej. Myślałam cały czas o Teoich radach sadzać je ale mogłabym zrobić im sora krzywdę odcinając im więcej korzeni. O trudnościach w wyłonili tego nie mówię
I cieniu myślałam i lawenda nie będzie go raczej miała. Bez obaw. Już podcięłam gałęzie bo jak się okazało płakała tylko jedna ale jeszcze będę to dopracowywać.
Szałwia to raczej cienia tez nieba będzie miała. No może trochę mniej zachodzącego słońca.

Myślałam Marto by ma dolnym pietrze zrobić sama lawendę. Ale zastanawiam się czy maleńkie sadzonki dogonią kiedyś te giganty?
Co myślisz nad zrobieniem tam lawendzie dywanu z irgi major? Może trochę zieleni dało by trochę życia? Slywalaby sobie?

czekaj, gubię się- lawenda tam gdzie jest i na najniższym piętrze?
Typografia ogrodu 13:56, 13 mar 2017

Do góry
chce Wam się jeszcze?
mam trzy wersje na razie podobne ale rozny nakład pracy i ryzyka przesadzania

bladozielone - bukszpany
ostra zieleń sesleria
granat - szałwia
niebieski - lawenda

tak bylo teraz

wersja 1
(rozbijam "nudny układ kul na rogu dosadzając inne kule szałwie i seslerię, na dole sama lawenda)

wersja 2
(bukszpany daje na sam dół z szałwią i seslerią, na róg daje stara i wielką lawendę)

wersja 3
(bukszpanu z dolnego pietra przenosze na góre - bo największy bukszpan chyba wypadnie, a seslerię z dołu u szałwię daję na róg, na dole lawenda)

piętra z grabem nie ruszam bo chyba chę tam dac tylko kamień i głaz
Typografia ogrodu 12:59, 13 mar 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
hej, dzieli ludzie!
Akcja grabowa niesamowita!
mnie się bardzo podobają. One z czasem zgrubieją jeszcze, więc optycznie zbliżą się do siebie.

Co do nasadzeń pod nimi- tez uważam że raczej zostańcie przy gatunkach które juz są.
Czy lawenda teraz nie będzie w cieniu, ta za grabami?- jeśli tak to wg mnie priorytetem jest wysadzenie jej na słońce- po co mieć paskudne, wyciągnięte sadzonki, nawet jeśli tam pasują.
tak samo z szałwią za samymi grabami- lepiej zniesie zacienienie niż lawenda, ale tez tego nie lubi.

Marto wróć jeszcze plisss
Tez myślałam o tym ze gdy zgrubienia to się zbliża. Nie było opcji bliżej. Myślałam cały czas o Teoich radach sadzać je ale mogłabym zrobić im sora krzywdę odcinając im więcej korzeni. O trudnościach w wyłonili tego nie mówię
I cieniu myślałam i lawenda nie będzie go raczej miała. Bez obaw. Już podcięłam gałęzie bo jak się okazało płakała tylko jedna ale jeszcze będę to dopracowywać.
Szałwia to raczej cienia tez nieba będzie miała. No może trochę mniej zachodzącego słońca.

Myślałam Marto by ma dolnym pietrze zrobić sama lawendę. Ale zastanawiam się czy maleńkie sadzonki dogonią kiedyś te giganty?
Co myślisz nad zrobieniem tam lawendzie dywanu z irgi major? Może trochę zieleni dało by trochę życia? Slywalaby sobie?
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:09, 13 mar 2017

Do góry
Cześć Trafiłam do Ciebie poszukując informacji o szałwii omszonej, nie wiem czy moje obcinać czy nie, u mnie też już ruszają. Obcinałaś już, bo wyglądają na obcięte. Czy te suche ogigle można wrzucać do kompostownika czy spalić ?

Milka napisał(a)

Alez proszę

ruszyła szałwia omszona i przy okazji widzę, gdzie biedronka spała
powojniki na łuku ruszyły
Ogrodowy song 18:13, 12 mar 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
O wrócił mój ulubiony avatarek
Ewa - begonie zaczęły mi kiełkować!!! ja już się powiem szczerze denerwowałam bo przez ponad tydzień nic nie było widać, czarna ziemia a teraz nagle takie mini maleństwa zaczynają się pojawiać!!!! U ciebie jakoś tak strasznie szybko mi się to wszystko wydało, że ruszyło. U mnie może później bo za mocno przyklepałam i wbiłam je w ziemię? Szałwia jednoroczna ma już u mnie ponad 1 cm wysokości a w tym samym czasie siane. Buziak mi się śmieje od ucha do ucha.

Cieszę się razem z Tobą. Dla porównania siałam w tych torfowych krążkach i 2 dni później w ziemi w kuwecie. I powiem Ci,że te w ziemi słabo bardzo w stosunku do tamtych. Zaczęłam już nawet stopniowo je pikować.

Szałwia fajnie Ci rośnie...moja też szybko wschodziła. W tamtym roku miałam.

Jak się buźka śmieje, to znaczy, że to jest TO

Dzięki za awatarek
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:18, 12 mar 2017

Do góry
oliwka napisał(a)
Ewa, czy ty miałas w donicach róże z kocimiętką lub szałwiami? Kupiłam nasiona kocimietki, ale zastnawiam się czy jak je wysieję do donic to czy zdążą urosnąć, czy inne rośliny ich nie zagłuszą? Dotychczas kupowałam gotowe sadzonki i ładnie się rozrastały, ale chciałabym spróbować z sianiem.

Nigdy nie wysiewalam kocimiętki, ale ta roślinka ma siłę. U mnie jest jak chwast. Rośnie duuuuża. Właśnie robię porządki na rabatach i jedną muszę przesadzić w inne miejsce, a jedna wyląduje chyba na kompoście, bo nie mam co z nią zrobić. Wg mnie do donicy lepsza byłaby szałwia. Moje róże w donicach nie mają niczego w "nogach"
Typografia ogrodu 21:23, 11 mar 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Łukasz fajnie to wygląda.
Molinia na dolnym piętrze dla mnie super ale przyjąć trzeba, że 90cm osiągnie bez problemu
Seslerie to pasuje dać chyba taką samą jak w najwyższej donicy.
czyli kłosy nie będą miały tła.i nie wiem czy zielona sesleria z szara lawenda gra? I pozbywam się szałwia która jest tez na gorze...
Typografia ogrodu 21:10, 11 mar 2017

Do góry
I co mam zrobić z kulami i szałwia któreś a na najniższym pietrze...
Malutki pod lasem 18:08, 11 mar 2017

Do góry
Teraz pytanko, na pierwszym zdjęciu Hameln. Czy już można stwierdzić, że żyje, bo od spodu jest zielona?
Na drugiej fotce szałwia, siewki od Reni z zeszłego roku chyba rusza
Jeżówki te zwykłe i 'Julia' mają się na życie i ruszają
Typografia ogrodu 17:42, 11 mar 2017

Do góry
nic nie zrobiłam przy grabie bo postanowiłam dac sobie czas na rozmyslania by zrobic to dobrze.
zazwyczaj mam od razu pomysł na realizację ale tu chętnie posłucham Waszej opini. Może jest rozwiązanie którego nie widzę.
Zatem:
Miejsce: kompletna patelnia, brak nawadniania (i nie planuje tam)zbita, ciezka glina

Teraz:
1 piętro (najniższe): cis stożek (wyleci), kule bukszpanowe, hakone, szałwia compacta z boku lawenda
2 pietro (narozne) bukszpanowe kule,hameln
3. pietro grab nowy i w plecach lawenda
4 kule bukszpanowe, sesleria sadleriana, szałwia compacta

Co bym chciała?
chciałabym to ujednolicic, zrobic bardziej nowoczesnie (te nasadzenia powstały dawno) i tak by nie ruszac tego choćby jakis czas bo ciągle ta coś zmieniam. Boje się ruszac lawendę - ale jak będzie trzeba to to zrobie - poza tym ona musi znleźć tu swoje miejsce. wolałabym nie ruszać najwyższego piętra no i graba też zostawiamy

Co wymysliłam: może pod graba nie dawać nic? sam kamień?
może dac mu niską trawkę bo to zawsze fajnie wygląda?
może dać pod niego molinie? ale samą czy z lawendą? tylko że kwitna równoczesnie...

kilka inspiracji fajnych
https://pl.pinterest.com/pin/560838959831268343/
https://pl.pinterest.com/pin/142707881916795804/
https://pl.pinterest.com/pin/296885800419243833/
https://pl.pinterest.com/pin/540643130247241587/

poza tym co tam rośnie mam jeszcze: Molinie ED, malenkie ale zawsze lawendy, moge mieć sadlerianę z podziału, mam kilka sesleri skalnych

Niżej kilka starych fotek dla wyobrażenia

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:03, 10 mar 2017

Do góry
Kilka moich zestawień.

Klon palmowy i tawuły.

Róże i kocimietka.

Róże i biała szałwia.

Księżycowy... 18:21, 10 mar 2017

Do góry
Wysiewów ciąg dalszy:
rozwar, szałwia Caradonna, pysznogłówka biała i cytrynowa, biała krwawnica, ogórecznik, por i 17 odmian pomidorów
Ogrodowy song 12:21, 10 mar 2017

Do góry
O wrócił mój ulubiony avatarek
Ewa - begonie zaczęły mi kiełkować!!! ja już się powiem szczerze denerwowałam bo przez ponad tydzień nic nie było widać, czarna ziemia a teraz nagle takie mini maleństwa zaczynają się pojawiać!!!! U ciebie jakoś tak strasznie szybko mi się to wszystko wydało, że ruszyło. U mnie może później bo za mocno przyklepałam i wbiłam je w ziemię? Szałwia jednoroczna ma już u mnie ponad 1 cm wysokości a w tym samym czasie siane. Buziak mi się śmieje od ucha do ucha.
Księżycowy... 11:22, 10 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Po cichutku (bo planowanie nasadzeń nie jest moją mocną stroną) powiem, że ja też miałam problem z wkomponowaniem piwonii w rabatę.

Koniecznie chciałam te piwonie zostawić, bo mam chyba ze siedem karp, a jednocześnie chciałam żeby rabata była atrakcyjna cały sezon.
Ale nie umiałam połączyć piwonii z kwiatami późnego lata i ostatecznie stanęło na tym, że jedną rabatę mam wczesno-letnią - z piwoniami, irysami, łubinami, a drugą późnoletnią (z jeżówkami, kłosowcami, liatrami).
Trawy, szałwie, cebulowe, topiary jako element łączący na jednej i drugiej rabacie.

Za rok, dwa będę mogła Ci powiedzieć, czy ten pomysł się sprawdził, czy też przestawianie krzesła stosownie do sezonu jest upierdliwe i nie zdaje egzaminu

Również nie wychodzę z założenia, że rabata ma być super ozdobna cały rok. Lubię zieleń Nawet sobie trochę ją nazywałam rabatą wiosenną i dziwnym trafem znajdą się na niej moje ukochane kwiaty: piwonie, irysy bródkowe i łubiny. Jakoś wizualnie też mi do niej nie pasują kwiaty późnego lata. Może dodam jednak lilie, bo też je lubię. Szałwia, kocimiętka, kłosowiec,przetacznik, przyrwotnik, trawy. Będę eksperymentować, próbować, doświadczać i ścierać się sama ze sobą i swoimi koncepcjami. Bez tego byłoby nudno

I lubię przestawiać krzesła
Ogród wśród pól i wiatrów 22:20, 09 mar 2017

Do góry
Moniq napisał(a)
Cudowna ta różyczka . Jak wysoka rośnie?
Zestawienie z biała szałwia mega fajne
U mnie tez strasznie zimno, dosłownie jakby miało sypnąć, brr
u mnie artemis ma nawet 1,5 M wysokości i szerokosci
Ogród wśród pól i wiatrów 21:00, 09 mar 2017

Do góry
Moniq napisał(a)
Cudowna ta różyczka . Jak wysoka rośnie? Zestawienie z biała szałwia mega fajne U mnie tez strasznie zimno, dosłownie jakby miało sypnąć, brr

Monia, różyczka to Artemis. Trudno mi opowiedzieć o niej coś na bazie własnych doświadczeń, bo mam ją niecałe pół sezonu A pogoda.. u nas też chłodno, pochmurnie ale co tam .. dni coraz dłuższe, ptaki coraz głośniejsze Nie przejmuje się drobiazgami

Ogród wśród pól i wiatrów 18:24, 08 mar 2017

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 18:24, 08 mar 2017

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 08:51, 08 mar 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aguś, już wszystkie nasionka od Ciebie mi kiełkują Tylko żebym ja pamiętała co Jeżówkę pomarańczową jedynie pamiętam.

chyba Ci nie pomogę, bo nie pamiętam. Orliki, szałwia to tak.. pomarańczowa jeżówka jeszcze. I tyle. Zresztą co ja tam mam, nie za wiele.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies