Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Małymi kroczkami do celu... 20:58, 03 kwi 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
.Szałwia no piękna jest, ale też późno rusza

Zauważyłam u mnie, że kocimiętka [trochę do szałwii podobna] bardzo szybko rusza.
Wrzucę Ci fotki u mnie, to sobie zerknij

Małymi kroczkami do celu... 20:08, 03 kwi 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Fajna rabata powstała, ja bym poszedł w byliny by ożywić kolorystycznie, może szałwie omszone ?
Odnośnie tulipanów odpisałem u siebie.

Dzięki Przemku za wizytę, tak wiem, że odpisałes, też już odpowiedziałam u Ciebie

No właśnie na razie na niej szaro buro, już zdecydowałam,że choćby co roku miała kupować nowe cebulki tulipanow to kupię,żeby wiosna było na niej tulipanowo no i właśnie coś jeszcze by się sprzydalo . Szałwia no piękna jest, ale też późno rusza, myślałam jeszcze o rozchodnikach stardust, muszę je gdzieś przesadzić i myślałam,żeby tam dać, no ale one dopiero końcem lata kwitną, no i czy w gole do róż będą pasowały, bo głównie one mają tam grać pierwsze skrzypce
Z Pszenicznej ... 10:39, 03 kwi 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Czy takie ustawienie będzie dobre? W trójkąciki

Cebulowe zostają, proszę się nimi nie sugerować.
Kępki roślinek na wierzchu to szałwia, jutro ją posadzę by towarzyszyła różom. Wyszło mi 6 szt do krzaczka forsycji na rabacie i 3 szt za nią.
Nie chcę sadzić na ścisk, wolę uzupełnić szałwią lub innymi kwitnącymi na fioletowo.
Nie dopisałam, ze odległość to 1,0 -1,1 m między nimi, a w stronę bukszpanu w granicy 0,6 m.

Jak dla mnie jest dobrze
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:52, 03 kwi 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Rozchodniki i szałwie....bo na carexy się obraziłam

Szałwia z seslerią
Droga do spełnienia 08:26, 03 kwi 2017

Do góry
w piątek ucieszyłam się
ucieszyłam się że są w sumie "obcy" ludzie którzy o mnie pomyślą i pomogą np. w wertykulacji trawnika
no więc w piątek do 18 wertykulowałam mój chwastnik
pierwszy raz od 6 lat , pierwszy raz
więc mam nadzieję ze doceni moje poświęcenie i ładne bedzie się przez cąły sezon zielenił

w sobotę klęłam na czym świat stoi na ten trawnik , grabiłąm i grabiłam i końca widać nie było,
wyzioniecie ducha tudzież zawał był blisko
to ze przeżyłam to zasługa słońca i zimnego piwa, dzięki któremu grabienie wydawało się choć przez chwilę lżejsze

jakie było moje zdziwienie kiedy wieczorem położyłam się do łóżka, i zamiast poczucia ulgi mój mąż mógł liczyć tylko na moje stękanie dotyczace bólu rąk i kręgosłupa

o dziwo prawa ręka jako tako natomiast lewa nadwyrężona tak ze jeszcze pewnie z tydzień będe cierpieć

no więc w sumie to nie wiem jak z tą wertykulacją jest
cieszyć sie czy nie?

darń jeszcze leży ziemia do przekopania za huśtawką też,
szałwia podzielona, trzmielina posadzona , trawki w niektórych miejscach też
ale
Red baron jeszcze nie dosyć że śpi to w miejscy docelowym jeszcze nie jest
trawa do ściągania czeka
klon strzępiastokory - hmmm jeszcze listków brak same takie zalążki
mam nadzieję że się ocknie - tak jak heptacodium które po posadzeniu rozwija listek za listkiem
miodunki zaczynają kwitnąć, zalążek kwiatu tulipana znalazlam i dwóch żonkili tez żeby nie było
samosiejki bratków kwitną, szafirki zaczynają
no więc mozna powiedzieć że coś się dzieje

zdjęcia jakies były ale zostały w domu w aparacie
wiec sory

Z Pszenicznej ... 18:10, 02 kwi 2017

Do góry
Czy takie ustawienie będzie dobre? W trójkąciki

Cebulowe zostają, proszę się nimi nie sugerować.
Kępki roślinek na wierzchu to szałwia, jutro ją posadzę by towarzyszyła różom. Wyszło mi 6 szt do krzaczka forsycji na rabacie i 3 szt za nią.
Nie chcę sadzić na ścisk, wolę uzupełnić szałwią lub innymi kwitnącymi na fioletowo.
Nie dopisałam, ze odległość to 1,0 -1,1 m między nimi, a w stronę bukszpanu w granicy 0,6 m.

Z ogródka na wsi 22:30, 01 kwi 2017

Do góry
Kobea- ta siana w drugiej partii zaczyna wypuszczać ( ale na zdjęciu nie za bardzo widać)

Orlik ( mix ) wypuszcza

I to tyle
drakwi drakiewi - już nawet nie wiem jak to odmienić wypuściły mi dwa nasionka i stoją w miejscu, dziewanna zaczyna zamierać, zółwik o odętka, szałwia omszona, powojnik tangudzki, zawilec w ogóle mi nie wypuściły. Wysieję chyba jeszcze po jednej partii ( jak nie wypuszczą to to będą ostatnie siey na ten rok )
Z ogródka na wsi 22:26, 01 kwi 2017

Do góry
Orlik nora barlow - wypuścił po trzecim listki

Malwa

Szałwia powabna - wzeszła i stoi w miejscu

Chaber górski - przemroziłem go w lodówce i dopiero zaczął mi wypuszczać
Ogródek warzywny na balkonie 22:19, 01 kwi 2017

Do góry
Ledwo żyję. Od wczoraj róbuję zrobić porządek na balkonie. Myślałam, że uda mi się wyciągnąć kilka roślin dosypac ziemi, dosadzić róże i z głowy. Po ubiegłych latach wiem już, ze to nie takie proste, ale w tym roku byłam dobrze przygotowana.
Zaczęłam od wyrywania wierzby hakuro z donicy. Nie sądziłam, ze tak mocno się ukorzeniła, wyrwałam ją z kilkoma trawami i naderwałam trochę folię Tak jak myślałam, w ziemi zadomowiły się opuchlaki więc postanowiłam, że i w tym roku trzeba wynmienić całą ziemię Przyniosłam na 3 pietro chyba z 300 l. Plecy mi wysiadają. W dodatku wyrywanie kolejnych traw w innych donicach też nie było łatwe. Okazało się, że również trawy wypuściły spore korzenie. Przebiły warstwę agrowłókniny, która miała chronić keramazyt przed zamulaniem. Nie dałam rady wszystkiego zrobić. Jutro przejażdżka do koleżanki na działkę po zdołowane bukszpany hortensje i carexy. Gdzie ja to wszystko wstawię ????
Pierwsze fotki:

Z tyłu miskanty kleine Silberspine, rozplenice i miskanty, po bokach z każdej strony odetki.
W kolejnym rzedzie Miłorząb, czeka na kolegę po przeciwnej stronie,2 Marie Theresie, 2 rozchodniki, czosnki, i przesadzona szałwia omszona. Na przedzie 2 żurawki marmelade i na środku jeden carex the beatles. Na razie w rogach na przedzie jeszcze rosna szafirki, ale one niedługo ustąpią miejsca stipie i werbenie.
i kilka zbliżeń:beatles

róża i rozchodnik

i druga róza i rozchodnik

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy róże są prawidłowo posadzone?
Małymi kroczkami do celu... 18:42, 31 mar 2017

Do góry
Szałwia, ukryte w trzmielinie tulipany

Ogród w remoncie 17:19, 30 mar 2017

Do góry
I skończyłam mój przechowalnik,znalazło się jeszcze miejsce na warzywka

EM właśnie robi płotek,jutro zacznę zapełniać go roślinkami. Na podzielenie czekają rozchodniki,szałwia,jeżówki.
Ogródkowe perypetie:) 13:43, 30 mar 2017

Do góry
No właśnie Sylwia, nie wiem czy odbiją, bo jak nigdy ścinałam do ziemi prawie. A co innego niż szałwia Irenko? Takiego niebieskiego
Droga do spełnienia 13:27, 30 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Moja szałwia omszona ledwie dycha po zimie

odbije
ona wytrzymała
Droga do spełnienia 13:24, 30 mar 2017

Do góry
Moja szałwia omszona ledwie dycha po zimie
Ogródkowe perypetie:) 12:38, 30 mar 2017

Do góry
U mnie stare lawendy super, a te co nowe w niebieskim sadziłam, jakby wygniły...część żyje, dlatego cos innego dam, chyba im tam nie pasuje, może szałwia, a może coś ...no co, nie wiem
Ogród Mirelli 09:26, 30 mar 2017

Do góry
Asia proszę Bardzo fajna jest ta szałwia
Ogród Mirelli 09:11, 30 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Asia to szałwia odmiany Deep Bluu

Dzięki,będę szukać
Ogród Mirelli 09:01, 30 mar 2017

Do góry
Asia to szałwia odmiany Deep Bluu
Ogród Mirelli 08:41, 30 mar 2017

Do góry
Mirelko a co to za szałwia na tej rabacie? Poszukuję niskiej odmiany.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 17:07, 28 mar 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
szałwia? to przyszła mi na myśl moja kocimiętka, piękna jest od maja do przymrozków

niniejszym ogłaszam nabór chętnych na jesienne marcinki, foto u mnie

dopoki nie zobacze to nie uwierzę

a marcinki to lubie ale te niskie tylko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies