Zadałam to pytanie w swoim ogrodowym wątku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7382-miejski-azyl?page=3#post_8, ale ponawiam je tutaj.
Mam dla mnie trudną rabatę pomiędzy ścianą budynku (bardzo się nagrzewa) a ogrodzeniem.
W zimie - wiatr od zachodu ( z czasem będzie osłonięcie - tuje zarosną, sąsiednie działki się zabudują etc).
Oś Południe - Północ.
Po wschodniej stronie jest potwornie nagrzewająca się fasada, po zachodniej posadzone tuje.
Ziemia z wysokim poziomem wód gruntowych, gliniasta - ale... jest zrobiony drenaż i dreny, ziemia sukcesywnie spulchniania. Planuję jeszcze na wiosnę przekopać ją z większą ilością piasku i żwiru.
Jest system nawadniający.
Szerokość 4 m.
Bardzo ważny widok z okna jadalnego. Konieczność całorocznego wyglądu
A teraz
Całość od strony przed ogródka z widokiem na tył ogrodu.
Widok (częściowy) z okna
Mój plan

To niebieskie na dole to okno.
Trawy od lewej
3 x Miskant Silberspine
2 x Miskant Klaine Fontaene
3 x Miskant Grosse Fontaene (przy ścianie budynku)
Bardzo duża ilość ukochanej Stipy Pony Tails (lub zamiennika wieloletniego)
1 x Miskant Klaine Silberspine
Pomiędzy trawami:
Jeżówka Double decker (dominująca ilość),
Szałwia omszona Rossa
Jeżmianka Roma
Anemony bliżej tuj i lini kroplujacych
Z tyłu kosaćce w kolorach bieli i fioletu.
Przydałoby się coś jeszcze kwitnącego na bardzo wczesną wiosnę
Drzewo:
idealnie by wyglądało gdyby było o orientalnym charakterze do 4/6 m wysokości i obwodu do 6 m, przebarwiające się na jesień na czerwono lub mające w zimie czerwone gałęzie.
Marzy mi się klon palmowy Osakazuki. Druga opcja to dereń pagodowy Variegata. (Jednak muszę pamiętać, że mam dużo słońca i wysokie temperatury latem - ostro się tam nagrzewa od strony budynku - czy te drzewa mi tam wytrzymają?). Oczywiście, jak drzewo zacznie zacieniać to sukcesywnie rabata będzie przebudowywana.
Z infrastruktury: żwir, płyty chodnikowe i małe oczko wodne (taka balia bez ryb), oświetlenie drzewa i ścieżki.
Po lewej za Miskantami ma być przy kuchni podręczny ogródek warzywny na wyniesionych rabatach.
Co o tym sądzicie?
Chodzi o taki efekt...
Pomożecie?