Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:29, 03 sty 2013

Do góry
Do przerobienia trawnika jest potrzebny dobry sprzęt, ja taki mam, trzy albo nawet dwa przejazdy nie widać nawet ździebka trawy. Obejrzyj galerie zdjęciowe.

Brona rotacyjna., glebogryzarka, niwelator, wał dociskający itd, na zmianę i jest jak na lodowisku

W tej galerii jest pokazane jak się "przerabia" stary trawnik i z zaniedbanego terenu będzie ładny ogród

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu/photos
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:22, 03 sty 2013

Do góry
Anipla, komplety były z widełkami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:21, 03 sty 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
....dobra... wyjaśnijcie.... do Essen? W styczniu??? Targi, wystawy jakieś???

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=essen
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 13:56, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co do podniesionej rabaty a usunięcia kamieni to nic trudnego. Nie musisz usuwać ziemi, żeby wyjąć kamienie. To nic nie przeszkadza. Narysuję Ci przekrój skarpy i jak to uformować.

A w prosty sposób zobacz jak to wygląda na rysunku

myślałam że ziemia będzie spadać ale bukszpany będą i to zasłonią,a do trawnika eko borda dać?
super
postanowione - kamienie wylatują - a M się przyzwyczai myślę i lepiej kosić będzie
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 10:22, 03 sty 2013

Do góry
Co do podniesionej rabaty a usunięcia kamieni to nic trudnego. Nie musisz usuwać ziemi, żeby wyjąć kamienie. To nic nie przeszkadza. Narysuję Ci przekrój skarpy i jak to uformować.

A w prosty sposób zobacz jak to wygląda na rysunku

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 10:10, 03 sty 2013

Do góry
Z ogrodem musisz nauczyć się w najważniejszych miejscach nie używać roślin które ja nazywam "śmieciowatymi". To może tak brzydko zabrzmi, ale one takie są np. powojniki. U mnie powojniki znakomicie się mają np, w bluszczu na murze. kiedy nie widać tego "kołtuna" bo jest ukryty w bluszczu. No i rosną bujnie a towarzyszą im równie bujne róże.

Tutaj u Ciebie to najważniejsze miejsce, trzeba go pokazać wyłącznie z najlepszymi roślinami i zainwestować w niezawodne gatunki i jak najwięcej zimozielonych.

Żurawki dziewczyny kupują też w necie, nie wiem, zapytaj na pw Monteverde, ona chyba kupuje najwięcej.
Polecam odmianę bardzo atrakcyjną
np. Georgia Peach

albo Berry Smoothie
ładna jest też Elektra
ta jest też fajna i widoczna Autumn Leaves

Nie sadź bardzo ciemnych bordowych bo smutne są i ich nie widać na rabacie, chyba że w zestawieniu z żółtym.

Hortensje muszą być posadzone w bardzo dobrą glebę (wykop wielki dół i nawal tam kompostu z obornikiem granulowanym np. nie sam torf jaki jest w sklepach (ja daję tą sławną próchnicę .

Żywopłocik też posadź jeden bukszpan przy drugim i od razu dotnij, żeby było jak brzytwa
Testowe dodawanie zdjęć 02:03, 03 sty 2013

Do góry
W wątku zamieniłam 3 pierwsze zdjęcia, ale to się schodzi strasznie.
Sama edytuj posty i zamień, albo pisz dalej a ja to potem jakoś ponaprawiam.
Testowe dodawanie zdjęć 02:02, 03 sty 2013

Do góry
Teraz duże tylko Image ale jak inaczej nie wchodzi to może być.
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 01:48, 03 sty 2013

Do góry
Zobacz pobrałam z Image zdjęcie na pulpit, i weszło duże a u Ciebie małe

Skoro narazie działa tak to zobacz jaki link wklejasz.

Dawno tego nie robiłąm, nie wiem na pamięć. Zajrzyj do wątku technicznego https://www.ogrodowisko.pl/watek/10-jak-dodawac-zdjecia
a najlepiej jakby z komputerem coś zrobić, ale ja się nie znam. Czasem kosz ktoś wyczyścił i zaczęło działać.

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 01:18, 03 sty 2013

Do góry
anipla napisał(a)

A ja się wypowiem też tutaj co do rabatki. Juzia ma rację ale pod warunkiem, że będzie to miskant Garcillimus, tylko on jest w stanie przebić się przez hortensję.

Moim zdaniem trzeba rozebrać kamienie, zaokrąglić ładnie rabatku, w samym środku tej ćwiartki koła co powstanie posadzić w jeden dołek obie hortensje. Phantom bliżej ściany bo jest wyższa, mniejszą z przodu. Otoczyć je bukszpanową obwódką, a po brzegu między trawnikiem a bukszpanikiem dać obwódkę z zurawek, najlepiej żółtych lub pomarańczowych.

Trawa zginie, szkoda jej tam.

co do rabatki to trafiłaś Danusiu bo chciałam tu żurawki ale jeszcze chciałam wtrynić inne badyle .
co do kamieni to murowane , jak będzie trzeba to rozbiorę )...pewnie teraz kombinuję,ale może je obsadzić z przodu na trawniku bukszpanem albo cisem i ciąć ...żeby nie było ich widać ....?

boczna rabata to misz masz całkowity tu są zdjęcia i opisy i bazgroły...(przepraszam za wykonanie)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2028-ogrod-przydomowy-na-zmiany-gotowy?page=21

to brązowe to podkłady kolejowe - ich nie chcę (nie mogę) ruszać
ta część przy ścianie jest wyższa o podkład

Na tej rabacie zostawiłabym clematisa, lilie i róża po prawej i lawenda - pewnie Danusia wszystko wywali -ale to już będzie siła wyższa
no dobrze bo misz masz mam już nie tylko na rabatach tylko w wypowiedziach też
pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość - mam nadzieję

a to tak na szybko

Kamienie usuń, koniecznie bo wyjdzie "kaszana"

Rabatka musi być zaokrąglona nie tak na prosto.

Bałagan wywal i zrób jasno i przejrzyście, Lilie może i mogą gdzieś tam być, ale kobito lilie to kwitną tydzień a potem schną im badyle i co to będzie za efekt na samym wejściu. ?

Zrób z roślinami takimi jak Ci napisałam, radykalnie i dużo bukszpanu jeden przy drugim w obwódce, żurawki też dużo z przodu.

Zdjęcia Roku 01:10, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziedzic i jego kukurydza

Buszujący dziecic w kukurydzy, dobre, dobre...
Kubusiowo 00:47, 03 sty 2013

Do góry
No, wyskoczyła, nawet się nie spodziewałam
Musze i ja swoja baterię wytoczyć.
Thuja occidentalis 'Danica' 00:24, 03 sty 2013

Do góry
Byłaś na wątku tui Teddy? Specjalnie dla Ciebie założony, bo ja nie polecam tej tui.
Napisałam dziś artykuł o iglakach, ty;ko jeszcze zdjęcia wybrać i zamieszczę.
Cedr atlaski - Cedrus atlantica 00:19, 03 sty 2013

Do góry
Na deser mam jeszcze takie zdjęcia

To inny okaz

A to ten sam co poprzednio

No i ja pod cedrem

i sam cedr

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:19, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozmyślasz jeszcze?

Ale się zamyślił....
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:13, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajna babka

Tajemnicza
Cedr atlaski - Cedrus atlantica 00:12, 03 sty 2013

Do góry
Hahaha, wiedziałam że Was zaskoczę tym Najpiękniejszy cedr Pendula na świecie, poszukam innych ujęć

Toszka mam napisany artykuł o iglakach i chyba toczka w toczke jest ta sama mieszanka pod iglaki Jako zalecenie do sadzenia
Masz kobieto intuicję
Thuja occidentalis 'Teddy' 00:09, 03 sty 2013

Do góry
Dlatego jej nie polecam.
Thuja occidentalis "Golden Tuffet" 00:08, 03 sty 2013

Do góry
Fajna czapa, lubię ją dotykać, jest niesamowicie miękka i przyjemna.

I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 00:04, 03 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny wstyd tak stchórzyć, no jak wyglądacie, pół roku się entuzjazmujecie, a teraz klops? Tak nie można
Brawa dla wytrwałych w decyzji.

Ja się nie określałam, bo jadę pewnie na Essen zaraz ale jakby co przyszło. to decyzję podejmuję w 5 minut i jadę a nie się rozpisuję a potem klops

Danusiu liczymy, że podejmiesz tę decyzję w 5 minut
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies