Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 09:40, 23 lip 2015

Do góry
Poziomka napisał(a)

Lobelie wysiewałaś sama czy kupiłaś ? U mnie totalna porażka, z mego siewu zawsze miałam ładne lobelie aż do mrozów . W tym roku po przepikowaniu już w doniczkach dobrały się do nich ślimaki , nic nie zostawiły. Natomiast zakupione pomimo podlewania nadają się w większości do eksmisji.
A tak ogólnie widzę że susza służy Twemu ogrodowi . Jak to mówią nie ma tego złego ....
Pozdrawiam Jasia

Susza bardzo służy mojemu ogrodowi, w nosie mam to, że trawnik wygląda fatalnie i chwast się na nim ściele gęsto, bo to stan przejściowy. Widziałam w tym roku angielskie trawniki - masakra, żółte i wysuszone, więc zero kompleksów. Ale wiadomo że spadnie trochę deszczu i wszystko wróci do normy.
A rośliny zalane - zginą, albo będą się męczyć, walcząc o życie. To już wolę je podlewać.

Lobelie: tylko samodzielne wysiewanie gwarantuje sukces na całe lato. Sieję od razu do koszy, tyle że koszyk górny obsiał się "sam", bo rosły w nim lobelie w zeszłym roku. Nie ma sensu bawić się w pikowanie, chyba że chce sie je dosadzić do kompozycji, więc kępkę biorę i wsadzam między te czerwone begonie i wilczomlecza.
Dwa lata temu chciałam mieć "od razu ładnie" i kupiłam gotowce - były może z miesiąc, a potem po prostu uschły, mimo starań.
Sieję i te niskie i zwisające, rosną tak samo dobrze. Tyle że w czerwcu jeszcze nie kwitną.

W Gąszczu u Tess 09:38, 23 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Przymiarka podarunku (hosty) także w tym miejscu.

pierunie jak ja uwielbima tą rabate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W Gąszczu u Tess 09:37, 23 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Brunera.

Pod płaczącym choinkiem.

Tesiula a co to to ciemno zielone po prawej koło jasno zielonego?
Ogród pod trzema dębami 09:32, 23 lip 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)

ooooo jak pięknie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:32, 23 lip 2015

Do góry
zrobię ci zdjęcia w weekend, wielkość róż bardzo zależy jak je tniesz, ale gdzieś wyczytąłm że jak za bardzo sie przytnie róże parkowe to one kiepścieją, w tej chwili moja LL jest na wysokość mojego pasa (znaczy się kiedyś to była talia )

to zdjęcia z czerwca, ta z prawej to Lichtkönigin Lucia

mam ją zestawiną z róża The Pilgrim, białymi naparstnicam, białą i żółtą lwią paszczą, niebieską osrtózką, pałnym nachłkiem, rudbekią i to jest w obwódce z laweny

W Gąszczu u Tess 09:31, 23 lip 2015

Do góry
Juzia – no nie wiem, czy siewki u Ciebie wymarzły. Może tak, bo u mnie też siewek w gruncie nie mam, ale ja wiosną przekopałam tę rabatę, gdzie rosły rozplenice, wszerz i wzdłuż, więc może to jest powodem, że nie mam. No i ja pazurkuję i haczkuję przy pieleniu.

Kasiu – a to rozumiem, dlaczego przedogródek nie ruszony. Skoro dopiero podjazdy i ścieżki będą robione, to bez sensu byłoby rabatki zakładać, by je zaraz rujnować.
Nie pamiętam dokładnie, kiedy siałam. Pod koniec zimy, jak wszystkie trawy. Udały mi się tylko stipy i trzy rozplenice.

Ewo (Kuba) – wczoraj nikt mi jeszcze tego nie mówił, jesteś pierwsza Dziękuję Nie znałaś określenia „kipisz”? Mnie się ono zdaje bardzo popularne, ale pewnie dlatego, że od wieków go używam.

Kasiu i En – brunera zeszłoroczna, ale dorodne egzemplarze kupiłam. Rzeczywiście ładnie u mnie wygląda, bo w odpowiednim miejscu rośnie. Ma cień i wilgoć. Bo brunera to roślina cienia. W necie piszą, że daje radę na słońcu, pod warunkiem regularnego i obfitego podlewania. Ale mnie się zdaje, że „daje radę” to oznacza jedynie, że nie pada
Ta na zdjęciu to Jack Frost, najpiękniejsza moim zdaniem ze wszystkich bruner. Ma takie wielkie i srebrzyste liście. Mam jeszcze inną (zapomniałam nazwę), i u tej rzeczywiście na starszych liściach robią się suche obwódki. A rośnie na tej samej rabacie. Widać jej liść po prawej, w drugim rzędzie.

Iwonko – do usług Nie wiem na pewno, czy to co pokazała Asia (nawigatorka) okaże się być rozplenicą, ale to co jest u mnie – jest rozplenicą. Porównajcie ze zdjęciami sprzedawców.
Ale jaki wstyd pokazać i zapytać? Przecież my wszyscy się tu uczymy. Stale jest coś nowego, nieznanego.

Toszko – „jak w mordkę strzelił?„ pokaż zdjęcie, żebym mogła ocenić, czy będzie pasowało

Nino – a kopiuj do woli Ktoś kiedyś powiedział, że kopiowanie jest najwyższą formą uznania. Tylko zwróć uwagę, że kopytnik i citronelka mają u mnie za mało cienia. Kopytnik daje radę, często podlewam, ale citronelce słońce przypala liście. Tu nie widać, bo właśnie usunęłam. Uprzedzając pytanie – u mnie słońce jest od 13-14.00, czyli mocne popołudniowe.

Kasiu – nieskromnie powiem, że mnie się też bardzo mój przedogródek podoba. Zdjęcia nie oddają w pełni jego urody. Szczególnie rano, kiedy jest tu cień, jest cudownie zielono-limonkowa.
Bardzo mi takie stonowane zestawienie odpowiada. Wyrzucenie stąd purpurowych żurawek to był strzał w dziesiątkę. Bo wcześniej zamiast kopytnika były purpurowe żurawki.
Czy jest spójny z resztą ogrodu? No nie wiem. Muszę chyba więcej limonki do ogrodu wprowadzić. Pewnie tak zrobię, bo Dana radzi, by cieniste miejsca rozświetlać nie bielą, a limonką właśnie.

Kasiu (Kacha123), Kondziu – dziękuję

Asiu – mam nadzieje, że Twoje siewki okażą się być rozplenicą. Koniecznie raportuj, bo jestem ciekawa efektu

Vivo – no większość mojego ogrodu to zakątki cieniste. Ta określona jako cienista jest w cieniu w zasadzie przez cały dzień. Inne są półcieniste. Jedna strona rabaty pod płaczącym choinkiem jest częściowo nasłoneczniona, bo tylko do 12.00. Potem jest patelnia. Ale mam i słoneczne miejsca. Tę rabatę rzadko pokazuję, bo jest w permanentnym urządzaniu a i brzydka perspektywa się za nią wyłania.
Jest po prawej, patrząc na to zdjęcie.

A na zdjęciu tak cieniście, bo rankiem robione. Po południu nasłonecznienie nie pozwala zrobić dobrych zdjęć.
Ogród w budowie - nieustającej 09:28, 23 lip 2015

Do góry

Kasya napisał(a)

fajne te gadzety

ale ja tez chce jakiegos owocka

Gadżety - biżuteria ogrodowa - powolutku gromadzę, nie czekając na skończenie ogrodu, co jak wiadomo i tak nigdy nie nastąpi.

Mirabelek musi na razie wystarczyć dla wszystkich, chyba że lubisz porzeczki? Uzbierane wczoraj wieczorem, niemal po ciemku.
Będzie z nich sok, a z reszty przetartej przez sitko marmoladka do przekładania kruchych ciasteczek, zlepianych po dwa, górne z dziurką i posypanych delikatnie chmurką z cukru pudru po wierzchu. Ale to dopiero zimą.

Grubej dyni zmagania z naturą 09:25, 23 lip 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
I na koniec jeszcze zapytam o tę trawę. Kupiłam z nazwą carex ale nic więcej. Co to?

warzywnik oszalał, zbiory będą obfite
a na zdjęciu to chyba miskant Mornig Light, ale ja sie do końca nie zna
Moje ML wyglądają bardzo podobnie
Odcienie zieleni 09:22, 23 lip 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Mój taras nadal nieskończony, ale mniej więcej tak bedzie wygladał, narzie szaro i smutno, bo bez roślinek!

no co ty fajnie już jest

wpadłam w poszukiwaniu tej chudej rabaty ale jakoś nie znalazłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:22, 23 lip 2015

Do góry

Ogród przepiękny
Jak się nazywa ta roślinka?
Ogródek Agam 09:20, 23 lip 2015

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 09:18, 23 lip 2015

Do góry
Tu byłam i mieszkałam przez kilka dni w Anglii. To była świetna wycieczka i inna niż wszystkie, bo dostaliśmy zaproszenie od miłośnika roślin do jego prywatnego domu z wielkim dwuhektarowym, starym ogrodem. Żaden hotel ani B&B, mogłam łazić wszędzie i bez ograniczeń. Kwintesencja. Marzenie, o którym nawet nie myślałam że do spełnienia.
Codziennie robiłam tam zdjęcia i myślę że ten ogród, mimo że właściciel, członek RHS, nie udostępnia go do zwiedzania, odkładając to ewentualnie "jak będzie miał więcej czasu", zasługuje na odrębny wątek w Ogrodach świata.

Ogródek Agam 09:18, 23 lip 2015

Do góry

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:13, 23 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
dziekuję za kwiatki i za nauki musze jeszcze pocwiczyc

fussetki fajna rzecz ale trochę z nimi schodzi, ja mam zupełnie inną lawendę, mniejsza, bardziej krzaczasta i o zupełnie innym zapachu,

cieszę się że fusetki przypadły ci do gustu , ja je wkładam do szafy, szuflad, łazienki a ostatnio wieszam nawet na poręczy schodów dają ładny zapach i do tego odstraszają mole
dodatkowo mam sporą ilość w poszewce na poduszkę i ta służy mi do zasypiania tzn zgniatam ją jak idę spać a ona wtedy pięknie pachnie i bardzo przyjemnie mi się zasypia

o tej porze najładniej kwitła iu Kasi ta róża

Kasia ma bardzo fajnego kota, szkoda że go nie sfociłam
Basia - Mój Świat 09:12, 23 lip 2015

Do góry
basia3 napisał(a)
Zmiany zmiany już było ładnie i znowu poprawki będzie bez kratek i pnączy
Mam pytanko... a jak wysoki jest wasz taras?
Basia - Mój Świat 09:08, 23 lip 2015

Do góry
basia3 napisał(a)
Trochę przerobilismy zasłonę kompostownoka mamy teraz dwa jeden niestety nie wystarczył na naszą działkę

super pomysł na ukrycie kompostownika, a ja się głowiłam gdzie go wcisnąć
U mnie tez domek jest w prawym roku działki i nie miałam pomysłu jak to ogarnąć. Nie obrazisz się jak troszkę zgapię
Super to wygląda.
A..... i wyrazy uznania za uszycie rolet do tarasu. Zaoszczędziłas tym sposobem sporą sumkę Gratuluję
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:07, 23 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Co tu tak cicho?Floksy piękne.

spragniona zdjęć z wizyty? a proszę bardzo - i oto one

fajne zestawienie kolorystyczne

zostałam obdarowana kawałkiem pędu róży Thérese Bugnet, wydawało mi sie że to róża historycza a to kanadyjska i to taka co wytrzymuje - 40 st mrozu, ładnie pachnie, mam nadzieję że mi się przyjmie
Basia - Mój Świat 09:04, 23 lip 2015

Do góry
basia3 napisał(a)
Ukochane hortensje
Szalona ogromna anabelle

Wpadłam sie przywitać!
piękna anabelle i cały ogród
Będę podglądać
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:03, 23 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

a pokaz gdzie myslalas o hortkach na pniu ?

u mnie najwiecej motyli jest na liatrach a lawenda az huczy od trzmieli

Kasiu zdjęcie zrobię w weekend ale tak jak rozmawiałyśmy wczoraj ze względu na głęboki cień posadzę tam bukszpan na pniu, obok hakone i kule bukszpanowe w obwódce z żuraweczki i prymuli

a na dowód że u Kasi najwięcej motyli na liatrze wstawiam zdjęcie

byłam z wizytą wczoraj u Kasi, zwiozłam trochę zielska, obejrzałam efekty jej pracy ogrodowej ma kilka ciekawostek, sporo róż ( nawąchałam się a co) i hortek, klika ciekawych drzew, tulipanowca zazdroszczę , wypiłam soczek w miłym towarzystwie, trochę pogadałyśmy i czas było jechać dalej

Anabelka zachwycała mnie swoimi kulami

Ogródek Agam 08:59, 23 lip 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

taaa i żebym za długo nie przynudzała... ostatni post
Aga a możesz zrobić jeszcze kilka zdjęć poglądowych z góry... no wiesz z widokiem na inne piękne miejsca w Twoim ogrodzie...

P.S. Juzię pochwalić muszę, jak dla mnie to świetnie doradziła z tym grabem

Juzia na pochwałę zasługuje, więc chwalimy

Zdjęcia z góry zrobione. Wszystkie niedoskonałości i niedokończone rabaty macie jak na dłoni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies