- tak to jest efekt nadmiernego nasłonecznienia, u mnie mam to samo - wrzucę na swoim wątku za niedługo fotki klonów które zakupiłem ostatnio to porównasz i zobaczysz jak to u mnie jest.
Powiem szczerze, że nie raz się zastanawiałam nad tym. Terem mokry, więc ślimakom powinno pasować. Przez 20 lat spotkałam 2 golasy i jednego skorupowca. W tym roku wszędzie jest pełno skorupek, ale bez lokatorów. Może to zasługa kretów. Widziałam kiedyś jak siedzi taki czarny gość na trawniku koło kopca i wcina ślimaka. Ależ żałowałam, że nie mam aparatu. A może poprostu to efekt wszędobylskich oprysków na polach wokół mnie. Mam za to całą masę nornic, myszy polnych, popielic no i kretów, a pewnie to nie całe dobro które u mnie buszuje.
Myślę Renatko, że przez tą pogodę rośliny głupieją. Choć tak naprawdę one przecież tylko się ratują odrzucając to co najbardziej zużywa wodę, czyli liście. Aż się boję co to będzie jak wreszcie popada (a chyba kiedyś musi) i wszystko ruszy- i niech przyjdą przymrozki..... Masakra.
Dziękuję kochana jesteś. Nawet mam dla niej miejsce.
Przedwczoraj tak przylało kilometr dalej, że wycieraczki nie dawały rady. A u mnie sucho, ani kropelki.
Nie odpowiedziałaś na pytanie- kcesz? Do zestawu dokładam azalię japońską (nie różową- białą, pełną). No kcesz?
bardzo proszę Was o pomoc, od kilkunastu dni moja tuja szmaragd formowana w kulę zaczyna schnąć. Kompletnie nie wiem co robić. Myślałam, że może to jakiś grzyb i na wszelki wypadek prysnełam ją topsinem ale niestety nadal marnieje w oczach. Tujki wsadziłam dwa lata temu i jak dotąd nie było z nimi żadnego problemu, rośnie w dużej drewnianej skrzyni.
Jedną z moich wiśni coś podjada. Listki jak na zdjęciu. Dzisiaj złapałam na gorącym uczynku gąsienice, dopiero sie wspinała, więc pewności nie mam, bo nie zdążyła wejść
Jak zapobiec podjadaniu? Gałązka też jest nadgryziona w jednym miejscu.
Małgosiu, dzięki za rady. Musze tylko pomyśleć, jak wyściółkować ziemię, aby nie wysychała.
Ta roślinka, co od ciebie dostałam - była na zdjęciu
Czyli mam przegorzana ?
Pozdrawiam
No super ten placyk tez myślę o takim . U mnie ostatnio cisza - czekam na deszcze i chłód. Twoje Ice Dance chyba wszystkie przetrwały a i werbenka tez pięknie odbija więc się cieszę. Pamiętam o twoim gracku wyślę Ci na wiosnę.
pomiedzy miskantem a silverem braknie przejścia/pietra. Wrzuć albo zawilce albo np. ciemierniki orientalne (one wysokie maja liście, wyższe od czarnych) albo co tam z kwitnacych uważasz, na wiosnę szafirki pomiędzy silvery (ich liście nie rażą w turzycach), czosnki główkowe.
Nie jestem absolutnie kwiatowa, ale wyjatkowo tam się prosi.