No własnie ja tam dzieliłam gracillimusy i miałam im tego sypnąć w korzenie. Niestety zapomniałam i dlatego poszło na wierzch
Większość naszych gości jest "nieogrodowa" więc na pewno nie zrozumieją Moi znajomi potrafią spytać czy krokusy to są jakieś łąkowe kwiaty i czy się same sieją Nie widzą też np. różnicy między doorenbosem a zwykłą brzozą nawet jak się dokładnie przyglądają...
Jaką masz odległość między cisem a "środkiem" hortensji?
Mam w planach żywopłocik, za nim chciałam hortensje, a za hortensjami (których jeszcze nie ma) rośnie miłorząb i klon. Między cisami a drzewami mam 1,5 metra i nie wiem czy wciskać tam jeszcze hortki - jako niższe piętro pod drzewami?
Polinka pytalas jak nornice. Umknęło mi. Codziennie z nimi walczę. Codzienne obchód i trutka. I codziennie znajduje nowe szkody. Podgryzly mi prawie do zera jedną hortensja incrediball. O dzień o niby nie jedzą czosnkow niestety u mnie do Purple się dobierają już jeden zezarly. Stoi w wazonie. Wciągnęła gł do ziemi. Szlarnie obrobily w jedną noc. Rano wchodzę a tam kalarepa leżą i pełno tuneli. Jarznianki częściowo ściągane są do ziemi. Jak widzę że Cię omdlewa to is razu lecę kopać sprawdzam czy to one. I niestety same tunele.
Powiem Ci, że długo takich szukałam bo u mnie w większości w sprzedaży są tylko kolumnowe i to takie maleństwa...
Przy Twoich sposobach gnojówkowych to niedługo będą dwa razy większe niż moje
Kamciu, Kamilo, Asiu i Kasiu - dziękuję Wam! Kolor też mi się podoba, choć myślałam, że ten ciemniejszy odcień będzie jednak jaśniejszy. No i coś muszę zrobić z tymi słupami, ale nie z tym roku, bo w tym roku remontów mam już po dziurki w nosie.
Polinka wczoraj po 21, to ja już swoją donice podziwiałam a czy gracki dobrze rosną w donicy? Gdzieś mi się obiło, że radzą sobie słabiej niż w gruncie. No i moje jeszcze zbyt małe na dzielenie, a nie chciałam niczego kupować, bo jakoś muszę rośliny na stanie zagospodarować.
Martek - jedna sugestia. Trzmielina jest pstrokata. Jak chcesz do niej hosty to wybierz takie jednokolorowe - nie pasiaste. Trzmielina dobrze wygląda na jednorodnym tle i z takimi też dodatkami. Inaczej chiński dywan stworzysz.
Jeżeli masz hosty dwukolorowe - dodaj do nich coś jednolitego właśnie np. Gracka jak proponuje Polinka lub Morning Light (niższy niż Gracek).
Weronik, będę myśleć ok? Tak z marszu nie potrafię doradzić ale fajnie, że jesteś pewna hortensji Gracki się zmieszczą, oczywiście jeśli tylko je chcesz U mnie wszystkie rabaty mają podobną szerokość...
Z bzu nie ma co się tłumaczyć Ja też robię przetwory, soki. W drugim ogrodzi specjalnie na ten cel trzymam aronię-mimo, że średnio tam pasuje
Prosta ja drut. Do tego dość wąska - od pnia tujek ma ok. 145 cm, czyli zostaje nam jakieś 100-120cm do zagospodarowania. No i właśnie, czy gracki na pewno wejdą?
Dla bzu mam w zasadzie już od jakiegoś czasu przemyślane miejsce na innej rabacie (ogólnie bez musi być, bo wiesz, dzieci, choróbska, ja matka robiąca zdrowotne przetwory jestem ), wczoraj mnie jakoś naszło, że może by go tu wsadzić.
Wciąż nie czuję tej rabaty do końca.
Pewna jestem tylko szpaeru hortensji - i to szpaleru niczym nie przetykanego, bo u mnie już wiele razy jest coś posadzone tak rytmicznie. Tutaj mam potrzebę trochę ten rytm zgubić.
wiesz to jest akurat miła sytuacja, gorzej gdy na forum krąży dobra opinia o sprzedawcy który tak naprawde sprzedaje chłam a nam głupio oficjalnie o tym napisać...
nie pogubiłas się,nie było za wiele na ten temat kwadraty wyszly mi z głowy. tyle z was było im przeciwne a ja szłam w zaparte... ale teraz gdy zobaczyłam co posadziłam to przyznam wam rację
ale bedzie też minimalistycznie, śś,lawenda, kostrzewa i moze rozchodnik tymczasowo dopóki lawenda nie podrosnie do podziału