Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

kamcia 20:30, 19 maj 2017

Piękne te tulipany fajnie, że znalazłaś nazwę Ja swoje hicksi posadziłam co 30 cm, kurcze chyba za gęsto
anna_t 21:23, 19 maj 2017

polinka napisał(a)

Nie wiem czy ta polityka transparentności nie przyniesie więcej szkód niż pożytku

Podam przykład Kupiłam miesiąc temu małe cisy na żywopłot, przesyłka dotarła, pochwaliłam się na forum zakupem. Za dwa dni chciałam domówić i zonk...w ciągu jedengo dnia wszystko sprzedane To tylko jedna z wielu sytuacji...

wiesz to jest akurat miła sytuacja, gorzej gdy na forum krąży dobra opinia o sprzedawcy który tak naprawde sprzedaje chłam a nam głupio oficjalnie o tym napisać...
Toszka 21:56, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)
Ojtam ojtam. Trochę prawdy się o sobie dowiedzą

Przyszła wczoraj próchnica kwaśna, którą zamówiłam.
Wygląda nie jak kompost, tylko jak ... torf? Dużo takich włókien było. I kompletnie sucha. Nie wiem, czy tak powinno być, ale wrzuciłam na rabatę i przehaczykowałam. Trudno.
Myślałam, że po tych wszystkich deszczach rabata będzie jeszcze bardzo mokra, a tutaj gucio. Może nie jest jeszcze sucha jak pieprz, ale zdecydowanie nadaje się do podlewania

Ufff, znalazłam aby przyznać ci rację. Dzis pojechałam kupić kwaśna próchnicę i po tym co napisałaś tą razą zerknęłam na skład... i zonk, bo w składzie tylko torf i kora... no, żesz... a gdzie obornik i gnojowica siem pytam???
Jeszcze w zeszłym roku w składzie (i faktycznej zawartości) był obornik i gnojowica...Pytam się pani sprzedawczyni co to ma być, a ona, że producent stwierdził, że jak będzie dalej obornik dokładać to mu się nie opłaca

To teraz pana producenta uprzedzam - TERAZ PANU NIE BĘDZIE SIĘ OPŁACAĆ, bo ja będę ostrzegać przed produktem, który nie jest tym czym z napisu powinien być!

Na szczęście wzięłam podłoże do borówki i tam namacalny obornik (jeszcze) jest.

Cudem w sklepie po drugiej stronie udało mi się kupić normalny obornik. W pierwszym sklepie skolko-godno granulatów...
makadamia 12:52, 24 maj 2017

anna_t napisał(a)
a mówiłam bierz baccate

Baccatę będę brała jak w końcu wywalimy te stare tuje pod domem rodziców
makadamia 12:54, 24 maj 2017

Toszka napisał(a)
Dziś widziałam przyzwoite baccaty i na stozki i na kule...po 45zł. Aż się zdziwiłam, że tak tanio.

Bardzo tanio! Ja przy okazji bytności w centrum ogrodniczym oblukałam ich fastigiaty: były po 60 zł, o 1/3 niższe niż moje, choć trzeba przyznać, że chyba o połowę szersze
makadamia 12:55, 24 maj 2017

polinka napisał(a)

Nie wiem czy ta polityka transparentności nie przyniesie więcej szkód niż pożytku

Podam przykład Kupiłam miesiąc temu małe cisy na żywopłot, przesyłka dotarła, pochwaliłam się na forum zakupem. Za dwa dni chciałam domówić i zonk...w ciągu jedengo dnia wszystko sprzedane To tylko jedna z wielu sytuacji...

No jest takie ryzyko.
Upraszam w takim razie czytających, aby mi ze cztery sztuki zostawili
makadamia 13:02, 24 maj 2017

kamcia napisał(a)
Piękne te tulipany fajnie, że znalazłaś nazwę Ja swoje hicksi posadziłam co 30 cm, kurcze chyba za gęsto

Jak swoje wypierdki sadziłam co 60 cm, to się zastanawiałam, czy przypadkiem nie za rzadko. Ale spojrzałam na 20-letnie, prawie nie cięte cisy mojego taty: szerokie na 1,5 metra, wysokie na 3 metry i już nie miałam wątpliwości.

Korzystając z okazji, nieco się pochwalę:

Większość moich cisków ma takie przyrosty:

Są niestety i takie:

A ten duży cis, którego przesadzałam w marcu nie ma za to żadnych przyrostów, za to pojedyncze igły zaczynają mu żółknąć. Mam nadzieję że da radę
makadamia 13:09, 24 maj 2017

Toszka napisał(a)

Ufff, znalazłam aby przyznać ci rację. Dzis pojechałam kupić kwaśna próchnicę i po tym co napisałaś tą razą zerknęłam na skład... i zonk, bo w składzie tylko torf i kora... no, żesz... a gdzie obornik i gnojowica siem pytam???
Jeszcze w zeszłym roku w składzie (i faktycznej zawartości) był obornik i gnojowica...Pytam się pani sprzedawczyni co to ma być, a ona, że producent stwierdził, że jak będzie dalej obornik dokładać to mu się nie opłaca

To teraz pana producenta uprzedzam - TERAZ PANU NIE BĘDZIE SIĘ OPŁACAĆ, bo ja będę ostrzegać przed produktem, który nie jest tym czym z napisu powinien być!

Na szczęście wzięłam podłoże do borówki i tam namacalny obornik (jeszcze) jest.

Cudem w sklepie po drugiej stronie udało mi się kupić normalny obornik. W pierwszym sklepie skolko-godno granulatów...

Ja znalazłam obornik mokry już w drugim sklepie, ale też w składzie wyczytałam torf:/.

Toszko porady potrzebuję:

Bukszpan w donicy nie puścił ani jednego nowego przyrostu. Stoi jak zaczarowany (swoją drogą - buksy w żywopłocie też). Domyślam się że wygłodzony.

Wystarczy jak mu nawozu podsypię? Czy wymieniać całkiem ziemię? Czy w ogóle go z tej donicy zabrać (to i tak cud, że przeżył zimę - całą spędził na zewnątrz, bardzo słabo okryty).

Za to u większości buksów na nowych przyrostach wypatrzyłam takie paskudztwo:

Przędziorek?
Johanka77 13:16, 24 maj 2017

Ja to się zastanawiam czy te buksy to w ogóle kiedykolwiek urosną
makadamia 13:24, 24 maj 2017

Trochę aktualnych zdjęć zostawiam:

Hortensja ogrodowa nikko blue już się zbiera do kwitnienia, tylko muszę bardziej dopilnować podlewania i nawożenia:
Cieszy mnie to, bo ona w całkowitym cieniu rośnie.

Dąbrówkę rozłogową chciałam wywalić, ale jakoś ładnie ostatnio wygląda i dobrze się sprawuje na suchym i cienistym miejscu pod świerkiem:

Snow crystal ciągle kwitną;

A tu największa niespodzianka sezonu:
ten różanecznik po przejściach; ten drapak, co go w marcu przycinałam; ta mizerota w ciągle nie dość kwaśnej ziemi - zakwitł tak, jak jeszcze nigdy nie widziałam, żeby kwitł

Wiem, że to nie jest gwarancja tego, ze przeżyje, ale zawsze to lepszy znak, jak kwitnie, niż jak nie kwitnie
(te azalie obok nie są czerwone tylko różowe - daję słowo)
(rany, ile tu kory! Kiedyż to wszystko zarośnie?!)

Kadrów szerokich nie będzie - wstydam się