Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

nawigatorka 12:47, 24 maj 2017

pieknie w drugim ogrodzie. zastanawia mnie rózny pokrój trzcinnika jaki spotykam. młode sa wyprostowane, potem się bardziej rozchodzą. nie wiem czy jeszcze od czegoś to zalezy? pewnie od gleby
nawigatorka 12:49, 24 maj 2017

polinka napisał(a)

Navi, zawsze Ci zazdroszczę, że u Was dni od pomysłu do wykonania to można policzyć na palcach jednej ręki U nas eM tak nieczasowy, że nie mamy nawet kiedy uzgodnić września...
U nas stolarz tym razem wycinał jakieś zamki Cokolwiek to znaczy
brzmi dobrze uwierz mi, ze mojego eMa ponad połowe tygodnia wogóle w domu nie ma a jesli jest to też nieczasowy. jego telefon to bym utopiła w łyżce wody czasem ale On tez nie lubi gdy coś lezy więc jesli juz coś kuoujemy to zaraz przed zaplanowanym działaniem. nigdy wczesniej
polinka 18:06, 24 maj 2017

Rojodziejowa napisał(a)

Super trawiszcza! Mi gracek przez zimę padł...

Asiu, dziękuję Z Grackiem przykro mi A zrobiłaś u nasady mały kopczyk z kory na zimę?
polinka 18:09, 24 maj 2017

KasiaW napisał(a)

Polinko, macham

Cóż to za trawka rośnie przed szałwią?

Cześć Kasiu
To carex evergold-jak dla mnie najgorzej wyglądająca turzyca po zimie i chyba będzie wymieniony na coś innego.
polinka 18:09, 24 maj 2017

natka098 napisał(a)

Tak zrobię. Tylko muszę się w baniaczki zaopatrzyć.

Mogą być 5l po wodzie
polinka 18:17, 24 maj 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Cześć Polinko
Przychodzę z polecenia Toszki oczywiście po poradę.
Zaplanowaną mam nową rabatę bardzo długą, szeroką na 3m od rosnących już tuj.

Toszka poleciła mi szpaler hortensji i trawy.

Ja bym chciała wysokie trawy za hortkami. Myślałam o variegatusie, czy mogłabyś mi doradzić w jakich odległościach posadzić tego miskanta jeden od drugiego?
I jak myślisz będzie pasował do limek?

Cześć Daria

Myślę, że kolorystycznie będzie ok. Variegatus prawie biały to ładnie będzie się odznaczał na tle smaragdów.Tylko trzeba pamiętać, że to miskant, który ma fontannowy pokrój i bardzo się przewiesza ale jak masz 3m szeroką rabatę to myślę, że nie będzie problemu Posadz Variegatusa w znacznej odległości od smaragdów i hortek, i będzie dobrze
polinka 18:27, 24 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
pieknie w drugim ogrodzie. zastanawia mnie rózny pokrój trzcinnika jaki spotykam. młode sa wyprostowane, potem się bardziej rozchodzą. nie wiem czy jeszcze od czegoś to zalezy? pewnie od gleby

Miałam plan napisać do Ciebie w spawie trzcinnika jak Twoje się zachowują
Mam KF dopiero od jesieni wiec moje obserwacje bardzo krótkie no i młode sadzonki mogą się całkiem inaczej zachowywać niż te starsze, dobrze ukorzenione itd.

Zaobserwowałam, ze trzcinnik lubi wilgoć. Po fali wczesnowiosennych opadów deszczu przez jakiś czas nie podlewałam rośllin bo byłam przekonana, że mają dostatecznie dużo wilgoci w glebie. I trzcinnik z dnia na dzień robił się coraz bardziej rozłożysty. W tamtym tyg. dostał solidną dawkę wody i ożył tzn. wyprostował się
Dodam, że gleba w drugim ogrodzie do najlepszych nie należy.

Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat trzcinnika to będę wdzięczna Wiecie, że ja lubię pozagłębiać się w szczegóły...
polinka 18:28, 24 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
brzmi dobrze uwierz mi, ze mojego eMa ponad połowe tygodnia wogóle w domu nie ma a jesli jest to też nieczasowy. jego telefon to bym utopiła w łyżce wody czasem ale On tez nie lubi gdy coś lezy więc jesli juz coś kuoujemy to zaraz przed zaplanowanym działaniem. nigdy wczesniej

Ha, ha czyżby to był patent na szybkie realizacje? Kupuj, nabywaj i działaj jak wiesz, że masz czas
SlonecznyOgrod 18:33, 24 maj 2017

polinka napisał(a)

Cześć Daria

Myślę, że kolorystycznie będzie ok. Variegatus prawie biały to ładnie będzie się odznaczał na tle smaragdów.Tylko trzeba pamiętać, że to miskant, który ma fontannowy pokrój i bardzo się przewiesza ale jak masz 3m szeroką rabatę to myślę, że nie będzie problemu Posadz Variegatusa w znacznej odległości od smaragdów i hortek, i będzie dobrze

Polinko, tak też zrobię zachowam odległości, bo muszę to wypełnić.
Jeśli hortensje co metr od siebie, to co ile sadzić trawy jedna od drugiej?
polinka 18:42, 24 maj 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)

Polinko, tak też zrobię zachowam odległości, bo muszę to wypełnić.
Jeśli hortensje co metr od siebie, to co ile sadzić trawy jedna od drugiej?

Myślę, ze też co metr. Variegatusy rozłożyste są bardzo to akurat wypełnią Ci luki między hortkami.