Witam sąsiadkę z za miedzy. Zapraszam w kwietniu na rekonesans.
Gosia, najpierw zrób dokładnie caly plan ogrodu. Powykopuj rośliny ze środka trawnika, bo się zamęczycie przy koszeniu.
Tak jak pisze Danusia i Sebek duże rośliny przy płocie, niskie od strony trawnika.
Nie wstawiaj pergol dopóki nie będziesz miała wizji całego ogrodu, bo potem będziesz wykopywać ....
Pomysł zagospodarowania kącika przy tarasie Z ciurkadełkiem mi się bardzo podoba. To miejsce będziesz ogrądać najczęściej.
Poglądaj ogrody Danusi jaki mają charakte ale przede wszystkim ich plan/ strukturę. Nie wszystkie rabaty muszą być paskiem przy płocie, mogą być koła, zakola, geometryczne. Najpierw zagospodaruja zakątek przy tarasie i wytycz rabaty na rośliny, posiej trawnik, zrób obrzeża tak jak radi Danusia a potem myśl o pozostałych rabatach. Ogrom parc i tak nie pozowli Ci zrobić wszystkiego od razu, po co drażnić M aby co chwilę przesadzał roślinki, bo i tak będziesz zmieniać koncepcje

Podziel pracę na etapy. Pisz będziemy doradzać ale najpierw zdecyduj co ci się będzie podobać w ogrodzie, wybierz styl jednego z ogrodów Danusi abyś miala na czym sie wzorować

Ps brzoby w Brzeziej Łące muszą byc, ja mam cztery .....