Pisałam dziewczynom o kłosówce miękkiej. To mam po 3 latach z jednej sadzonki. Z drugiej jest drugie tyle za zakrętem ogrodzenia. To jest przed wejściem z przodu domu. Zasadziłam w drodze praktycznie, jako ochronę cegły przed kurzem. Tak na dowód, że to potwór nie trawa.
dziś też otynkowano mi ściankę ozdobną teraz tak wygląda niestety za ścianką wciąż pobojowisko
jeszcze tylko donice zostały do otynkowania
roślinki kupione i czekają na posadzenie
Natomiast nie mogę spać przez przeciwną stronę wczoraj dosadziłam nowe sadzonki biało-zielonej trzmieliny. Jak widać jeszcze nie cały okrąg jest dopracowany ale sukcesywnie idzie do przodu (te kamienie są tylko tymczasowo bo pies mi się kładzie na sadzonkach albo je rozgrzebuje)
natomiast nie podoba mi się w tej rabacie piętrowość roślin i na pewno będę tu zmieniać wypadną te zielone trawki Mint Mist a żurawka Marmelade ślicznie ożywia tą rabatę i chyba zostanie ale w układzie poprzecznym za hortensją???? sama nie wiem co dosadzić aby między trzmieliną płożącą i hortensją nie było takiej różnicy wysokości????
dalej za hortensją pozostanie to przejście z kamieniami i mam w planach przestrzenie między kamieniami pokryć karmnikiem ościstym, i może żurawka będzie lepiej pasowała po prawej stronie kamieni??? a po lewej zlikwiduję rozchodnika i zrobię niski szpalerek bukszpanowy ( czy może po prawej też zrobić szpalerek bukszpanowy????)niech jakaś burza mózgów się przetoczy na moje dylematy
ja mysle, ze wiele osob nie wie z zym sie Bawarie je co tu mozna zobaczyc i, ze tu tez tanio mozna wypoczac. Ze u nas mozna polazic po gorach, wykapac sie w jeziorze, zwiedzic perly kulrury, odpoczac w pieknych ogrodach a na koniec dnia napic sie pysznego piwa z jednego z 1000 lokalnych browarow
Jak byl Neuschwanstein to ja wrzuce kilka fotek z Herrenchimsee. Tu sa mniejsze tlumy ale tez z przewodnikiem trzeba.
Na ta jedna z trzech wysp najwiekszego bawarskiego jeziora mozna sie dostac statkiem. My wsiadamy w Gstadt i mijajac Fraueninsel (Frauenchmsee)
i Krautinsel
wysiadamy na wyspie Herreninsel (Herrenchimsee)
Na wyspie mozna zwiedzic stary klasztor, w ktorym zatrzymywal sie Ludwik II Bawarski w trakcie budowy Nowego Palacu. Oczywiscie celem wycieczek jest glownie Palac. Polecam tez spacer po parku. Chociaz wlasciwie to nie ma sie innego wyjscia do palacu wiedzie droga przez park, ktory trzeba pokonac na piechote albo dorozka.
Palac zbudowany mial byc kopia Versalu. Niestyte Ludwikowi nie udalo sie go dokonczyc. Po jego smierci wyburzono czesc murow a w glownej czesci palac pozostawiono niedokonczone wiele sal. Moi goscie, ktorzy byli w Versalu (ja nie bylam wiec nie mam porownania) mowili, ze palac Ludwika jest piekniejszy.
A tu sam palac
I to co mnie boli
po tej stronie rabaty- od samego początku- marzył mi się łan lawendy przed hortensjami- bo to południowa strona i palące słońce, nie żadne brązowe trawki i żurawki- wszystko więc będzie przesadzone...tylko jeszcze nie wiem kiedy i gdzie tutaj czeka mnie sporo prac głównie ziemnych
mniej pracy mam od tyłu tych szmaragdów, zaplanowałam rozsadzić bergenię i czerwoną trawę Red Baron wąskim pasem- i to chyba najszybciej mi pójdzie
Danusiu, jak idę do ogrodniczego i widzę te piękne, kolorowe kulki na 2 metrowych nóżkach, to aż nie chce mi się wierzyć, że szczepiony na pniu "Flamingo" to będzie takie śmiecące brzydactwo
Czy na pewno o nim piszecie...?
[---]
Myślałam, żeby posadzić go między dwiema sosnami, żeby rozjaśnić jedną ze ścian działki.
Czy myślicie, że skoro teraz jest cięty w kulkę, to da się go utrzymać w ryzach.
A może coś innego posadzić?
Tylko co...
Cleome od sąsiadki w fazie wzrostuco ciekawe jedna sadzonka przy cegle najszybciej idzie w górę bo chyba ma ciepło i jest wysokości cegły podczas gdy pozostałe obok nie osiągnęły połowy
Zdjęcie dla Gosi - Malkul
Gosiu tak rozstawiłam - te w rzędzie są w odległości od siebie 30 cm.
Co myślisz może tak być czy rozsunąć tak jak piszesz po 40 cm?