Witam.
Jak ratować ( czy wogole da się ?) trawnik pokryty chwastami ze zdjęć?
Trawnik założony w maju. Trawa generalnie jest w nie najlepszej kondycji (poszarpane końcówki, usycha miejscami, nie rozkrzewia się w wolnych miejscach, i jest dość rzadka - wrzucę zdjęcia jutro).
Najwięcej jest chwastów z pierwszego zdjęcia. Przy ręczny usuwaniu raczej nie stawia oporu ale zostają po nim place, wręcz kwatery których trawa nie chce pokrywać.
Dalie posadzone na rabacie różanej totalna klęska, nie lubią konkurencji - w przyszłym roku posadzę je do donic i już podrośnięte wysadzę na rabacie.
Dalie na nowej rabacie ładnie rosną, poza trzema , które mają lekką ziemię ( za sucho).
Dalie na odrębnej rabacie - te które nie przesadzałam rosną dobrze, przesadzone na miejsce po arcydzięglu ( nie lubię pustych miejsc ) trochę gorzej.
Najgorzej rośnie a raczej nie rośnie dalia posadzona obok ganku i nie wiem dlaczego.
Ponieważ u mnie dużo trzmieli lata, to zdarzało się, że Amanogawy zawiązywały owoce, które jednak opadały jeszcze w stadium zielonym. W tym roku dwa owocki dotrwały jednak do ,,dojrzałości"
ogrodowiskowe ogrody oglrody ogladam nieustannie, u siebie na wątku bywam rzadko bo....... Niewiele u mnie się zmienia i mam wrażenie że pokazywanie tych samych rabat bywa nudne. Ale ja nie nudzę sie w ogrodzie ,kocham patrzeć na swoje roślinki jak rosną , pięknieją , walczą o przetrwanie , pomimo ".......
Wkleję kiła fotek aby zaznaczyć swoją obecność i fakt ze lubię ogrodowisko