Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Handmade by Elka 22:27, 20 sie 2015

Do góry
Moje brzozy papierowe zmieniają sukienki. Wreszcie robią się białę, a już wątpiłam w ich czystość gatunkową Super to wygląda...

i

Wasze też tak mają?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:27, 20 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dubelek..... wiec focie

Śliczne te trawy.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:20, 20 sie 2015

Do góry
Dubelek..... wiec focie

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:19, 20 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
jakos malo mi kwitnie w tej chwili w ogrodzie, roze mlode to maja pojedyncze kwiatki
ostrozli i orliki przekwitly...kolr robia teraz głownie liscie w roznych kolorach
Aniu u ciebie wieli wybor wszystkiego, co polecalabys do posadzenia na rabatkach ?
w kolorach wszystkich poza zoltym na miejsca raczej sloneczne
oprocz jezowek bo te mam

Dalie Tylko trzeba je wykopywać
Dzielżany, chryzantemy zimujące, werbena, astry niedługo zaczną I jednoroczne.
Z resztą bylin teraz posucha.Bo albo kończą albo zaczną. Upał przyspieszył wegetację i zrobiło się do niczego.
Kwitną mi bodziszki nowe.. ale nie wiem czy to dlatego, że nowe, czy dlatego, że tak maja..
Jeżówki, hortensje, werbeny, agastache, dzielżany to żelazny zestaw na tę porę oprócz jednorocznych i dalii.

O tej porze to najpiękniej zaczynają kwitnąć też trawy.

Długo biegałam po ogrodzie aby znaleźć co jeszcze nadaje się do prezentacji.. oprócz hortek, ale to ma każdy. I ile mogę pokazywać to samo Co nie zmienia faktu, że foty zrobiłam..

Mazurkowo 22:19, 20 sie 2015

Do góry
Próbuję reanimować trawnik z tyłu domu. Od powrotu z urlopu wygląda koszmarnie. Wcześniej też nie wyglądał dobrze. Tak w ogóle. Winna jest zła ziemia i na chybcika sianie. Po co nam to było?
Z przodu domu zrobiliśmy jak trzeba. Nawieźliśmy najpierw dobrej ziemi. Trawa rośnie i daję radę. Jak dla mnie to sen i marzenie, bo ta z tyłu domu nawet rosnąć nie chce! Koszmar. Kusi mnie żeby to wszystko rzucić w …. I zrobić jeszcze raz, tym razem z nawiezieniem ziemi. Nie wiem tylko czy ten trawnik powinnam najpierw wypalić (roudup?) i przekopać? Potem dobra ziemia i ponowne zakładanie. Pewno nie w tym roku i nie wiem czy w przyszłym, ale myśl dojrzewa.

W międzyczasie trawnik z przodu się podlewa. Jest młody, ma łyse placki miejscami, musi się zagęścić, ma chwasty tu i tam. Ma CHWASTNICĘ o zgrozo! A ja nie mam czasy by siedzieć nad nim z nożykiem. Za rok będę miała pole chwastnicy!!! AAAA!!! Ale cóż, trawa jest!

Obiecałam zdjęcia. Ale kurczę….roślinki mierne i maciupcie. Wstyd mi A tak serio coś mi się zrobiło z fotoaparatem i też muszę go reanimować. Hmm... hmmm...
Różyczki fairy dostały wodę ze zraszacza (podlewanie trawnika) i chyba dostały plamistości. CHYBA, bo plamki nie są czarne tylko tak jakby czerwonawe. Ale liście zżółkły i opadły. Teraz to już chyba nic z tym nie zrobię oprócz usunięcia opadłych liści. A chore liście też mam poobrywać??? Przychodzi mi do głowy jeszcze nawóz, może by wzmocnił bidulki?

Poza tym; floksy dostały mączniaka. Już wcześniej mi się pokładły po ulewie. Wzięłam sekator i wyciachałam je prawie do zera. Mam pomysł, żeby je podzielić, wydaje mi się, że za gęsto rosną. Są zdobyczne, dostałam a wiadomo, że takie zdobyczne roślinki rosną najlepiej

Mój wątek powinien się nazywać; ogrodowe porażki z Mazurkowie Ale nie poddaję się! Będę jak ta pszczółka poniżej! Do skutku! Żeby nie było aksamitki są nieśmiertelne. Same urosły sobie bez żadnej opieki( ja tylko sypnęłam nasionami tu i tam).

Makowo na Kociewiu 22:18, 20 sie 2015

Do góry
Dubelek więc przetaczniki cały czas kwitną
Chaos oswajany 22:16, 20 sie 2015

Do góry
Oj, dziś było ciężko. Jednak dwa tygodnie ze wsparciem dziadków były dużą ulgą. Dobrze, że temperatury trochę niższe, chociaż tutaj i tak odczuwam je bardziej niż na wsi, jak był mega upał.

Dzielnie walczę z zaległościami, uparta jestem, do porodu zdążę

A teraz obiecane pomidorki. Jestem zachwycona, nie spodziewałam się, że w ogóle coś z nich wyjdzie, bo były sadzone totalnie przez przypadek i na wariackich papierach. A tu proszę I rozrosły się w niezły gąszcz.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:12, 20 sie 2015

Do góry

Aniu, daj, proszę, kilka ujęć roślin wokół oczka. Zabieram się za rabatę z oczkiem. Do teraz robiliśmy wokół niej demolkę. Czas zaplanować nasadzenia. Zamierzam wiele zgapić Z góry dziękuję.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:11, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
pani!!! dzieliłam w zeszłym roku jesienią (pewnie wrzesień jak zczerniały )....ło matko ..teraz założe sobie tabele z roslinami i będę zapisywać co i którego dnia z nimi robiłam

i doby mi braknie na pisanie

ja nie działam na m-c dzień i takie tam ...tylko jak mam pomysła to robię ...jak pogoda pozwala...często bez ładu i składu ...no taki ogrodnik narwany

Nie filozofuj... mi wystarczy wiosna lub jesień, przed wegetacja, po wegetacji... aż tak drobiazgowa nie jestem.. skleroza nie pozwala Zapiski też zapominam gdzie zapisałam Ale pamiętam co i kiedy kwitnie ... i tak potrafię odróżnić pory roku Jak byłam u KOndzia to będę wiedzieć kiedy.. przypomnę sobie co kwitło

A to kolejne jeżówki co sie nie dają tak łatwo.. i chyba na tym koniec

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:10, 20 sie 2015

Do góry
I jeszcze takie-
lasek:

widok na basen

wejście do domu

Kiedy rosną byliny wszystko brzydkie zostaje zasłonięte i tworzy się kolorowy busz, dlatego fotki sie rozmazują bo wszędzie gęsto. Przyglądnij sie więc teraz fociom bo wierz mi nie ma skrawka którego nie przerobiłam i to nie raz z drzewami włącznie
Ps mam nadzieje że nie masz palpitacji, wierz mi ze w sb dramatu nie zastaniesz
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:10, 20 sie 2015

Do góry
przekopana i zagrabiona w miarę możliwości rabata (ciut podniesiona żeby woda nie stała). Nasadziłam okazy miskanta ML (w wersji tyciej bo po 4zł sadzonka), rządek lawendy, zostały dwie róże co w ogródku miałam jedna taka różowa ta taka bardzo popularna i jedna na pniu też róż co kiedyś dostałam w prezencie.
Dzię wlepiłam swojego klona atropurpureum, w ten prostokąt, jak dorzuce tam kamyków to się pochwalę
koło niego by mi się kulki marzyły ale hmmmm jak gdzieś okazyjnie znajdę to się zaraz na nie rzucę

ścianka czeka na donicę betonową ... mąż się zabiera pomału więc jeszcze nic się wiele nie zmieniło
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:09, 20 sie 2015

Do góry
Witajcie
I ja mam problemy ze swoim trawnikiem. Już wiem,że przyczyna tkwi w glebie.
Potrzeba mi porady co zrobić teraz, kiedy zbliża się jesień a moja ziemia potrzebuje dokarmienia.
No i co robić dalej.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:08, 20 sie 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajnie zagospodarowałaś czas upałów to oczywisteTwoje oczko jest oczkiem w głowie, zawsze pięknie wokół niego

Dzięki za pozdrowienia znad zimnego i zaparowanowanego????? morza ..bo świnka nawet nie podziękowałam.
I moje morze

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:07, 20 sie 2015

Do góry
Justyna trzymaj się bo jadę dalej
To miejsce przy altanie prezentowało się w XI 2013 tak:

A teraz jest tu Japoniec
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:05, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
przedtem - potem ) napewno widzisz różnicę i masz w głowie ilośc wykonanej pracy ...ale ja ....

no muszę powiedzieć że fotki tylko szczegółami się różnią nie robiłaś mocno drastycznych zmian

Nie widać mówisz? ok no to zapodaje terapie wstrzasowa - fotki z listopada 2013 czyli po 3 mc-ach na Ogrodowisku - teraz się trzymaj! zdjecia bez cenzury
XI 2013
Oczko i otoczenie
wyjaśniam - oczko przed powiększeniem, blaszaki nieobudowane drewnianym panelem

Tu widac jakie oczko było i jak go powiększam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:00, 20 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, co to za czerwona roślinka z drobnymi kwiatkami? Masz więcej ujęć tego miejsca? Tak, żeby rozszyfrować nasadzenia
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/94/943654/original.JPG

To lobelia bylinowa, tak jak pisalam u Ciebie.
Rabata po zmianach sprzed miesiąca, będą poprawki Mam tam jeszcze red barona i żółte liliowce poprzeplatane między sobą.
Lobelia jest podsadzona złotą trzmieliną i mam zamiar zrobić z niej dywan we wszystkich wolnych miejscach.

Zdjęć mam niewiele, wszystkie podobne Te fotki sa z lipca. Wczorajsza aktualna.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:59, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
w zeszłym roku jesienią (kupiłam w 2013 ...1 badyl - bo było jak na mój gust mocno drogie i nie malam pojecia co kupuje, dzieliłam w 2014!)

te rózowe Caterina - kupiłam w tym samym czasie i widzę że są dużo słabsze.... i już czernieją a białe mimo braku podlewania w upały maja sie całkiem dobrze i stoja sztywno!

i jak tylko pogoda pozwoli to je tez w tym roku podziele i w inna miejce dam bo się zlewaja z hortensjami.

Dla ogrodnika do dzielenia ważny miesiąc, a nie rok ..... proszę mi tu o profesjonalna odpowiedz.. bo w czasoprzestrzeni nie umiem działać

Zwykłe jeżówki są najlepsze, bo się posieją i nie trzeba nic dzielić

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:58, 20 sie 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Gosia ty mi powiedz, jak rozmnażasz mikołajka, z nasion ?

edit; mam pozwolenie na zostawienie jakiegoś zdjęcia ze swojego ogrodu, to zostawiam.

Ewo, jaki cudowny widok!!! Zachwycam się! Co to za trawa za rozchodnikami? I co za nią - żółte?

Mikołajka wysiałam z nasion, trafiły się dwa kolory, niebieski i taki bardziej srebrzysty. Nasiona dostałam na akcji wymiany nasion na innym forum.
Ale kępki chyba też można rozdzielić. A masz mikołajka?
Roztoczańskie klimaty 21:53, 20 sie 2015

Do góry

Makowo na Kociewiu 21:50, 20 sie 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Napisałam się i... poszło w eter
Kasiu, zostawię tylko słowa podziwu. Zdjęciom "przed" wcale nie można niczego zarzucić, ale "po" robią baaaardzo pozytywne wrażenie. Wprowadziłaś sporo życia i lekkości. Trawy i kwitnące nadają fajną zmienność ogrodowi.
Lubię Makowo

Szkoda, ze poszło w eter Martuś bo ja uwielbiam Ciebie czytać
Zmiany nie są spektakularne ale każde zmiany w dojrzałym ogrodzie są dość kłopotliwe i ciężko wszystko wyrwać i założyć od nowa. Gdybym miała wsparcie i wolną rękę pewnie byłyby bardziej radykalne ale ciesze się z nich bo mi się podoba
Polubiłam w końcu moje kulkowo pod brzozą. Dzięki użyciu duzej ilości granulowanego obornika pięknie rozwijają się pod brzozą posadzone tam w tym sezonie trawy, przetaczniki i funkie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies