Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:26, 20 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

(...) o seslerię.. ja mam posadzona z różami... rabata z lata, wiec jeszcze młoda i rośliny młode.. ale t ona razie jedno z moich ulubionych połączeń w ogrodzie.
(...)

Bardzo ładne, zwłaszcza te kolory róż obok siebie. Bardzo oryginalne.

Te kulki to cisy czy bukszpany?

I Zebrinus kolorystycznie pięknie współgra z seslerią, jest gdzieś obok powtórzony czy sam?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:21, 20 sie 2015

Do góry
Peppermint napisał(a)
Podziwiam i ogród i odwagę

Jak się ślizga na nartach ..to ślizganie na wodzie nie wymaga żadnej odwagi. Czy się uczy na śniegu czy na wodzie trzeba swoje powywracać się i tyle. Akrobacji i wyczynu nie planuje.. bo to już nie te kości..

W ogrodzie w takie upały nic robić się nie da. Można wyciąć to co brzydkie i tyle. Pielenie odpada, przesadzanie, przycinanie też.. nawet trawnik do koszenia dużo rzadziej. Wiec nie zostaje się nic innego jak poszukanie innego odgłupiacza od roboty. Na forum marazm..też z powodu upału.... to odbiło i pojechałam się uczyć czegoś nowego. Nawet na rower za gorąco.
Ale się ochłodziło i przedwczoraj uciachałam moje dwa cycki tujkowe .... dziś może da się przyciąć trochę bukszpanów. Miały być cięte w czerwcu.. ale po przycięciu kilku sztuk słoneczko je popaliło, to odpuściłam.

Małymi kroczkami do celu... 08:16, 20 sie 2015

Do góry
A oto efekt, nie efekt mojej wczorajszej pracy, rabatka wyplewiona do połowy i pierwsze rośliny już nie niej

Tak się zastanawiam, czy będzie im tam dobrze, teraz do godziny 11 jest tam cień, ok godz 18 też tam już jest cień, wystarczy szałwi i rozom tyle słońca?
Ogród Tosi 08:13, 20 sie 2015

Do góry
atena35 napisał(a)

W ubiegłym roku, ale one tak mają
"Te przy śmietniku" 07/07/2013 wyglądały tak:

a teraz

"Te przed świerkami" 07/07/2013

a tak jeden rok i tydzień później

Witaj zakochalam się w ogrodowisku i Twój ogród...przepiekny,będzie moją inspiracją niejednokrotnie. jestem posiadaczką "ogrodu"-dużo mu brakuje do tej nazwyod kilku miesięcy,więc w tych temetach dopiero raczkuję, zbieram informacje,czytam,uczę się,notuję szał mnie ogarnąłale mam zamiar rozpocząć przygodę z ogrodem dopiero na wiosnę za rok( już mam magiczną skarbonkę ) Jednak mam kilka sztuk hortensji i nie wiem gdzie je posadzić czy mogą rosnąć w miejscu ,gdzie slońce jest od 11 praktycznie do wieczora,???jak to wygląda u ciebie, poradzisz mi cokolwiek? pozdrawiam cię
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:12, 20 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
a jeszcze w tzw. miedzyczasie napisz ..jak się mają odmianowe napartnice? kwitną jeszcze? ...czy to już bardzo odległe wpomnienie

Niektóre kwitną, ale już tak beznadziejnie, że nie ma co pokazywać. Zresztą niewiele jest teraz do pokazywania. Ogród umęczony upałem ledwo dycha. Nawet fotek nie chce mi się robić. To co ładne pokazane, a reszta byle jaka.. Tylko milin daje radę i śmieci na całego.. ogoliłam go nieco..
Grys kamienny na rabacie, klombie 08:00, 20 sie 2015

Do góry
Zwykłe kamyczki granitowe okrągłe tzw. budowlane, wykorzystywane np. do obsypywania rur drenarskich, opaski wokół domu. Są różne "rozmiary"- drobniejsze i grubsze. Pojedź do najbliższej żwirowni lub składu kamienia i znajdź zgodnie ze swoimi preferencjami cenowymi. Około70-100 zł taki okrągły kosztuje.

Czasem słońce czasem deszcz 07:42, 20 sie 2015

Do góry

a tak wyglądają moje popisowe niegdyś tawułki
Czasem słońce czasem deszcz 07:34, 20 sie 2015

Do góry
kilka zdjęć ze schyłku lata
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 01:52, 20 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Iwk4 poleciła mi Buka Dawyck Purple, bardzo mi się podoba, ...

Ja mam tak:

W nogach dywan z trzmieliny, a z boku z żurawki - otoczone bukszpanem :}
Ogród pod czarnymi orzechami 00:54, 20 sie 2015

Do góry
Ogród pod czarnymi orzechami 00:53, 20 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Ależ on śliczniutki!

podzielam Twoją opinięi specjalnie dla Ciebie ...

Atacama pod lasem 00:41, 20 sie 2015

Do góry
A to dzisiejsze przemyślenia "ogrodowe"

Poczytałam dzisiaj sporo o zakładaniu trawnika (z siewu), a mój M jakiś czas temu postanowił, że będzie trawnik z rolki!!! Co z tego że poczytałam, skoro i tak nie wiem jak przygotować ugór, żeby nie zmarnować trawy i nie ukrywam dużej kasy.

Znaczną część ugoru potraktowaliśmy dwa tygodnie temu Roundupem, chwasty w większości uschły (ale skrzyp trzyma się nieźle), dzisiaj zgrabiłam suche badyle. Mój M chce nawieźć teraz ziemi z naszej działki, żeby wyrównać teren (miejscami około 5 cm, ale miejscami 20 - 30 cm), ale nasza gleba to prawie sam piach.

I teraz dwa podstawowe pytania:
Czy taka gleba to dobry pomysł pod trawnik z rolki?
Czy to dobry pomysł żeby od razu nawieźć ziemi, zagrabić i wyrównać, czy należy przekopać ugór i kiedy - przed nawiezieniem ziemi, czy po nawiezieniu?

Przekopałam i bardzo dokładnie odchwaściłam własnoręcznie "poletko doświadczalne", ale to tylko 25m2 i robiłam to w kilku etapach, a co dopiero około 200m2. Ja nie wiem czy dam radę, a po lekturze wydaje mi się, że jest to konieczne.
Na zdjęciach:
1. Ugór.

2. "Poletko doświadczalne" z ugorem w tle.

PS 1. Dzisiaj przyszła zamówiona siatka przeciw kretom, ale chyba jeszcze długo poleży

PS 2. Długo poleży - znalazłam artykuł Szefowej: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/27-trawnik-z-rolki-murawa-idealna

Ogródek Iwony 00:24, 20 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I co, to niby nie jest piękne ???? ....... trzeba nie mieć oczu
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:12, 20 sie 2015

Do góry
Gosia ty mi powiedz, jak rozmnażasz mikołajka, z nasion ?

edit; mam pozwolenie na zostawienie jakiegoś zdjęcia ze swojego ogrodu, to zostawiam.

Ogródek Iwony 00:10, 20 sie 2015

Do góry
Dziewczyny, dziękuję wam za te wpisy
Przyznaję, że Montana jest wizytówką mojego ogrodu
Dla Was na dobranoc (to tylko jedna gałązka)
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:55, 19 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Coś tam skrobię w zeszycie. Może jutro wrzucę. Rozważam różne rzeczy i przy okazji myslę, co mogłabym przesadzic gdzie Skomplikowane.
Dziś pół dnia miałam wyjazdowego, żeby sie zdystansować od ogrodu i zamierzeń. Wieczorem tylko parę zdjęć zdrobiłam Nic nowego...

O Matko, jak cudnie
Jak w bajce
Atacama pod lasem 23:53, 19 sie 2015

Do góry
Dzisiejsze zakupy z pewnego sklepu na B
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:50, 19 sie 2015

Do góry
I hortensje... Posadziłam je w tym roku dopiero, wszystkie pięknie kwitną
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:45, 19 sie 2015

Do góry
Hibiskus - biedaczek wyrwany do połowy po zimie, bo myślałam, że omarzł...
Zakątek z fioletową ławeczką 23:41, 19 sie 2015

Do góry
Obiecałam fotki moich wczorajszych zakupów. Dziś się zmobilizowałam i zdjęcia zrobiłam. Roślinek jeszcze nie wsadziłam....bo nie mam pojęcia, gdzie?
Może jutro pomyślę?

Stipy

Jeżówka (chyba).

Miskanty zerbinus i gracillimus.

No i mam jeszcze floksy. Babcia dzisiaj mi przytargała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies