Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 22:06, 13 mar 2025

Do góry

Ranczo Edy 22:02, 13 mar 2025

Do góry
Cięcie traw ...noc mnie zastała ...

Ogródek Gosi 21:59, 13 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:58, 13 mar 2025

Do góry
zawitka napisał(a)
Sliczne te ranniki --dużo ich masz

Dużo i nie dużo. Moja znajoma ma pole ranników w całym ogrodzie, tak gęsto jak ja krokusów na cytowanym zdjęciu. Cieszę się, że co roku jest ich więcej.

Miskantowo napisał(a)

Cudne, kolorowe zdjęcia.
Tez sobie nie wyobrażam ogrodu bez cebulowych.
Za oknami buro a na rabatach te żółcie i fiolety, które zapowiadają więcej światła i koloru juz za parę tygodni.

W kwestii wypucowanych rabat… właśnie ze sobą ustaliłam, że nie mam bałaganu. To parmakultura! Ściółka ma być i już.

Tak, o tej porze roku każdy kolor jest na wagę złota. Mój ogród ma zimną paletę kolorów, ale wczesną wiosną uwielbiam wszystkie kolory i nie przeszkadza mi mieszanie ich w różnych zestawieniach. Ktoś kiedyś nazwał wiosnę cygańską spódnicą, zwiewną i kolorową.
Podepnę się pod Twoją parmakulturę. Już mi raźniej

mrokasia napisał(a)

Słuszne podejście

Gosia, piękne te Twoje cebulowe .

Trzeba jeździć po ogrodach od wczesnej wiosny po późną jesień, żeby zobaczyć wszystkie odsłony ogrodu
Chciałabym już móc wskoczyć w auto w każdej chwili i przyjechać do Ciebie, Joli, Agi i innych. I żebyście Wy przyjeżdżały do mnie częściej.

antracyt napisał(a)
Tak, nie do końca wysprzątane rabaty to też mój tor
Gosia, wesołe kolorki już widać

Cieszę się, że nie jestem sama. Najważniejsze, że za miesiąc już tego wszystkiego nie będzie widać.

Juzia napisał(a)

Ale to ładne!!!!!
Ojoj!

Bardzo dziękuję

Basieksp napisał(a)
Ojej, też muszę zacytować to zdjęcie ślicznie jest aż by się chciało podpatrzyć pomysł, ale chyba nie mam u siebie takiego miejsca

Basiu, ale to jest tylko kawałeczek terenu pod drzewem. Każdy ma takie miejsce. Do tej pory rosło tylko drzewo, więc krokusy miały miejsce. Teraz będe tam robiła rabatę, ale chyba te krokusy nie będa ruszane
Zdjęcie z zeszłego roku

Wczoraj rzutem na taśmę rozsypałam nawóz. Wiedziałam, że dzisiaj bedzie padało, więc żal było nie skorzystać z darmowego podlewania.
No i patrząc na długoterminową kolejny deszcz ma być za 2,3 tygodnie. Susza.
Beczki mam już wypełnione po korek, mam nadzieje, że do następnego deszczu wystarczy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:56, 13 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Fajna roślinka, szkoda że na żółto kwitnie, troszkę mi nie pasuje kolorystycznie w miejscu o którym pomyślałam ale u ciebie prezentuje się pięknie A miałam różę pochwalić Róże jeszcze nie wywołują u mnie aż takich emocji, nie dojrzałam Doktorek piękny!

Na tej skarpie kolorystyka jest bardzo zmienna.
Najpierw kwitnie fioletowy żagwin i tulipany

Tuż obok kwitną rodki

Potem sobie na dwa tygodnie zakwita na żółto tojeść, a po niej spektakl zaczynają róże Bonica

Ten żółty nie jest jakoś tak bardzo nachalny.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:14, 13 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Haniu na tym pierwszym zdjęciu, gdzie z daleka widać róże, co to za krzewinki czy byliny z samego przodu zdjęcia u dołu, przy kamieniach?

Asiu, to tojeść rozesłana. Dobrze wzmocniła ziemię pod kamieniami, dzięki temu wszystko trzyma się kupy.

W czerwcu kwitnie na żółto. Po kwitnieniu ją przycinam i jest zielona do końca sezonu.

Anna i Ogród 2 20:59, 13 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Zobaczcie moją konstrukcję doświetlającą pomidory.

Jak dobrze, że do Ciebie rano zajrzałam W życiu nie przyszłoby mi do głowy, że w tak prosty sposób mogę doświetlić swoje siewki. Wymieniłam tylko żarówki na ledowe w dwóch zwisających lampach w kuchni i postawiłam pojemnik na podwyższeniu. Twoja konstrukcja majstersztyk, żyrandol, kij od szczotki, ekran odbijający światło I ten czerwony, energetyczny obrus spinający całość konstrukcji. Dziękuję za podsunięcie pomysłu.
Znowu na wsi 20:45, 13 mar 2025

Do góry
Joku napisał(a)

To jest piękne: Obrażam się na zimę!
Znowu na wsi 20:43, 13 mar 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Zrobiło się biało, pewnie nie na długo bo temperatura lekko na plusie. Z dedykacją dla Vity .

Dziękuję Nie sądziłam, że aż tak biało się zrobiło, jak odbija od śniegu kwiecie kaliny, bo to kalina? U mnie dzisiaj pada deszcz, wyskoczyłam na chwilę do ogrodu i przy tarasie poczułam przyjemny zapach. Co to pachnie, przecież mój wonny oczar rośnie dużo dalej? Jak wracałam zobaczyłam, że moje kaliny NN otworzyły kwiaty! Byłam zaskoczona, bo sądziłam, że jak w zeszłym roku przemarzły im pąki. Co z tego, kiedy za cztery dni ma być nocą -4.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:16, 13 mar 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Byłaś zadowolona z doktora Jamain? Duży urósł? O ile mnie pamięć nie myli on chyba z tych raz kwitnących. Dopytuję bo lubię taki kolor róż.

U mnie miał trudną miejscówkę. Jeden rósł w północno-zachodnim narożniku domu, a drugi początkowo na rabacie studziennej pod jabłonką Olą. Teoretycznie doktorek może rosnąć w półcieniu, ale z pewnością ilość tego cienia miała wpływ na bujność kwitnienia. Tego spod Oli przeniosłam na bardziej słoneczne stanowisko. Nieco zmężniał sezonie, ale czekam teraz aż rosnąca w pobliżu Amanogawa nieco go zacieniuje. Takie głęboko bordowe kwiaty nie lubią bezpośredniego słońca. W przypadku tej róży trzeba bardzo umiejętnie zrównoważyć proporcje światła i cienia.
Ten na skarpie początkowo rósł dobrze, Kwiatów też miał sporo, a potem zaczął marnieć w oczach. Będę miała okazję obejrzeć teraz glebę w głębszej warstwie i zobaczę, co tam się dzieje.
Uparłam się na tę różę okrutnie, bo kiedy kwitnie, to nie można obok niej przejść obojętnie. Płatki to prawdziwy aksamit, zapach boski, no i ten kolor! Daję jej ostatnią szansę. Jeśli się nie uda, to trudno.
Na skarpie próbowałam ją wyprowadzić na niewysoką różę pnącą

A kwiat? Sama zobacz! No boski jest.

U mnie powtarzał kwitnienie. Tego drugiego tnę jak rabatówkę.

Ewa Pszczółka swojego doktorka posadziła pod okapem. Miał więcej słońca i rozrósł się tak

Znowu na wsi 19:45, 13 mar 2025

Do góry

Obrazki z hortensjowego ogrodu w Rzucewie dla Wiolety

Znowu na wsi 19:13, 13 mar 2025

Do góry

Znowu na wsi 19:11, 13 mar 2025

Do góry
Zrobiło się biało, pewnie nie na długo bo temperatura lekko na plusie. Z dedykacją dla Vity .

Ogród w malinówkach 18:45, 13 mar 2025

Do góry
Lubię ten etap, gdy wszystko jest ścięte i za chwilę ruszy. Czosnki i tulipany już na wierzchu. Thuje nabierają koloru.

Między tarasami
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:43, 13 mar 2025

Do góry
Zainspirowana Wiolą i Bożenką, które tworzą rękodzieła wszelakie będę testować jakiś gotowiec z wzorem za 14 zł. Tematyka ogrodowa, czyli owad i kwiaty.

Glina i zielsko 16:14, 13 mar 2025

Do góry
Oto efekt
Przed

Po

Urobek

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 15:03, 13 mar 2025

Do góry
Wiosennie, pomimo ochłodzenia i zapowiadanych przymrozków.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:52, 13 mar 2025

Do góry

I taka niespodzianka…

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 14:34, 13 mar 2025

Do góry
U nas dzisiaj śnieg z deszczem, brrr

Edit: I już biało ...
Daleki od ideału..... 14:24, 13 mar 2025

Do góry

Są też selery, naciowy i zwykłe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies