Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

FILMY - wywiady z uczestnikami Forum "Ogrodowisko" 14:32, 21 lip 2025

Do góry
Projekt WOW GARDEN edycja 2025 i ogród Beatki:
https://www.youtube.com/watch?v=bpGIMejM5dQ

Wątek właścicielki - ogrodowe-skarby

Najnowsze zdjęcie z jej ogrodu, które ostatnio udało mi się zrobić.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:25, 21 lip 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)

Widać, że jeszcze wszystko musi podrosnąć i dużo zrębki widać, ale biorąc pod uwagę to, że prawie wszystko na podwórku było robione w tamtym roku to jestem zadowolona z tego co mam i bardzo dumna, że zrobiliśmy to sami rok temu to był plac budowy

Zrębka zrębką, ale ja tu nie widzę chwastów. U mnie są rabaty gdzie chwast wyższy od płotu. Masz bardzo wszytko uporządkowane jak na tak krótki czas. Olbrzymia ilość nasadzeń i wysypanych rabat.

Dopiero z drona widzę jak bardzo mamy podoby układ działki z tyłu, nawet kolejność rabat poprzecznych, u mnie też ta pierwsza jest po lewej stronie, a ta dalej wysunięta po prawej. Warzywnik blisko sadu to kolejna podobizna. Jak głębokie masz te rabaty poprzeczne? Czy masz jakieś bordowe akcenty w postaci drzew/dużych krzewów bo nie pamiętam? Co rośnie na poprzecznych rabatach? Mają one swoje nazwy?

Jeszcze raz gratulacje z powodu ukończenia tego etapu, podziwiam włożony wysiłek. Jak kiedyś będę przejazdem to się wproszę na szybką kawę by zobaczyć na żywo, a jak będziesz w lubelskim to zapraszam do siebie i mojego chaosu chwastowego.
Grzebiuszka ziemna 14:10, 21 lip 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Ale trafiłaś Jolu w punkt właśnie wyszukałam zdjęcia z zeszłego roku magnolii przed cięciem, które odbyło się pod koniec września 24 roku, wbrew tzw zasadom, które głoszą o cięciu tuż po przekwitaniu

i obecnie, dla mnie wygląda pięknie to drzewko:

Wniosek :
te wszystkie zasady o niełączeniu roślin, o cięciu w określonych warunkach są tylko zasadami, dopóki im nie zaprzeczysz własną działalnością

Kordina napisał(a)

Patrycja, chciałaś zobaczyć zdj magnolii z liśćmi, więc wygląda tak:

Dziękuję, że pamiętałaś. Piękna zmiana. Super decyzja to była z jej przycięciem. Kupiłam niedawno ciekawego lilaka „Aucubaefolia” i też bym go chciała tak poprowadzić/podkrzesać od dołu jak Ty.

Co do kleszczy i szukania na futrze to może spróbujesz włączyć filtr negatywu na telefonie? Ładnie wtedy kleszcze można zauważyć? Są instrukcje w necie jak go włączyć.

Ożankowy ogród 12:39, 21 lip 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Aniu, liliowce powinny być w słońcu, w półcieniu będą kwitły bardziej pojedynczymi kwiatami, a w cieniu nie wiem, pewnie dużo zależy od odmiany.
W zeszłym roku anabelki były marne, więc im musiałam dogodzić i w tym roku się odwdzięczyły
A może w warzywniku wygospodarujesz miejsce na rabatę liliowcową

Moje róże były mega piękne długo, teraz mają przerwę

Wczoraj odplewiałam na dużej rabacie, robiłam roszady roślinne i trochę się natyrałam
Przy okazji zbiory nie największe, ale zebrałam.

Wywaliłam dużo przywrotnika, kępy średnicy ponad 50cm, zostawiłam mniejsze sadzonki i tylko w jednej linii żeby były łatwe do ścinania. Nie żebym nie lubiła przywrotnika, ale u mnie staje się ekspansywny.

Ula moje liliowce wszystkie w półcieniu pod drzewami, jedynie te w tamie i donicy są na słońcu. Różnicy w ilości kwitnienia nie obserwuję. W pełnym cieniu też kwitną tu może mają ciut mniej kwiatów, ale to najbardziej zależy od tego ile lat ma kępa.
Glina i zielsko 12:23, 21 lip 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Basia nie wiem co za jeden. Czerwony. Liście z kutnerem.
Duży i szybko rośnie.

Tu w pełni kwitnienia

Jeśli ten rododendron kwitnie jaki jeden z najwcześniejszycvh to prawdopodobnie Andantino. Podglądam taki za płotem u sąsiadki i kiedyś poprosiłam szkółkę w Iłowej o identyfikację.

Ja też zakupiłam, przyszedł rozkrzewiony, z pięknymi pąkami. A mieliśmy młodego szczeniaka. Jak wróciłam z pracy to wszystkie gałęzie były przycięte przy ziemi .
Tak sie obraził, że do dziś nie zakwitł. A to już 4 lata Rośnie zdrowo ale nie kwitnie.

Zdesperowana kupiłam jeszcze dwa - i zakwitły na ciemny fiolet, w dodatku każdy inny (w szkółce musiały być źle oznakowane).

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:16, 21 lip 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Patrycja obrywasz pędy boczne/ wilki u ogórków? Ja nie obrywałam ale dziś trafiłam na filmik gdzie gościu obrywa bo lepiej owocują

Pewnie jakbym miała mniej skrzyń/warzyw to może bym się o to pokusiła. Ledwo wyrabiam z wilkami w tunelu przy pomidorach, a i tak tam mam zaległości. Czasu na obrywanie przy ogórkach nie mam, lecą na żywioł.
Ożankowy ogród 11:41, 21 lip 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)

To ja bardzo chętnie przygarnę małą sadzoneczkę jednego i drugiego Ula a Ty byś coś chciała, żebym sadzoneczki jakieś ci porobiła?

Fajne masz hosty, ale ostatnio mam z hostami takie doświadczenia: od Iwonki dostałyśmy z Madzią sadzonki. Ponieważ hosty są jadalne to ślimaki notorycznie je jadły od wiosny i ledwo rosną. Mam tylko jedną hostę o wysokich i twardych łodygach, której nie ruszają. Jeśli masz jakieś takie o grubych i twardych pędach to mogę zaryzykować próbę posadzenia.
Rudbekie mogłabym przygarnąć do przedogródka

Poza tym, powiem Ci na co poluję, może coś będziesz miała:
- czerwonego liliowca
- floksa fioletowego z ciemnymi łodygami, ewentualnie inn8e floksy fioletowe i białe.

Moje letnie przesadzanki, muszę codziennie podlewać

Namiastka rabaty gaurowej- totalny minimalizm z dwóch sadzonek

Monarda od Ani- anpi

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:36, 21 lip 2025

Do góry
Dziś trzy takie w ogrodzie

I jeden taki

Lubią werbenę.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:34, 21 lip 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widok na ścieżkę do domu w zachodzącym słoncu - super!!
Muszę porozglądać się za truskawkami co powtarzają owocowanie.

Mogę Ci wysłać 2 odmiany powtarzające, bo choć sadziłam na wiosnę to mam już nadmiarowe wąsy z sadzonkami. Daj znać na priv czy chcesz.

Widok na ścieżkę dzisiaj uległ zmianie. Całe szczęście tylko tymczasowo.

Bez pomocy minikoparki sąsiada byłoby ciężko szpadlem.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:28, 21 lip 2025

Do góry
Polon napisał(a)
Duża porcja nowości

Co robisz z porzeczek? Też soki?
Moje truskawki słabo owocują, muszę je chyba lepiej nawieźć. Nawozisz swoje jakoś?

Rabata frontowa - rewelacyjna, wszystko idealnie zgrane, kompozycja, kolory, wysokości roślin i jeszcze kot na deser

W “betoniarni” coś kupiłaś? Fajne miejsce, może na fontannę/ściankę wodną coś by się znalazło.

Pomidory od Ciebie wyrosły ogromne, mam nadzieję, że owoców nie zmarnuję

Truskawki nawiozłam raz na wiosnę granulowany obornikiem bydlęcym.

Co do porzeczek czarnych to w pierwszej kolejności robię dżem z 2 kg. Potem trochę mrożę do tortów, a reszta idzie na sok. W tym roku kupiłam sokownik parowy i przerabiam w nim.

Sobotni torcik.

W betoniarni nic nie kupiłam. Z betonów planuje jak na razie tylko kule sama zrobić, ale to w przyszłym roku. Chce je połączyć z kulą oświetleniową, coś jak na tym pinie:
https://pin.it/1nXO8s8ZY
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:19, 21 lip 2025

Do góry
Jezyny powoli zaczynają.

Przeczytałam niedawno że trzeba poczekać aż będą bardzo dojrzałe i dopiero wtedy zrywać. Najlepiej potrząsnąć gałęzią i zbierać te które odpadały naturalnie. I to działa, nawet te które wydawały mi się kwaśne są przepyszne

Opitoliliśmy wczoraj wisterie która zeżarła magnolię… jeszcze nad tunelem by się trochę przydało

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 10:11, 21 lip 2025

Do góry

Bardzo podoba mi się ta rabata z tą ceglaną donicą i sama kompozycja w donicy też Taki nie za bardzo rzycający się element architektury, nie za dużo, a daje teki fajny akcent
Pachnący różami, malowany bylinami 10:11, 21 lip 2025

Do góry
Cartreuse de Parme

Kronenburg

Marietta

Bravo Babylon Eyes

Bascobel

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 09:55, 21 lip 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Kształt rabat genialnie się uzupełnił
Po prostu pięknie
Pachnący różami, malowany bylinami 09:52, 21 lip 2025

Do góry
I trochę pisma obrazkowego

Róża Bremer Stadtmusikanten

Novalis

Pacific blue

Dinky

Grzebiuszka ziemna 09:52, 21 lip 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Ogromne kwiaty, piękne
Pachnący różami, malowany bylinami 09:45, 21 lip 2025

Do góry
Eupraksja napisał(a)
Witam się u Ciebie w wątku, moja imienniczko Masz zachwycający ogród, a kolekcja róż jest jego ukoronowaniem Cudowne są, mimo że nie planowałam sama ich uprawy - przez te kolce przede wszystkim!! - to oglądając Twoje zdjęcia już mam parę typów, które jednak chciałabym, ach chciała... Szczęście w nieszczęściu, że warunki leśne różom nie sprzyjają - chociaż April ustanowiła precedens

Witaj Ewciu dziękuję bardzo za miłe słowa. Jeżeli kiedykolwiek zaprosisz róże do swojego ogrodu,to ja polecam Ci na początek róże z grupy mieszańców piżmowych. One fajnie komponują się w ogrodach leśnych i dodatkowo mają same plusy.
Oto kilka z nich.

Ballerina

Bouquet Parfait

Sibelius

I młodziutka Dinky

Ogród długi 09:29, 21 lip 2025

Do góry
kasiab napisał(a)
Asienka jak pięknie wygląda Twój ogród
Proszę o więcej i częściej fotek

Kasiu, dziękuję

Kilka fotek

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:32, 21 lip 2025

Do góry
Wiola, co tak ładnie kwitnie, co to jest ?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:24, 21 lip 2025

Do góry
Dziś kolejny falstart. Mateuszowi i Tomkowi od elewacji zepsuło się auto na autostradzie (słychać było szum przejeżdżających szybko aut).
Ekipa od kostki przełożyła zaczęcie prac o kolejne kilka dni. I tak od 2 miesięcy. Heh.

Kupiłam paczkę styroduru, otwarłam bramę wjazdową i garaż o 7mej, zamknęłam ją przed ósmą...

Grusza azjatycka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies