Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:40, 12 mar 2025

Czy Wam też wyświetla się komunikat, że chrome nie może nawiązać bezpiecznego połączenia z serwerem ogrodowiska? Chyba trzeba przypomnieć Danusi o odnowieniu certyfikatu bezpieczeństwa.

Edit: Problem już został zgłoszony do działu technicznego przez AgęBoso.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 14:00, 12 mar 2025

Tak mi też to wyskakuje. Strach wejść na stronę ale zaryzykowałam. Mam nadzieję że nic złego z tego nie wyniknie
Wafel 14:03, 12 mar 2025

No u mnie to samo...
Judith 17:06, 12 mar 2025

Ja nie ryzykowałam, ale już jest ok więc weszłam
Gruszka_na_w... 10:28, 13 mar 2025

Wielkiego ryzyka w krótkiej perspektywie najprawdopodobniej nie ma. Kilka lat temu był ten sam problem. Ten certyfikat bezpieczeństwa wiąże się z dokonaniem opłat na określone konto i tyle. Czasem termin płatności umyka w ferworze codziennej bieganiny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:39, 13 mar 2025

Pada! Od 4 rano drobnokropelkmowo, a od 8 z coraz większym natężeniem, ale bez gwałtowności, która spływałaby na zmarnowanie. Wszystko pięknie wsiąka w rabaty i mój zwertykulowany, zareowany i nawieziony trawniczek. Wczoraj udało mi się okancikować oraz uporządkować rabaty na froncie, dokonać cięcia cisów, bukszpanów i żywotnikowych kulek. Przy okazji dokonałam przykrego odkrycia. Róży Souvenir du dr Jamain coś uszkodziło (zeżarło) korzeń i trzeba pomyśleć o zakupie nowej. To coś, co uszkodziło korzenie musiało działać od dłuższego czasu, bo po pierwszym zeszłorocznym kwitnieniu róża marniała w oczach. Wybiorę sporo ziemi z miejsca, gdzie rosła i zobaczę, czy nie ma tam jakiś tajemniczych korytarzy.
Dokupię najprawdopodobniej jeszcze jeden egzemplarz Alden Biesen na rabatę zachodnią. Do hortensjowego nieba odszedł mi tam jeden krzaczek; zastąpię go kolejnym egzemplarzem belgijskiej piękności. Razem będą tam rosły trzy.
Judith 10:52, 13 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wielkiego ryzyka w krótkiej perspektywie najprawdopodobniej nie ma. Kilka lat temu był ten sam problem. Ten certyfikat bezpieczeństwa wiąże się z dokonaniem opłat na określone konto i tyle. Czasem termin płatności umyka w ferworze codziennej bieganiny.

Ryzyko w takim przypadku jest zawsze, bo może się okazać, że brak certyfikatu to wynik działania mającego na celu np. kradzież danych.
Judith 10:54, 13 mar 2025

U mnie też wreszcie pada.
Zastanawiam się czy podpiąć beczkę pod rynnę, czy jeszcze będą mrozy… Niby prognoza nie przewiduje, ale chyba się jeszcze wstrzymam .
Joku 18:29, 13 mar 2025

Byłaś zadowolona z doktora Jamain? Duży urósł? O ile mnie pamięć nie myli on chyba z tych raz kwitnących. Dopytuję bo lubię taki kolor róż.
Gruszka_na_w... 20:16, 13 mar 2025

Joku napisał(a)
Byłaś zadowolona z doktora Jamain? Duży urósł? O ile mnie pamięć nie myli on chyba z tych raz kwitnących. Dopytuję bo lubię taki kolor róż.

U mnie miał trudną miejscówkę. Jeden rósł w północno-zachodnim narożniku domu, a drugi początkowo na rabacie studziennej pod jabłonką Olą. Teoretycznie doktorek może rosnąć w półcieniu, ale z pewnością ilość tego cienia miała wpływ na bujność kwitnienia. Tego spod Oli przeniosłam na bardziej słoneczne stanowisko. Nieco zmężniał sezonie, ale czekam teraz aż rosnąca w pobliżu Amanogawa nieco go zacieniuje. Takie głęboko bordowe kwiaty nie lubią bezpośredniego słońca. W przypadku tej róży trzeba bardzo umiejętnie zrównoważyć proporcje światła i cienia.
Ten na skarpie początkowo rósł dobrze, Kwiatów też miał sporo, a potem zaczął marnieć w oczach. Będę miała okazję obejrzeć teraz glebę w głębszej warstwie i zobaczę, co tam się dzieje.
Uparłam się na tę różę okrutnie, bo kiedy kwitnie, to nie można obok niej przejść obojętnie. Płatki to prawdziwy aksamit, zapach boski, no i ten kolor! Daję jej ostatnią szansę. Jeśli się nie uda, to trudno.
Na skarpie próbowałam ją wyprowadzić na niewysoką różę pnącą

A kwiat? Sama zobacz! No boski jest.

U mnie powtarzał kwitnienie. Tego drugiego tnę jak rabatówkę.

Ewa Pszczółka swojego doktorka posadziła pod okapem. Miał więcej słońca i rozrósł się tak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies