Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Miskantowo 19:09, 13 mar 2025

Dzień dobry,
jak to się stało że jeszcze mnie tu nie było?

W Rzucewie byłam ekhm… gdzieś około roku 1988
Rozpoczynały się wtedy prace związane z renowacją.
Muszę się kiedyś wybrać i zobaczyć jak wygląda teraz.

W kwestii metryki i jazdy to ja mam zaburzone postrzeganie ograniczeń związanych z metryką.
Moj wujek prowadzi jeszcze samochód i jeździ do okolicznego miasteczka po zakupy. Rocznik…1933.
Wujek Małzona też jeszcze jeździ i to po Gdansku i okolicy. Rocznik 1937. W ubiegłym roku zapakowaliśmy go do samolotu i wysłaliśmy na osiemdziesiątkę kuzynki. W tym planuje lecieć z moją Tesciową (lat 79) do Norwegii…
Joku 19:11, 13 mar 2025

Zrobiło się biało, pewnie nie na długo bo temperatura lekko na plusie. Z dedykacją dla Vity .

Joku 19:13, 13 mar 2025

Miskantowo 19:15, 13 mar 2025

Ten śnieg to dziś?
Joku 19:36, 13 mar 2025

Hej Wioletko z Miskantowego domu. Ogrodów na Ogrodowisku dużo, trudno zaglądać do każdego. Rzucewo i wsie północnych Kaszub to moje ulubione miejsca na samochodowe przejażdżki więc od czasu do czasu wybieram się w te rejony. Do pałacu warto się wybrać w porze kwitnienia hortensji, jest tam uroczy zakątek. Zaraz wyszukam jakieś zdjęcie dla zachęty .

Podnosi mnie na duchu to co piszesz o podróżujących seniorach z twojej rodziny. Jestem od nich o pokolenie młodsza (niedawno zaczęła mi się 7. dziesiątka). Moje obawy pewnie spowodowane są latami pracy w szpitalu i naoglądaniem się różnych ludzkich nieszczęść. Może ze mną tak źle nie będzie .

Śnieg jak najbardziej dzisiejszy. Ale w Trójmieście ponoć nie padało, M był w Gdyni i tam śniegu nie widział .
Joku 19:45, 13 mar 2025

Obrazki z hortensjowego ogrodu w Rzucewie dla Wiolety

Miskantowo 20:04, 13 mar 2025

Dziękuję, piękne zdjęcia.
Muszę w tym roku zajrzeć do Rzucewa.
Moi przyjaciele zbudowali dom w pobliżu Łeby, może w tym roku wyskoczę do nich i po drodze zajrzę do Rzucewa.

W Gdansku zero śniegu, Kropi deszcz.

Tak jeszcze w kwestii wieku… mojej Tesciowej koleżanka zażyczyla sobie na 75. urodziny dośc nietypowy prezent.Skok ze spadochronem…
Skoczyła. Pewnie skłamała w kwestii wieku.
vita 20:43, 13 mar 2025

Joku napisał(a)
Zrobiło się biało, pewnie nie na długo bo temperatura lekko na plusie. Z dedykacją dla Vity .

Dziękuję Nie sądziłam, że aż tak biało się zrobiło, jak odbija od śniegu kwiecie kaliny, bo to kalina? U mnie dzisiaj pada deszcz, wyskoczyłam na chwilę do ogrodu i przy tarasie poczułam przyjemny zapach. Co to pachnie, przecież mój wonny oczar rośnie dużo dalej? Jak wracałam zobaczyłam, że moje kaliny NN otworzyły kwiaty! Byłam zaskoczona, bo sądziłam, że jak w zeszłym roku przemarzły im pąki. Co z tego, kiedy za cztery dni ma być nocą -4.
vita 20:45, 13 mar 2025

Joku napisał(a)

To jest piękne: Obrażam się na zimę!
Joku 22:08, 13 mar 2025

Wioletko, może trzeba zacząć myśleć pozytywnie i stawiać sobie za wzór takich właśnie odważnych seniorów .

Vita, ja się na zimę już obraziłam. Co z tego skoro ona na mnie nie .
Dobrze rozpoznałaś, to kalina bodnantska Dawn. Żeby poczuć zapach muszę wsadzić nos w kwiecie.
Życzę żeby twoje kwiaty nie przemarzły. Może prognoza się nie sprawdzi?