Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

LIDKA 07:38, 10 mar 2025

Dużo masz wiosennych cebulkowych. Musze się zawzorować i jesienią zacząć upychologie cebulkową zwłaszcza na kortowej.

Gosia zdrowia Ci życzę bo bez niego i wszystko inne jest do bani.
Margo2 23:06, 11 mar 2025

anpi napisał(a)
Dobrze, że chróbsko odpuszcza i mogłaś trochę podziałać.
Ja też nie sprzątam do czystej ziemi rabat, zbieram tylko grubsze gałązki i te kłujące, czyli z róż i berberysów oraz liście dębowe, których mi nawiewa z działki za płotkiem. Za chwilę i tak nie będzie u mnie widać skrawka ziemi , bo mam tak gęsto nasadzone wszystkiego
Ale masz już zielono i kolorów też sporo! Piękne przedwiośnie! Ranników jakoś do tej pory nie mam, może czas zadbać!?

Aniu warto mieć ranniki bo one wychodzą najwcześniej. Wiosna cieszy każdy kolor.
Ja właśnie z tych samych powodów co Ty nie sprzątam tak dokładnie rabat. Za chwilę nie będzie nic widać, a w dodatku rozkłada się to na miejscu, więc ziemia sie użyźnia, ale jak oglądam zdjęcia dziewczyn, które pokazują wylizane rabaty, bez źdźbła trawy, to wstyd mi pokazywać swój bałagan.
Cieszę się, że wyszłam choć na trochę. Taka pogoda, a ja siedzę w domu. Straszne.

Monia81 napisał(a)
Cudne wiosenne fotki oszczędzaj się bo choróbska teraz takie, że ciągnąć się potrafią, jak nie doleczysz. Przylaszczki super, muszę dla nich miejscówkę znaleźć ja też z porządkami lekko do tyłu, ale do końca marca ogarnę, tak myślę

Monia, moje choróbsko ciągnie się od covida. Przed praktycznie nie chorowałam. Po 2020 chora jestem non stop, z małymi przerwami. Dużo naczytałam się o komorach normobarycznych. Podobno bardzo pomagaja zwalczać skutki takich chorób, dlatego się zdecydowałam, szczególnie, że mam po sąsiedzku.
Chciałam rzucić nawóz jutro, bo w czwartek ma u nas lać, ale nie wiem czy dam radę. Szkoda, bo potem w prognozach deszcz dopiero za 3 tygodnie.
Czuję, że to będzie trudny sezon pod względem wilgoci.

LIDKA napisał(a)
Dużo masz wiosennych cebulkowych. Musze się zawzorować i jesienią zacząć upychologie cebulkową zwłaszcza na kortowej.

Gosia zdrowia Ci życzę bo bez niego i wszystko inne jest do bani.

Lidziu, cebulowe musza być, szczególnie te wczesnowiosenne. One są pierwsze, więc cieszą najbardziej. I chyba myszowate ich az tak nie lubią, więc to dobra inwestycja.
Święte słowa. Bez zdrowia wszystko inne jest nic nie warte.

Margo2 23:07, 11 mar 2025

zawitka 07:26, 12 mar 2025

Sliczne te ranniki --dużo ich masz
Miskantowo 07:46, 12 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Aniu warto mieć ranniki bo one wychodzą najwcześniej. Wiosna cieszy każdy kolor.
Ja właśnie z tych samych powodów co Ty nie sprzątam tak dokładnie rabat. Za chwilę nie będzie nic widać, a w dodatku rozkłada się to na miejscu, więc ziemia sie użyźnia, ale jak oglądam zdjęcia dziewczyn, które pokazują wylizane rabaty, bez źdźbła trawy, to wstyd mi

Cudne, kolorowe zdjęcia.
Tez sobie nie wyobrażam ogrodu bez cebulowych.
Za oknami buro a na rabatach te żółcie i fiolety, które zapowiadają więcej światła i koloru juz za parę tygodni.

W kwestii wypucowanych rabat… właśnie ze sobą ustaliłam, że nie mam bałaganu. To parmakultura! Ściółka ma być i już.
mrokasia 09:01, 12 mar 2025

Miskantowo napisał(a)

W kwestii wypucowanych rabat… właśnie ze sobą ustaliłam, że nie mam bałaganu. To parmakultura! Ściółka ma być i już.

Słuszne podejście

Gosia, piękne te Twoje cebulowe .
antracyt 10:22, 12 mar 2025

Tak, nie do końca wysprzątane rabaty to też mój tor
Gosia, wesołe kolorki już widać
Juzia 19:13, 12 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Ale to ładne!!!!!
Ojoj!
Basieksp 19:23, 12 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Ojej, też muszę zacytować to zdjęcie ślicznie jest aż by się chciało podpatrzyć pomysł, ale chyba nie mam u siebie takiego miejsca
Margo2 21:58, 13 mar 2025

zawitka napisał(a)
Sliczne te ranniki --dużo ich masz

Dużo i nie dużo. Moja znajoma ma pole ranników w całym ogrodzie, tak gęsto jak ja krokusów na cytowanym zdjęciu. Cieszę się, że co roku jest ich więcej.

Miskantowo napisał(a)

Cudne, kolorowe zdjęcia.
Tez sobie nie wyobrażam ogrodu bez cebulowych.
Za oknami buro a na rabatach te żółcie i fiolety, które zapowiadają więcej światła i koloru juz za parę tygodni.

Tak, o tej porze roku każdy kolor jest na wagę złota. Mój ogród ma zimną paletę kolorów, ale wczesną wiosną uwielbiam wszystkie kolory i nie przeszkadza mi mieszanie ich w różnych zestawieniach. Ktoś kiedyś nazwał wiosnę cygańską spódnicą, zwiewną i kolorową.
Podepnę się pod Twoją parmakulturę. Już mi raźniej

mrokasia napisał(a)

Słuszne podejście

Gosia, piękne te Twoje cebulowe .

Trzeba jeździć po ogrodach od wczesnej wiosny po późną jesień, żeby zobaczyć wszystkie odsłony ogrodu
Chciałabym już móc wskoczyć w auto w każdej chwili i przyjechać do Ciebie, Joli, Agi i innych. I żebyście Wy przyjeżdżały do mnie częściej.

antracyt napisał(a)
Tak, nie do końca wysprzątane rabaty to też mój tor
Gosia, wesołe kolorki już widać

Cieszę się, że nie jestem sama. Najważniejsze, że za miesiąc już tego wszystkiego nie będzie widać.

Juzia napisał(a)

Ale to ładne!!!!!
Ojoj!

Bardzo dziękuję

Basieksp napisał(a)
Ojej, też muszę zacytować to zdjęcie ślicznie jest aż by się chciało podpatrzyć pomysł, ale chyba nie mam u siebie takiego miejsca

Basiu, ale to jest tylko kawałeczek terenu pod drzewem. Każdy ma takie miejsce. Do tej pory rosło tylko drzewo, więc krokusy miały miejsce. Teraz będe tam robiła rabatę, ale chyba te krokusy nie będa ruszane
Zdjęcie z zeszłego roku

Wczoraj rzutem na taśmę rozsypałam nawóz. Wiedziałam, że dzisiaj bedzie padało, więc żal było nie skorzystać z darmowego podlewania.
No i patrząc na długoterminową kolejny deszcz ma być za 2,3 tygodnie. Susza.
Beczki mam już wypełnione po korek, mam nadzieje, że do następnego deszczu wystarczy.