Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:16, 01 mar 2017

Do góry
u mnie szałwia jescze nie ogarnięta
ale doczeka się pewnych zmian

Reniu ale masz porządek na rabatach pfffff...
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:08, 28 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Aniu dzięki przez ostatnie dni siedzę i planuję, nawet rozrysowałam sobie wszystko i tak w sumie mam już swoje ulubione roślinki, więc ich się zamierzam trzymać na pewno będzie to: rozchodnik, lawenda, róże, hortensje, szałwia, kocimiętka, powojniki, jeżówki, rubekie, liliowce, wszelkiego rodzaju trawy, no i funkie

hahahha jednak ogrodowisko zaszczepia listę swoich ulubionych roślin i wkraczają do ogrodu i pięknie go ozdabiają Ja się zakochałam w hortensjach, funkiach i jeżówkach dzięki ogrodowisku
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:57, 28 lut 2017

Do góry
Aniu dzięki przez ostatnie dni siedzę i planuję, nawet rozrysowałam sobie wszystko i tak w sumie mam już swoje ulubione roślinki, więc ich się zamierzam trzymać na pewno będzie to: rozchodnik, lawenda, róże, hortensje, szałwia, kocimiętka, powojniki, jeżówki, rubekie, liliowce, wszelkiego rodzaju trawy, no i funkie
Moje małe królestwo 07:13, 28 lut 2017

Do góry
Mireczko to są rozchodniki one wcale nie są pomarańczowe chyba na tym zdjęciu tak wyszły a na drugim zdjęciu jest szałwia nie wiem jaka odmiana kupowałam na ryneczku i pani też nie wiedziałam co to za jedna. Jak byś chciała tych rozchodników to chętnie się podzielę
tak wygląda z bliska
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:09, 27 lut 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.

Dzięki jeszcze raz za kontakt do Ewy-Andy. Już s=dostałam od niej odpowiedź jutro zmieniam zamówienie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:37, 27 lut 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Janko, ja rozmawialam z pania ze szkolki R. i ona mi polecila do donicy knirpsa do stipy. Podobno ma sie ladnie rozrrasta już w pierwszym roku. Nie podoba mi się tylko ten kwiat(kolor i pokrój. Podpatrzylam Pashminę i Marietheresie i one są przepiekne. Chciałabym jeszcze w tym roku mieć zarośniętą donicę: 1mx60 cm i wys 60 cm. Ile musiałabym kupić tych róż. Plus jeszcze dwie donice 60 cmx50 cm i 50 cm wysoka. Ciekae czy jeszcze dałoby radę zmienic zamówienie...
Juz biegnę do Andy. Dzieki za pomoc

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 26 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje

Czyli przyciąć przy ziemi...tak?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 26 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Reniu, jak z szałwią postępować? nie cięłam po lecie i co teraz?? jak czyścić?

Usunąć uschnięte badyle ... i w sumie to już można to zrobić bo szałwia szybko startuje
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 21:59, 26 lut 2017

Do góry
Musiałam sobie wygoglować tę roślinę, a tu proszę, dowiedziałam się o nasionach chia bardzo zdrowych. Szałwia jako roślinka bardzo ładna, trzymam kciuki żeby dobrze rosła.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:40, 26 lut 2017

Do góry
Czerwiec to kwitnący miesiąc

szałwia i Amazon Mist

Pogubiłam się po drodze... 16:43, 26 lut 2017

Do góry
Szałwia powoli startuje, bukszpany o dziwo wyglądają o niebo lepiej niż w tamtym roku, przynajmniej są zielone lawenda potargana ale się pozbiera nie widać narcyzów i tulipanów w korze, o przebiśniegach nie wspomnę, trawa zmechacona i jeden kopiec kreta
Mirkowy ogród (początki) 20:49, 22 lut 2017

Do góry
Wykiełkowały mi już Jeżówki biała,żółta,bordowa
Wielosił ,Kocimiętka,werbena rigida szałwia jednoroczne (z nasionek od Anabell dzięki Haniu)fotki jutro wstawię
A tymczasem Cleome

I poziomki taka drobnica że hej.Jak to pikować?
Rewolucje w ogrodzie 18:05, 21 lut 2017

Do góry
Dzięki za zaproszenie, ale nie wiem czy podpowiem, czy raczej namieszam. Pewnie raczej to drugie .
Takie donice przy tarasie to moje marzenie, tylko, że nie mam tarasu .
Wiesz ja mam trochę spaczony gust taki nieogrodowiskowy .
Takie donice obsadziłabym czarcimi miotłami. Obejrzyj:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/czarcie-miotly-odc-469,976757.html
Są też iglaki i drzewa liściaste szczepione na nóżkach różnej wysokości, które nigdy duże nie urosną. W całkiem sensownych cenach znajdziesz na allegro (ja kupowałam i jestem zadowolona). Są w różnych kolorach: zimą złote, zielone, o wiosennych czerwonych przyrostach, prawie niebieskie, nie trzeba ich ciąć, rosną w kule. Można pięknie skomponować by nie było nudno. Dołożyć jakieś kamienie (kilka) jeśli je lubisz (ja b. lubię). Jest jakaś odmiana berberysa nie gubiąca liści podobno na zimę , są też takie miniatury rosnące w kulę w różnych kolorach i odcieniach. Można też zamiast berberysów dodać trzmielinę albo rośliny skalne przewieszające się przez ścianki donic i tworzące zielone poduchy pomiędzy iglakami, ciekawe są nawet zimą.
Masz bardzo duży wybór .

Na tę rabatę gdzie masz tuje czy świerki? ... hmmm
Nie lubię tui ani bluszczu w ogrodzie, z innym smutnym miejscem mi się kojarzą .
Jeśli chcesz przesłony tarasu miskanty ML albo gracki będą lekkie i fajne. Dodałabym do nich to co bardzo lubię i co daje piękny zapach czyli najpospolitszy gatunek lawendy (lavandula angustifolia hidcote). Donica jest dosyć szeroka, chyba się zmieści.
Donice wyglądają na dosyć wysokie chyba mają ok. 1 m?
Namawiałabym Cię na ..... róże na rabacie pod donicami posadzone od białej poprzez różne odcienie różu aż do bordowej - prawie czarnej. Trzeba by było tylko dobrać odmiany o odpowiedniej wysokości. Przy ścieżce oczywiście lawenda albo szałwia niebieska.
Pod donicami za różami ostróżki niebieskie i granatowe.

Tak ja bym sobie zrobiła, gdybym tam mieszkała .
Sorry jeśli namieszałam .
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:55, 20 lut 2017

Do góry
Złocień crazy daisy i znów szałwia
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:54, 20 lut 2017

Do góry

szałwia omączona
Wysiewy czyli rozmnażanie dla cierpliwych;) 12:52, 20 lut 2017

Do góry
stipa i szałwia omszona
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:55, 20 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Dzięki Irenko, tak zrobię .

Alez proszę

ruszyła szałwia omszona i przy okazji widzę, gdzie biedronka spała
powojniki na łuku ruszyły

niebawem łuki będą zarośnięte, teraz badyli
Żywopłotki cisowe. 22:10, 19 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

Tak myślę z pojemniczkiem zrobić wstawić na podsiąkanie, jednak na parapecie suszy a szałwia b. wrażliwa.

Haniu
ja swoje siewki podlewam od dołu a od góry tylko zraszam.
Na dno pojemniczków sypię keramzyt to świetnie reguluje poziom wilgotności - mam wrażenie, że 'nie da się' przelać oczywiście podlewam od dołu rozsądnie i raczej w wodzie nie stoją.
Żywopłotki cisowe. 22:00, 19 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)
Ja wysiałam wczoraj co nieco. Na razie tyle trzeba jakoś o to zadbać. Jak masz problem z podlaniem może spróbuj wsadzić pojemnik do wody na chwilkę i woda od dołu się dostarczy - chyba tak gdzieś widziałam.

Boję się że moje dalie przesuszyłam, były zawinięte w taki papier dość twardy więc tak nie przylegał - może je jutro jakoś skropię

pozdrawiam

Mira: )przed chwilą byłam u Ciebie ale zadzwonił mi telefon. a Ty u mnie.
Tak myślę z pojemniczkiem zrobić wstawić na podsiąkanie, jednak na parapecie suszy a szałwia b. wrażliwa.

Dalie te małe niskie karpy chcę posadzić do skrzyneczek balkonowych i zasypać ziemią, zostawię dalej w piwnicy przy oknie do światła one mają małe bulwki, bez ziemi. Duże karpy są zwarte z dużą bryłą i mniej narażone na wysuszenie.
Żywopłotki cisowe. 21:40, 19 lut 2017

Do góry
Marta R
Zasada jest, przykrywamy ziemią 3 razy grubość nasionka.
Ja stipę tylko leciusieńko przyprószyłam.

Joasiu

siewki wydaje mi się jeszcze słabe, choć upłynął tylko tydzień.

Mam posadzić do doniczek rośliny zakupione z torebek to kilka dalii, piwonia, rozpl. Karley Rose, 5 szt Tojadów, łubiny. Zrobię to w czwartek wcześniej nie mogę mam wychodne.

hm, kosmosy czekoladowe jak mocno rosną posadź do donicy, jeśli masz wykopane z dużą bryłą to jeszcze niech tak siedzą.
Ja kosmos przetrzymuję pierwszy rok, ale miałam przez dwie zimy karpy Lobelii wysokiej czerwonej to roślina podobna, karpy z dużą bryłą i nic im nie było ruszyły.

ok 10 dni temu byłam w piwnicy zglądałam rośliny dalie, kosmosy, lobelię, trytomię wszystko dobrze.
Tylko odkręciłam grzejnik w piwnicy czasie mrozów, po odrobinie wody dałam tym karpom tydzień temu, bałam się wysuszenia.

Kasiu

To szałwia.
Przypomniałaś, dobry czas na wysiew rzeżuchy, lubię na kanapeczkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies