Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Nety- moje marzenie 12:04, 27 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...
Ogród Nety- moje marzenie 12:04, 27 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Anetko, moje zdanie znasz, zaczęłabym zupełnie od czego innego
Ale to ja.
Odnosząc się do Twojego planu:
- nie jest zły, ale masz świadomość, że to jest rabata atrakcyjna tylko w okresie późnoletnim i jesiennym? Wiosną pewnie dasz trochę cebulowych, latem sama szałwia - to trochę za mało, żeby zrobić efekt;

- kolory, jak widzę, będą: żółty, fioletowy i biały. Moim zdaniem o jeden za dużo.
Albo biel i fiolet, wtedy można dodać róż.
Albo żółć i biel, i wtedy nic więcej.
Albo żółć i fiolet, wtedy nawet jakąś plamką pomarańczu można podbić

I jeszcze uwaga ogólna - na razie masz słoneczne rabaty i tak bym planowała. Zanim Ci te tuje urosną i zacienią, to minie kilka lat i byliny i tak trzeba będzie przesadzać/dzielić, to wtedy zmienisz zestaw

Asia a od czego byś zaczęła?
Jeśli chodzi o kolory, to ma byc przede wszystkim biały i wychodzi z planu na to, że żółty. Fiolet czy róż to dodatek.

Co do słońca- obawiam się, że tego miejsca tuje nigdy nie sałonią. Od tuj jest tam 20 metrów. To zawsze będzie południowa wystawa- moim zdaniem oczywiście.
Ogród Nety- moje marzenie 11:59, 27 paź 2016

Do góry
Anetko, moje zdanie znasz, zaczęłabym zupełnie od czego innego
Ale to ja.
Odnosząc się do Twojego planu:
- nie jest zły, ale masz świadomość, że to jest rabata atrakcyjna tylko w okresie późnoletnim i jesiennym? Wiosną pewnie dasz trochę cebulowych, latem sama szałwia - to trochę za mało, żeby zrobić efekt;

- kolory, jak widzę, będą: żółty, fioletowy i biały. Moim zdaniem o jeden za dużo.
Albo biel i fiolet, wtedy można dodać róż.
Albo żółć i biel, i wtedy nic więcej.
Albo żółć i fiolet, wtedy nawet jakąś plamką pomarańczu można podbić

I jeszcze uwaga ogólna - na razie masz słoneczne rabaty i tak bym planowała. Zanim Ci te tuje urosną i zacienią, to minie kilka lat i byliny i tak trzeba będzie przesadzać/dzielić, to wtedy zmienisz zestaw
Ogród Nety- moje marzenie 15:56, 26 paź 2016

Do góry
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 23 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Martuś dziękuję
Ja też się zachwycam moimi wielopniowymi A szałwia to ta od Finki http://sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html ... trzeci raz w tym sezonie kwitnie!!!

Kolor też ma ładny, a w tej trawce pięknie się prezentuje. Dzięki za linka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:14, 23 paź 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Piękne jesienne kadry, jaką masz szałwię przy ściance wodnej, że Ci jeszcze kwitnie? Coraz bardziej podobają mi się drzewa wielopniowe, Twoja świdośliwa cudna jest

Martuś dziękuję
Ja też się zachwycam moimi wielopniowymi A szałwia to ta od Finki http://sklep.zielonypunkt-zieba.pl/salvia-x-superba-merlau-rose-improved-szalwia.html ... trzeci raz w tym sezonie kwitnie!!!
Z miłości do brzozy ... 21:43, 23 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ślicznie wyszło jeszcze pracujesz ))

Danusia pisała ze dobrze u korzenie można jeszcze sadzić. Dużo chyba zależy od miejsca ))

Cieszę się Jolu , że CI się podoba

Szałwia była bardzo ładnie ukorzeniona, kupowałam u Finki, mówiła, że można sadzić U niej zimuje w doniczkach. Mam nadzieję, że przetrwa. Trawki też bymn wsadziła, ale skazałabym je właściwie na pewną śmierć.
Mówisz, że zależy od miejsca...? Ta rabata nie jest zbytnio osłonięta od wiatru, myslisz, że może jej zaszkodzic?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:02, 22 paź 2016

Do góry
Różanka nie kwitnie ale trawy dodają obfitości i jedoroczne , któe dopiero teraz postanowiły kwitnąć.... ale co się dziwić skoro 3 razy były przesadzane

Morrowi variegata dała czadu pod koniec sezonu

A szałwia szaleje....

Ogród z widokiem na jezioro 13:20, 22 paź 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Chciałaś to proszę -- szałwia purpurowa

Dzięki za szawiełkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:04, 21 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
Renia, jak wzbogacić ziemię pod szałwię?
mączkę mam, obornik granulowany też

Szałwia lubi przepuszczalną i w miarę żyzną glebę i nie lubi mieć za mokro ... także myślę, że i oborniki i mączka + trochę kompostu + chyba troszke piasku bo Ty chyba masz tam glinę?
Ogród, mydło i powidło. 21:36, 21 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

Świetny kontrast niebieskiego z żółtym. Do wiosny rośliny wypięknieją, będzie super
Ogród z widokiem na jezioro 21:33, 21 paź 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Lubie tę szałwie co Halinka pokazała, w szamankę sie bawisz, a co tą szałwią odpędzasz?

Piórkówki zroszone super, ale jakie dorodne kępy

Widoki jak zawsze przepiękne, ja też czekam na foty jeziorne

Aganiu odpowiem za Yolkę bo to ja jestem winna całego tego zamieszania. Mam szwagierkę ( po 2 fakultetach) i szwagra ( z doktorate) ale od jakiegoś czasu ich rodzinę dotykają różne poważne problemy zdrowotne i nie tylko zdrowotne. Mimo swojego wykształcenia oboje postanowili "odcxynic" urok i okadzić mieszkanie dymem z białej szałwii. Szwagierka znając moje pasje i koneksje ogrodowe poprosiła mnie o białą szałwię. Zbyłam ją uśmiechem i pojechałam na wycieczkę do Yoli - wchodzimy do ogrodu i pierwsze co rzuca mi się w oczy to....właśnie szałwia kwitnąca na biało. Ale to nie jest ta szałwia o której mówi się że ma te zbawienne właściwości. Namieszałam wszystkim....i dzięki temu mam w ogrodzie kolejną szałwię, może nie "czarodziejską" ale ładną
Ogród, mydło i powidło. 19:57, 21 paź 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Szukałam ciasteczkowych fotek i niiii maaaa muszę odwiedzić ciastkarnię
Dobrze że sezon się kończy, odpoczniemy od prac ogrodowych i naładujemy bateryjki

Edit: znalazłam ciastko

Odpoczynek mi się przyda ale podejrzewam, że po tygodniu będę miała dosyć ale wyjścia nie ma, zima idzie i na czytanie się trzeba przezucić.
Basi ciastko jest pyszne, teraz muszę wypróbować przepis na rogaliki.

amelia_b napisał(a)
Asia pyszny ten orzechowiec jest, mówię Ci

Ami a właśnie chyba Ci nie mówiłam że Basia wstawiła też przepis na rogaliki.

AsiaK_Z napisał(a)

Jam łasuch co widać może się skuszę na wypiek, ale nie wiem kiedy

Ja też łasuch jestem, dlatego orzechowiec będzie dopiero na święta .

Anda napisał(a)
Też jestem łasuchem, zaraz idę zdjęcia i przepisu szukać
Kasiu, a co w końcu będziesz sadzić na tej wąskiej rabacie?

Tu jest przepis Gobasi na orzechowca i na rogaliki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6344-ciastkarnia?page=2
Wąska rabata skończona! Został mi róg tej rabaty ale to już na przyszły rok bo nie wiem gdzie stamtąd przesadzić trzmielinę. Posadziłam 21 tawuł Goldmund i 1 cyprysika Van Pelt's Blue - ma być 3 sztuki i na 2 zamówione czekam (będą cięte w kulki na pniu). Miała być szałwia ale się już nie zmieści, są czosnki Globemaster, tulipany fioletowe Blue Diamond, czarne Queen Of Night i białe Catherina.
Tu w trakcie prac:

Pomiędzy czerwonymi liniami jest ziemia a po bokach podsypka a na niej kilka cm ziemi, dlatego nie było szans na dosadzenie szałwii, tawuły są najbliżej krawędzi bocznych jak się dało.

Tak mniej więcej mają wyglądać cyprysiki:

Tak to wygląda na gotowo, no prawie bo jeszcze cebulki tu na wierzchu i bez kory

Słabo bo cyprysików brak a jeden który jest nie jest wycięty w kuleczkę no i tawuły różnokolorowe (niektóre stały w cieniu) a niektóre maleńkie i prawie ich nie widać (z patyczków tegorocznych) ale wszystkie są tej samej odmiany i za rok - mam nadzieję - powinno to już wyglądać przyzwoicie .

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:56, 19 paź 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Mireczko, ślicznie dziękuję za zdjęcia z ogrodu Pieta. Oglądałam już kilka razy. Gdybym miała większą przestrzeń... ach.
Wiesz, że mam taki kolor filetki, jak u Pieta? Udało mi się ją uzyskać w tym roku z nasion.
Kosmosa przykrywam w zimniejsze noce, jeszcze trochę, a nasionka z pierwszego kwiatu dojrzeją

A proszę bardzo teraz już wiem kto robi oglądalność

Masz rację na takie style potrzebne są przestrzenie ale czasem można coś podpatrzeć - ja dostrzegłam wielkie byliny - jakoś wcześniej ich nie widziałam i gustowałam w małych - wiesz bratki, stokrotki

Masz taki kolor firletki ??????? a nasionka zebrałaś ? ja szukałam jej po szkółkach i nie znalazłam.

Cieszę się że kosmos żyje - jesteś Wielka oby nasiona dobre były. Mój wysiany później normalnie ma maleńki kwiatek i chyba o nasionach mowy nie ma - ale spoko bank jest poradzimy.

A wiesz że ta szałwia omszona kwitnie nadal i żadnych nasion dobrych nie widzę

pozdrawiam

Z miłości do brzozy ... 20:40, 19 paź 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Mi się podoba Jeszcze jak Ci Renata pomagała, to przecież musi być dobrze

Dziękuję Ci Aniu
Renia mi pomogła z lewą stroną i ona wyszła fajnie , miałam to przenieść na prawą stronę i o ile po prawej stronie na krótszym boku podoba mi sie rozstawienie to na dłuższym boku tak sobie.
Porozstawiane doniczki to (duża doniczka - stipa) mała doniczka to szałwia i pomiędzy amazon mist
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:19, 18 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Chyba wszystko
Bo to taki mini przechowalnik mi się zrobił, ale na wiosnę zrobię z nią porządek Teraz tam rośnie perovskia, stipa, szałwia, orliki, werbena, ML, krater, przetacznikowce i trzcinniki

Front postaram się zrobić jutro Wstydzę się, bo muszę z aparatem pod oknami sąsiadów biegać

Ooo u Ciebie i przechowalnik brzmi interesująco
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 21:35, 18 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
no Marta jest moc!
ale ja standardowo z prośbą bo wiesz jakbym chciała coś bezczelnie skopiować to ja z różnych stron bym chciala oblukać plis en face twoją frontową z umbrami
a na rózance poza Artmisami co masz? pokażesz?
Chyba wszystko
Bo to taki mini przechowalnik mi się zrobił, ale na wiosnę zrobię z nią porządek Teraz tam rośnie perovskia, stipa, szałwia, orliki, werbena, ML, krater, przetacznikowce i trzcinniki

Front postaram się zrobić jutro Wstydzę się, bo muszę z aparatem pod oknami sąsiadów biegać
Ogródek Iwony II 20:21, 18 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sylwia, dziękuję
Od środy u mnie też ma padać.
Poszłam dziś po pracy posadzić trochę cebul.
Nie wiem, jak dziewczyny radzą sobie z tym sadzeniem ... Mi jakoś wolno dziś szło. Najpierw rozplanowałam, potem posadziłam cebulki na 4 rabatach i zastała mnie ciemność. Na dodatek przesadziłam do donic 3 Rubrum i posadziłam jeszcze 3 bukszpany.

Resztę jutro, ale nie sądzę, że uda mi się wszystko posadzić...
Tym razem cebulki rozłożyłam po całej rabacie. Takie poletko w dwóch kolorach. Tutaj Rococo (czerwone) i Queen off night (ciemne bordo )

Sylwia, mam szałwię.
Szczerze, to lepiej ściąć wiosną, jednak w jednym miejscu mnie denerwowała, bo była mocno widoczna i tam ją ścięłam na 10 cm.
Byliny czyszczę wiosną. Teraz nie ma sensu, bo wiosną i tak trzeba porządkować rabaty bylinowe. Ale jak ma się w żwirku, przy buksach, to brzydko wystająca zmarzłą szałwia wygląda ...

U Ciebie też widzę pracowicie.Ja też zachodze w głowę jak ludzie sadzą setki cebul-ja miałam trochę i zeszło mi pół dnia.Już wiem, że sadzenie w żwirze to katorga.
Ogródek Iwony II 20:17, 18 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sylwia, mam szałwię.
Szczerze, to lepiej ściąć wiosną, jednak w jednym miejscu mnie denerwowała, bo była mocno widoczna i tam ją ścięłam na 10 cm.
Byliny czyszczę wiosną. Teraz nie ma sensu, bo wiosną i tak trzeba porządkować rabaty bylinowe. Ale jak ma się w żwirku, przy buksach, to brzydko wystająca zmarzłą szałwia wygląda ...

Dziękuję Iwonko, tak zrobię - poczekam do wiosny. Miałam tak zrobić, ale zmylił mnie post na którymś wątku i zgłupiałam.
A powiesz mi jeszcze na jaką wysokość ciachasz?

Dziś u mnie wstrętna mżawica, ale i tak poszłam do ogrodu - u mnie jesień to najbardziej pracowita pora roku.....nie wiem jak to inni robią, że już nie mają co robić
Ogród Nety- moje marzenie 13:44, 18 paź 2016

Do góry
Gosiu przewodni ma być biały i jego odcienie, stąd białe hortensje, białe róże, odętka. Dojdzie pewnie jeszcze kilka roślin białych lub bardzo jasnych (miskant Variegatus plus miskant kwitnący na biało- jeszcze nie wiem jaki, jarzmianki, krwawnik kichawiec).
Bardzo podobają mi się u kogoś monochromatyczne ogrody, ale u mnie wydawał mi się smutny i przytłaczający, dlatego zaczęłam wprowadzać kolory- czerwony (red baron, żurawki, rozchodniki, róża), żółty (cyprysiki, żurawki, trzmielina, słoneczniczki) i fioletowy (lawenda, szałwia). Ale to mają być dodatki.

Rozczarowały mnie np. hortensje Baby Lace, które kupiłam ze względu na to, ze lubią stanowisko słoneczne, sa niby białe, ale tak szybko się przebarwiają na ciemno czerwono, ze teraz ich w ogóle nie widac w ogrodzie. Pewnie je wymienię. Lubię jasne, żywe kolory, ale jednak kolory
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies