Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

oliwka 19:12, 27 lut 2017

Zagajanka napisał(a)

Oliwko, nie spotkałam się na żywo z Knirpsem do tej pory, ciężko mi cokolwiek powiedzieć o jej wytrzymałości. A nie chcesz jednak jś mniejszej różyczki? Coś z serii Veranda Kordesa - chociaż Pashminę albo nawet Marietheresie? Z opisu Knirps potrafi mieć nawet 1,5-2 metry szerokosci, to typowa róża okrywowa, średnio ją widzę w donicy.
A tak w ogóle o uprawach róż w donicach wiele powie Ci Anda/Ewa - ona jest specjalistką w tym temacie

Jarzmianki mam, są wytrzymałe - mało je podlewam, są zawsze w słońcu u mnie. Urocze roślinki

Janko, ja rozmawialam z pania ze szkolki R. i ona mi polecila do donicy knirpsa do stipy. Podobno ma sie ladnie rozrrasta już w pierwszym roku. Nie podoba mi się tylko ten kwiat(kolor i pokrój. Podpatrzylam Pashminę i Marietheresie i one są przepiekne. Chciałabym jeszcze w tym roku mieć zarośniętą donicę: 1mx60 cm i wys 60 cm. Ile musiałabym kupić tych róż. Plus jeszcze dwie donice 60 cmx50 cm i 50 cm wysoka. Ciekae czy jeszcze dałoby radę zmienic zamówienie...
Juz biegnę do Andy. Dzieki za pomoc
tulucy 19:24, 27 lut 2017

Dzięki Janko... Dalej nic nie wiem... Podobna... Tylko teoretycznie za niska. Będę obserwować.
Zagajanka 20:37, 27 lut 2017

oliwka napisał(a)

Janko, ja rozmawialam z pania ze szkolki R. i ona mi polecila do donicy knirpsa do stipy. Podobno ma sie ladnie rozrrasta już w pierwszym roku. Nie podoba mi się tylko ten kwiat(kolor i pokrój. Podpatrzylam Pashminę i Marietheresie i one są przepiekne. Chciałabym jeszcze w tym roku mieć zarośniętą donicę: 1mx60 cm i wys 60 cm. Ile musiałabym kupić tych róż. Plus jeszcze dwie donice 60 cmx50 cm i 50 cm wysoka. Ciekae czy jeszcze dałoby radę zmienic zamówienie...
Juz biegnę do Andy. Dzieki za pomoc

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.
Zagajanka 21:04, 27 lut 2017

tulucy napisał(a)
Dzięki Janko... Dalej nic nie wiem... Podobna... Tylko teoretycznie za niska. Będę obserwować.

Która za niska - Tradescant czy Twoja NN?
asiak 21:06, 27 lut 2017

Janeczko, pochwalę się, że zamówiłam już różyczki
Jak coś to będzie na Ciebie hihihi...
Oczywiście żartuję Dziękuję Ci za pomoc
inka74 21:31, 27 lut 2017

Łucja - ty nadal próbujesz rozwiązać zagadkę twojej NN ?

Janka - Strona po rosyjsku mnie zaskoczyła. Dawno już nie czytałam w tym języku i zabawne to było

Na moim wygwizdowie pogoda się poprawia )))) śniegu niet
Zagajanka 21:58, 27 lut 2017

asiak napisał(a)
Janeczko, pochwalę się, że zamówiłam już różyczki
Jak coś to będzie na Ciebie hihihi...
Oczywiście żartuję Dziękuję Ci za pomoc

Szybka jesteś, jak to błyskawica
Oby dobrze rosły!
Zagajanka 22:04, 27 lut 2017

inka74 napisał(a)
Strona po rosyjsku mnie zaskoczyła. Dawno już nie czytałam w tym języku i zabawne to było

Na moim wygwizdowie pogoda się poprawia )))) śniegu niet

U nas oczywiście dzisiaj było ciepło i ładnie - a jak ze mogło być inaczej? no bo przecież poniedziałek i ja w pracy!

Wczoraj na złość niesprzyjajacej aurze jednak grzebałam ze 4 godziny w ogrodzie. Przycięłam hortensje (Anabelki u mnie już wystartowały), perowskie, poczyściłam trochę żurawek, uzupełniłam podłożę w skrzynkach warzywnych...

W zeszły weekend umierałam (zakwasy) - po 3 miesiącach luzu mięśnie się odzwyczaiły od prac ogrodowych. Dzisiaj natomiast jest już w porzo - wracam do kondycji

Różana stronka rosyjska jest fajna - ma duzo zdjęć róż z ogrodów, a nie z katalogów plus ludzie dzielą się opiniami na temat odmian. Często sprawdzam co i jak, nawet częściej niż na HMF.
oliwka 22:09, 27 lut 2017

Zagajanka napisał(a)

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.

Dzięki jeszcze raz za kontakt do Ewy-Andy. Już s=dostałam od niej odpowiedź jutro zmieniam zamówienie
tulucy 23:56, 27 lut 2017

T. za niska by była, jeśli wg pani ze szkółki moja nn ma mieć do 150 cm.
Ale kwiat mi bardziej pasuje chyba niż MW.