moja najstarsza rabata żwirowa niektóre rośliny na niej maja już 4 lata.
Ostatnio kilka roślin zostało przesadzone przed dom (Cyprysik Boulevard chyba tego nie przeżyje )
ale dosadziłam tez kilka Berberysów dla kontrastu i jedną trawę Miskant Goliat; ale myślę jeszcze o kilku trawach ozdobnych
kilka fragmentów rabaty jest już drugoroczna (bo ja pamiętacie połączyłam rabaty, które były z ubiegłego roku i dołożyłam tę część na oczyszczalni i wzdłuż tujek i powstało cos większego)
to dwuletnia część
(berberysy, hortensje, trzmieliny i in.)
i całkiem spory Berberys Admiration - on już 3 rok na rabacie
(część z Zebrinusami, żurawkami, trzmielinami)
oraz wkrótce kwitnącym Hibiskusem Wielkokwiatowym -również drugi rok w ogrodzie
Najstarsza jest Grandiflora ok 7 lat, większość to 3- 4 letnie krzewy, pojedyncze okazy 5 letnie. W szpalerach najczęściej 70-80 cm, zależy od odmiany, warto wcześniej poczytać jak naturalnie rozłożysty jest krzew. Ja często przy młodych roślinach sadziłam gęściej a później co drugą wykopywałam i przenosiłam gdzie indziej.
Bardzo dobrze znoszą przesadzanie
Na dowód przesadzone przed tygodniem w pełni kwitnienia Summer Sweet ( nie żebym to zalecała ) ale już mi nerwy puściły jak patrzyłam na zwisy Bombshell
W kolejce do przesadzenia z tego samego powodu jest Hayes Starburst
Przy stozku sa kulki cisowe i beda jeszcze .....a cisy mam jeszcze pod plotkiem i tam tez kulki cisowe .......
Kwadraciki urosna na to musze liczyc raczej na wieksze to juz wtym sezonie nie moge liczyc ta rabata to patelnia co do kwiatow i bylin to juz nie problem.....tylko ta zielona baza mnie jakos meczy