Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 12:14, 17 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Podziwiam Cię Iwonko za to, ze potrafisz tak skomponowac, ze ciągle Ci coś kwitnie. Dalie podejrzewam, że świetnie zdobią rabatkę, jak reszta przekwitła.
Puste miejsca myślę, ze z czasem same się zapełnią jak roślinki podrosną
U mnie w sposób niekontrolowany wysiały się dziwaczki, słoneczniki i nasturcja Szkoda usuwać dzielnych roślinek,więc zostały...

Co tam dzisiaj działasz?
U mnie się wreszcie ochłodziło i nawet deszczu trochę spadło. Cud normalnie jakiś

Beatko, fajnie, ze deszczyk dotarł do Ciebie.
Beatko, z tym kwitnięciem, to bardzo trudno jest tak komponować. Kwiaty kwitną średnio miesiąc, choć zdarzają się gatunki trwalsze, kwitnące dłużej. Potem trzeba przyciąć i w tym miejscu jest pusto. Bylinowa - to trudne wyzwanie i wcale nie wiem, czy udaje mi się sprostać temu zadaniu
Fajnie, ze się coś samo wysiewa. Z wyjątkiem zielska. One się też niekontrolowanie wysiewają
Zastanawiałam się nad moją różanką. Kwitnie od początku czerwca cały czas. I tajemnica tkwi w ilości. mam 10 krzaczków, jak jedne kwitną, drugie się zbierają, mają pąki kwiatowe. Dużo pąków. Odnosi się wrażenie nieprzerwanego koloru na rabacie. Lubię moje róże

Moi chłopcy chcieli wyjechać na tydzień, więc spakowaliśmy się i jestem u M, a ogród zostawiłam pod opieką córci. Mam nadzieję, że dobrze o niego wieczorem zadba? Wczoraj przeszłam się z nią po ogrodzie, pokazałam miejsca osłonięte pod dachem, które ma podlewać nawet, gdyby padał deszcz. Pokazałam wszystkie donicowe i moją szkółkę. Mam nadzieję, ze ogród przez tydzień nie padnie ...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:11, 17 sie 2015

Do góry

Wybacz....żem niesłowna...ale tak to jest jak mieszka się nad morzem - rodzina bliższa i dalsza ma gdzie przyjechać i na dodatek z małmi dziećmi.
Miałam tydzień wyrwany z życiorysu.

Paka zapakowana - eM właśnie na pocztę poleciał...

ps. I nie śpiewaj im jednak...ani cicho ani głośno
Co z tym ogródeczkiem począć 12:02, 17 sie 2015

Do góry
u

Trala lala pierwsze kloski mam i ja
Co z tym ogródeczkiem począć 12:00, 17 sie 2015

Do góry
I pomidorki już lądują w garze
Będzie super przecier

Ogród wśród pól i wiatrów 11:53, 17 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Już nie mogę się doczekać na trawę pod domem. W prognozach ochłodzenie i trochę deszczu. Mając to na względzie, wczoraj pierwszy raz zaczęłam podlewać świeżo posiany trawnik. Tak więc, od tego czasu jestem uziemiona i co dzień muszę podlewać, jeśli nie będzie padać, ale trudno. Niech już się coś zieleni

TRAWO ROŚNIJ
Fotka nędzna, bo już się ściemniało i w dodatku z tel.,
ale pierwsze podlewanie trawnika musiałam zdokumentować

Ale będzie fajnie zieloniutko - fajna kosteczka
Ogródek Iwony 11:53, 17 sie 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Fajnie zaczyna wyglądac donica jak się wyłania cegła. A w ogóle to dzięki Tobie też zamarzyło mi się jakieś ciurkadełko. Może w przyszłym roku coś zbudujemy, zima poszukam sobie inspiracji
Podziwiam Cię, że ciągle coś działasz w ogrodzie, mnie te temperatury zniechęcają do prac, a jeszcze trochę planów na ten rok też mam.

Gosiu, wszystko idzie w żółwim tempie. Upały wykańczają wszystkich, jednak o tym nie lubię pisać, bo wszędzie monotematycznie. Mała Mi ma rację.
Więc staram się pisać o czym innym
Wieczorami podlewam ogródek, przyjemnie jest wieczorami posiedzieć na tarasie i słuchać cykania konika polnego

W weekend urlopowaliśmy się w ogrodzie
Niestety w tym roku nie mamy basenu, ale i tak czas spędziliśmy miło. Muzyczka z radia cichutko leciała - jakieś stare przeboje, zgadywaliśmy, kto śpiewa, czyj utwór:
"...Jeszcze się tam żagiel bieli, chłopców, którzy odpłynęli" -Śpiewaliśmy razem z Alicją Majewską i marzyliśmy o basenie ... szukamy miejsca w ogrodzie na niego.
Mały ogród, ale duuużo radości 11:46, 17 sie 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Danusiu co to za hortensja na srodku?
Lawenda - Lavandula 11:44, 17 sie 2015

Do góry
Witam.
Mam na imię Asia.
Bardzo długo już zaglądam do Ogrodowiska, ale dopiero teraz postanowiłam napisać.
Otóż w zeszłym roku na brzegu mojej nowiutkiej grządki z kwiatami posadziłam sadzonki lawendy, która wygląda obecnie tak jak na zdjęciu.

I postanowiłam dalej wzdłuż tarasu posadzić kolejną lawendę.
Pytanie moje dotyczy czy pod lawendę (by nie mieć problemów z chwastami) można wyłożyć agrowłókninę (czarną), a na nią nie za duże kamyki wapienne?
Czy to nie zaszkodzi lawendzie, ta agrowłóknina?

Ogródek Iwony 11:44, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ta rabata Ewy bedzie śliczna. Trzy wiśnie, a pod nimi perovska i lawenda.
Gosiu, zobacz. To jest Perovska w połączeniu z lawendą w ogrodzie Ewy:

Ewa ma przepiękny ogród! Dobrze, że wstawia u Ciebie co jakiś czas zdjęcia swojego raju. Nie namówisz jej na wątek??
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:41, 17 sie 2015

Do góry
Ania u mnie pada !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ogródek Iwony 11:41, 17 sie 2015

Do góry
W sobotę przycięłam przekwitłe kwiatki na bylinowej. Rudbekie i pysznogłówkę. Czy po przekwitnięciu rudbekii trzeba ściąć całe rudbekie do ziemi, czy tylko częściowo? Był u mnie ładny łan, teraz musiałam je podciąć i wyglądają nieciekawie. Zastanawiam się, czy ich nie podciąć niżej ... Liliowce takie miniaturowe żółte będą kwitły po raz drugi
Teraz dalie są nr 1 na rabacie.

Nie podobają mi się puste miejsca na rabacie. Muszę inaczej zaplanować tę rabatę. Jeszcze nie wiem jak. Wysiały mi się turki, prawdopodobnie nasionka zawędrowały tu z kompostem, teraz dają nawet ciekawe połączenie pomarańczowego, żółtego i czerwonego. A miałam ich nie mieć. W te upały jednak te babcine kwiatki z wiejskiego ogrodu dobrze sobie radzą

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:40, 17 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Teoretycznie, ale z zimowaniem kiepsko.. Raz przezimowała, w tym roku wypadła.. to kupiłam 5 nowych po 6 zl. Nie mam jednorocznych to kupiłam sobie trawkę

I coś ogrodowo.. właśnie wróciłam z obchodu i polowania na opuchlaki.. nawet w środku kwiatu dalii łajzę znalazłam... w biały dzień... ileś w warzywniku..też w biały dzień..
Zaorać ogrodu nie zaoram, bo trawnik to też same biedy ..... jak nie koziółki to choroby grzybowe.. to chwasty... też ponarzekam, nie ma tak lekko.

Deszcz poszedł bokiem i tyle go widziałam

Mnie się też bardzo podoba, a sama na pewno nie wpadłabym na pomysł, żeby sadzić dalie czy georginie przy hortensjach, a jeszcze z jeżówkami trawkami i peonią do towarzystwa- piękny efekt. Ania pokarz jak wyglądało to miejsce gdy kwitły peonie pleeees
Lecę w kulki... 11:39, 17 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Gratki na 500

Oooo...nie zauważyłam
ale fajnie okrągłutka
Dziękuję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:37, 17 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A po deszczu

Te kostki z laurowiśni idą wyraźnie po skosie i na przekór wszystkim liniom (trendom) w Twoim ogrodzie?

Są w poprzek - a to szuka czasami być "pod prąd". Ściskam.
Lecę w kulki... 11:30, 17 sie 2015

Do góry
Gratki na 500

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:22, 17 sie 2015

Do góry
Bardzo podoba mi się ten zestaw roślin i kolorów. Aż musiałam dziś wrócić

Mala_Mi napisał(a)

Prawie - jak ogród 11:21, 17 sie 2015

Do góry
Jakieś pół roku temu zakupiłam 3 sadzonki Green Barona z przekonaniem, ze kupuję Red Barona. Wiedzialam już wtedy, ze istnieje zielona odmiana, ale że moja trawka nie była wybarwiona zrzuciłam na to, że wiosna, ze jeszcze ma czas... Jakiś czas temu na moim wątku już odbyła się dyskusja, czy to czasami nie green baron, ale łudziłam się jeszcze, że nie... Wydawało mi się, że zaczynają czerwienieć czubki - a one po prostu troche podeschły!
Teraz na 100% wiem, ze to Green Baron. Różnice? Zdecydowanie wyższy od czerwonej odmiany, ma sztywne, wyprostowane źdźbła, po środku biały pasek. I rozłazi się... Strasznie się rozłazi... Posadzony wiosną miał już półmetrowe rozłogi! Musiałam sąsiednie rośliny wykopać, coby tego chwasta usunąć!

Teraz stacjonuje w doniczkach. Jak mu się nie spodoba, to trudno, płakac nie będę...

I jeszcze jeden jegomość do usunięcia...
Dziś się nim zajmę.

A to już czerwoni bracia. Mam nadzieję, ze sobie poradzą, bo sadzenie w czasie ostatnich upałów.

Pogubiłam się po drodze... 11:16, 17 sie 2015

Do góry
Mini hostwisko) i liście z orzechów laskowych.

Na hortensje ciągle czekam

I moje pierwsze dwie LimeLight, i będą kolejne dwie a nawet trzy jak uda mi się kupić

Przesądzę hortensje ogrodowe a w ich miejsce posadzę limki i tak mi jedna pada
Prawie - jak ogród 11:03, 17 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Beatko, wpadłam prosić Cię o raport stipowy, bo bardzo jestem ciekawa, jak odrastają. Pozdrawiam i mam nadzieję, że znalazłaś miejsce w basenie

Miejsce w basenie znalazłam Moje dzieci trochę młodsze, więc pod pozorem pilnowania towarzystwa i ja się wymoczyłam U Ciebie mus postawić kolejny basen

Stipy odrastają, tzn młode, zielone źdźbła rosną, a te stare, które miały kwiatostany są suche i oczywiście są na długości przycięcia. Wszystkie egzemplarze żyją Ogólnie efekt baaardoz zadowalający.
Dokumentacja...

I jedna przycięta na wysokości 5 cm. Też żyje i ma się dobrze
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 10:47, 17 sie 2015

Do góry
Jak tam u Was, u mnie pada deszczyk, więc wybrałem się na codzienne zakupy a przy okazji kupiłem...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies