Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 14:52, 17 maj 2013

Do góry
Iglaczki moje ukochane

Czosnki otwierają główki.Ale będzie spektakl za chwilę

I wszędobylska moja kotka

Kalina pachnie oszałamiająco

Mój kawałek raju II 01:06, 17 maj 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)

A ja mam podagrycznika jako zadarniacz Jeszcze chyba nie pokazywałam tej części ogrodu. Zrobię zdjęcia bo tam zaczyna kwitnąć moja kalina olbrzymka, nie pachnie, ale jest oszałamiająca

tak też można tylko to paskudztwo nie do wyplewienia, korzeniami idzie nie znoszę go, liście i łodygi śmierdzą po przełamaniu
Mój kawałek raju II 01:00, 17 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Iza u mnie ich pełno najwięcej podagrycznika, staram się tak robić zdjęcia, żeby nie bylo widać no i ostatnio trochę pieliłam po deszczu

A ja mam podagrycznika jako zadarniacz Jeszcze chyba nie pokazywałam tej części ogrodu. Zrobię zdjęcia bo tam zaczyna kwitnąć moja kalina olbrzymka, nie pachnie, ale jest oszałamiająca
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:34, 17 maj 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)
Posłuchałam dobrych rad. Kalina angielska Viburnum carlcephalum posadziłam przy ławce. U stóp - hosty
Ale pachnie...
Wygląda tak:

I pasuje w tym miejscu i się odznacza ładnie wygląda
ładna hosta, ja Iza podpatruję u Ciebie i kupuję ale raczej małe i myszki z braku miejsca
Mój kawałek raju II 00:26, 17 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Iza najwyraźniej chodzi o mieszańca Viburnum ×carlcephalum Burkwood et Skipwith ex A. V. Pike
kalina angielska
Viburnum carlesii × Viburnum macrocephalum

Jak dobrze mieć mądrą koleżankę i wszystko jasne
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:13, 17 maj 2013

Do góry
Posłuchałam dobrych rad. Kalina angielska Viburnum carlcephalum posadziłam przy ławce. U stóp - hosty
Ale pachnie...
Wygląda tak:

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:08, 17 maj 2013

Do góry
Powojnik jakiś alpejski, może ma kartkę to jutro sprawdzę
Rutewka ta co na zdjęciu chyba tak do kolan, ale nie zwróciłam uwagi. mam większą odmianę - Elin, zrobię jutro zdjęcie, to jest prawdziwa olbrzymka ale też dopiero rośnie, jeszcze nie czas
Na zdjęciu kalina chyba Burkwooda, też pięknie pachnie, jak ta nasza, chociaż trochę inaczej no i ma mniejsze kwiaty
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:59, 16 maj 2013

Do góry
Iza jaki to powojnik, o dziwo moja Cecile w tym roku jeszcze nie zakwitła, a zawsze była pierwsza jak wysoka jest teraz Twoja rutewka? pawie oczko fajne a to białe to kalina?
Mój kawałek raju II 23:05, 16 maj 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)
Kalina angielska Viburnum carlcephalum (x)
Wiesz moze co znaczy ten x w nazwach roslin? Czasem wystepuje, nie wiem co oznacza. Milego dnia

Iza najwyraźniej chodzi o mieszańca Viburnum ×carlcephalum Burkwood et Skipwith ex A. V. Pike
kalina angielska
Viburnum carlesii × Viburnum macrocephalum
Mój mały raj na ziemi :) 21:50, 16 maj 2013

Do góry
Kalina faktycznie pięknie pachnie, ale trzeba uważać na mszyce, bo ją uwielbiają U siebie mam koralową i przez pierwsze dwa lata musiałem pryskać. Teraz się już nie pojawiają
Mój mały raj na ziemi :) 21:44, 16 maj 2013

Do góry
maciejkę miałam w zeszłym roku w skrzyniach na tarasie, ale słabo wygladała...choć wieczorem miło było posiedzieć, bo zapach cudny . Tym razem dałam w rabaty, pomiędzy horti i inne rośliny, powinna zniknąć, a zapach zostanie

a kalina....musisz zdecydować sama, mnie oczarował jej zapach, nie umiałam się oprzeć....
Mój mały raj na ziemi :) 21:18, 16 maj 2013

Do góry
a ja Wam powiem, że moja kalina kwitnie i paaaachnie obłędnie

jak byłam ze 2 lata temu w szkółce, to tak mi pachniało, że nie mogłąm się jej oprzeć, choć większość czasu jest raczej "taka sobie". Ale ten zapach w czasie kwitnienia ! obłęd !!!!

jutro cyknę fotki, jak zdążę.....

bez też mi kwitnie, ale słabiutko, bo młodzizna jeszcze....
Mój zielony świat 20:26, 16 maj 2013

Do góry
Pamiątka ze spotkania u Szmitów, lepieżnik japoński variegata

kiścień makijaż

kalina ugina się pod pomponami

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 13:32, 16 maj 2013

Do góry
Kukliku, piękne rzeczy nabyłaś. Aż mi apetyt wzrósł. Ale skromnie. Nabyłam powojnik JP2. A ponieważ róży Rose de Rhest już sobie nie mogłam kupić - kupiłam rodzicom.

U Ciebie pięknie i te różne ciekawe rośliny ładnie rosnące. U mnie przechowywanie roślin nie kończy się dobrze. Staram się na bieżąco wkopywać - ale potem efekt taki, że przesadzam.
Kalina koło ławki będzie dobrym sąsiedztwem. Kolor nie ma znaczenia. Nie gryzie się.

EDIT: siła myślenia. Ty byłaś u mnie na wątku a ja teraz u Ciebie. Ale jak zobaczyłam Pęchcin i Ciebie z Gonią i Danusią to mi się Anglia przypomniała.
Działeczka koło Muzeum 12:18, 16 maj 2013

Do góry
Po raz kolejny obejrzałam "How to be a gardener" Alana Titmarsha. W odcinku 2 drugiego sezonu podaje on swoje 10 roślin - "must have":

1. glicynia chińska
2. clematis 'Etoile Violette'
3. bambus Fylostachys złotobruzdowy
4. ciemiernik ogrodowy
5. geranium w odmianach
6. liliowiec w odmianach
7. narecznice
8. kalina wawrzynowata
9. werbena bonariensis
10. przywrotnik

Te rośliny wymienione są jako piękne, bezproblemowe w uprawie, tzw. pewne typy.

Więcej o tych programach można znaleźć tutaj

Co Wy na to?
Mój kawałek raju II 10:49, 16 maj 2013

Do góry
Kalina angielska Viburnum carlcephalum (x)
Wiesz moze co znaczy ten x w nazwach roslin? Czasem wystepuje, nie wiem co oznacza. Milego dnia
Pszczelarnia 00:45, 16 maj 2013

Do góry
Super zdjęcie

Kalina podobna do mojej, więc obstawiam Burkwooda. Przebarwiają jej się liście jesienią kolorowo i czerwono?
Grządki kuchenne...ach ..wzdycham, bo nie mam Cudne.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:25, 16 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Iza kazanek śliczny,hosty i inne kwiatki i zdjęcia z Pęchcina a jak nazywa się ta nasza kalina? pozdrawiam

Pamiętam, że angielska ale ma jeszcze jakąś kartkę i po łacinie, jutro sprawdzę to Ci napiszę Cały czas się zastanawiam nad miejscem dla niej. Bo wymyśliłam przy ławeczce, żeby się nawąchać, Goniak mówi, że dobrze, ale teraz myślę, że białe kwiaty będą na tle białej ściany domu. Czy to dobrze? Może być jeszcze na tle tuj, ale tam ciężko będzie wąchać, a zapach boski... Nie miała baba kłopotu, kupiła se kalinę...
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:19, 16 maj 2013

Do góry
Iza kazanek śliczny,hosty i inne kwiatki i zdjęcia z Pęchcina a jak nazywa się ta nasza kalina? pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:02, 15 maj 2013

Do góry
Drogie Dziewczyny Dzisiaj nie dałam rady zrobić żadnych zdjęć, bo byłyśmy z Anią na fajnych warsztatach z decoupage na szkle, techniką spękań Odkryłyśmy chyba nową pasję, którą warto rozwijać Dzięki Ania, za kolejne miłe spotkanie
Natomiast mój M przywiózł mi dziś od mojego kolegi z pracy 3 ogromne bukszpany, oczywiście samodzielnie przez niego wykopane z ogrodu kumpla. Dzięki T i dzięki mój M Wiem, że nie było to łatwe
Wyglądają bardzo niesfornie, ale mają potencjał na stożki Jutro spróbuję je przyciąć i muszę dla nich znaleźć odpowiednie miejsce

Zobaczymy, jak mi to wyjdzie Nie mam jeszcze wprawy w przycinaniu i formowaniu, bo mój ogród raczej do niesfornych właśnie należy

Dzięki wielkie, że do mnie zaglądacie i pamiętacie o mnie i moim ogrodzie Jutro będą nowe fotki, azaliom pękają pąki, zaraz będzie kolorowo, rh odm. miniaturowa B. Novinka w zasadzie po tych deszczach już przekwita. Kwitnie już następna kalina, wychodzą hosty.
A wiecie, że dziś święto niezapominajki? Moje kwitną na niebiesko i różowo
Pozdrawiam Was serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies