Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:09, 07 sie 2015

Do góry
widok na tyły

trawa dosiana
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:07, 07 sie 2015

Do góry
te najpóźniej ruszają

tylko tu werbeny nie wyciepałam, bo na trawiastej wszystkie poszły na ognisko, sterta ogromna
"Niezdecydowana ogrodniczka" 14:04, 07 sie 2015

Do góry
to co obecnie najładniejsze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:02, 07 sie 2015

Do góry

Zdjęcia w mocnym słońcu, więc są jakie są.
Teraz wracam chorować dalej bo niestety złapałem jakiegoś wirusa w te upały. Mam ich już dośc bo to nie są normalne temperatury, a z tego co zapowiadają jeszcze z tydzień będzie trzeba się męczyć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:00, 07 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Mnie się pomysł z ławeczką podoba tylko ta rewolucja rabaty ale będzie fajne przejscie i wśród kwiatów będzie można posiedzieć i napawać się ich zapachem

Czyli jesteś za no na jesień to kopanie chyba, aby wiosną juz było
i znowu myślenie, gdzie i jak upchać

ostrokrzew na patelni super sobie radzi

stąd zabraliśmy brązowe trawki, a miskanty ML i hakone mimo przesadzenia super się mają

stąd zabieram lawendy, bo i tak je amazon zarośnie i idą na lawendową, jest miejsce po usunięciu firletki.
Ogród w cieniu brzozy 14:00, 07 sie 2015

Do góry
Coś dla zwolenników płaskich ekranów.

Wygląda tu dość płasko ale w rzeczywistości miał z 3m.

Z drugiej strony.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:58, 07 sie 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:54, 07 sie 2015

Do góry

Ta pysznogłówka jest nienormalna, tu posadziłem 3 sadzonki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:52, 07 sie 2015

Do góry
Załączniki do ostatniego opisu
Ogród w cieniu brzozy 13:52, 07 sie 2015

Do góry
Witam się po przerwie i pozdrawiam wakacyjnie.

Ewo, ma ona u mnie taraz mała przerwę, chyba brak deszczu i podlewania z mojej strony.
Renato, no nic wiecej nie wiem, mam od wiosny i są małe, Eyes w doniczce nawet bo nie wiedziałam gdzie ją umieścić.
Mirko, Princess, czekam na nowe kwiaty, apetyczny ten pomarańcz, od razu mam ochotę na morelkę.
Rhapsody, po prostu są teraz małe, jak przesadzam róże to ścinam je dość mocno.

Mam dla Was fotki ogrodu założonego w XVI wieku i utrzymywane w stanie niezmienionym do naszych czasów. Składa się on z dwóch części, dolna z żywopłotami z bukszpanu.

I położona wyżej część zadrzewiona.

Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 13:50, 07 sie 2015

Do góry
Pomysły i oczekiwania
Patrząc od frontu lewa strona usadzona tujami Szmaragd, przed wejściem do kotłowni - na szerokości wejścia - planuje rabatkę, co poradzicie???

Zamarzyłam sobie niewielki warzywnik w skrzyniach na marchew/pietruszkę, szczypior, seler, cebulkę, cześć ziołową i ewentualnie kilka truskawek i ewentualnie pomidorków. Ja umiejscowiłam to w części za linią domu po stronie lewej patrząc od frontu. Jaka Wasza opinia tej kwestii.

Prawa strona (bardziej reprezentacyjna - stad może być szersza - ) i niestety jest konieczność odgrodzenia się od sąsiada stad pomysł na rząd tui szmaragd, a w kolejnej linii/liniach inna roślinność.

Natomiast totalnie nie mam pomysłu na rośliny w wybudowanych donicach przy tarasie oraz zagospodarowaniu części przed domem, części frontowej, to cześć "ciemna" wiec nie wiem co tu wsadzić.
co tez przy planowanej na przyszły rok furtce i przyszłorocznym ogrodzeniu frontowym.... Przydałby się tez fajne drzewko przed domem, najlepiej zimnozielone coś na pniu

Na stronę tylną działki na razie w ogóle nie mam pomysłu. Przydałoby się trochę ją zaciemnić bo w ogóle nie ma cienia...ale jakie drzewo tutaj...chyba ją na razie odpuszczę...chyba ze to drzewo....

Przepraszam za jakośc zdjęć...ale tylko takimi na chwilę obecną dysponuję...Jeśli cos niezrozumiale napisałam - pytajcie proszę....i wspomóżcie proszę swoją fachową wiedzą...być może coś mi nakreślicie na moim planie jako zaczątek, wtedy będzie mi łatwiej....

KAROL
Dopiero zaczynam śledzić Twój wątek ale musze to napisać::::Masz piękny ogród. Tak trzymaj! Mam nadzieję, że zerkniesz na mój "plac" przyszłego ogrodu i podrzucisz starszej koleżance pomysły na plan ogrodu wg Ciebie
W Kruklandii 13:49, 07 sie 2015

Do góry
Nie zdążyłam z gratkami sorry
ale kwiatuch zostawiam
Rewolucja !!! idę czytać

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:45, 07 sie 2015

Do góry

do głów trawki dam, ale czy teraz w upał wykopywać???

na domku w końcu ruszyły, mają całkowicie zasłonić te czarne wkłady, może do jesieni się uda'
wrzośce padają, chyba znowu zmiana, dam trawy i przed laurowiśniami może limki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:40, 07 sie 2015

Do góry

a to roczne Vaniliki, jednak je zostawię, może za jakiś czas będą stac pionowo i urosną, muszą jakoś głębiej korzenie między korzeniami sosen zapuścić
Odcienie zieleni 13:37, 07 sie 2015

Do góry
Wklejam plan i zdjęcia

Wyjaśnienie: Tarasu z drewna jeszcze niema, ale juz zamówione,ściana przy tarasie z płyt narazie jest brzydka betonowa, będzie tez obłożona drewnem.W ogóle to niewiem czy kostką 10 x 20 obłozyć dookoła czy tylko takie kwadraty jak na inspirach.

To jest kwadrat 1,20 x 1,20 gdzie ma być wiśnia z Ice dance
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:34, 07 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)

30 lipiec

BOSKO!! jaka roznica w tak krotkim czasie!!
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 13:33, 07 sie 2015

Do góry
Witajcie Kochani
Upragniony finisz brudnych robót i "nadejszla chwila" aby zająć się roślinnością wkoło mojego domku. Nie ukrywam ze jestem totalnym laikiem w kwestii roślinności i planowania zieleni, ale szybko się uczę i myślę ze z Wasza pomocą jakiś plan ogrodu/zieleni wstępny przynajmniej uda mis ie stworzyć. Planowałam powierzyć to profesjonalistom, ale życie zweryfikowało moje plany finansowe i niestety to ja będę głównym ogrodnikiem w mojej zieleni....
Liczę na Waszą pomoc w kwestii doboru roślin, gdyż dopiero teraz i na tym forum uczę się nazw i wyglądu roślin. Zatem przejdźmy do sedna....
Działka na której ciągle jeszcze budujemy nasz dom ma ok 1000 m kw.
28 m szerokości, 35 długości. Gleby raczej piaszczyste, wierzchnia warstwa na ok 50 cm to nawieziona ziemia (leśna - była bardzo tłusta). Region centralna Polska - okolice Kielc. Strony świata obrazuje jedno ze zdjęć.

Tutaj rozplanowana kostka i tak jest ułożona ostatecznie:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:28, 07 sie 2015

Do góry

patyki roczne w lasku
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:23, 07 sie 2015

Do góry
to z mojej produkcji również, kwitną super, ale podlewać trzeba 2 razy dziennie

tu na róg koło róży 4 przesadziłam, bo pod wiązem padały
chyba róża do przeniesienia będzie, ale poczekam do wiosny

na samym końcu jest na pniu, kupowana

to moje patyki, ale 2 letnie, dopiero na 3 rok sa sztywne i wysokie, wiosną wytnę cienkie gałązki i mocniej skrócę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:19, 07 sie 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)
Z wężem do 1,2 biegasz?....powodzenia zatem...kiedy TY śpisz?

Rano dłużej śpię rano z kolei, jak zdążę to pod murem podlewam. Ale powiem, że mizerne te efekty podlewania, susza okropna, rośliny niektóre padają, np rudbekie, floksy
A tu moja 3 letnia vanilka, choc taki plus, że idzie w górę a nie płoży się

stąd usunęłam wszystkie werbeny, sa puste placki i w nie wsadzę tegoroczne limki, może sobie poradzą, w pobliżu już kilka jest z mojego rozmnażania.
Elatę pzrypala

spod klona zabieram, bo jak na roczną, dużo urosła, dam pod mur po lewej stronie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies