Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 17:25, 15 lip 2015

Reniu, no nie pomogę, ja zamawiałam ją wiosną z netu, ale coś napiszę.

Ewo, no właśnie, czy ona będzie mieć więcej pomarańczu, czy żółci, a może trochę choć różowego, czekam na następne kwiaty.

Dorotko, wszystkie te róże o które pytasz to nówki u mnie i jeszcze ich dobrze nie poznałam. Oprócz Giardiny, która ma taki zimny odcień różu i do ciepłej Alexandry z lekkim początkowym muśnięciem pomarańczu może nie pasować. Giardinia rośnie zdrowo ale powoli.
Margaretę kupiłam dla jej obfitego kwitnienia z przeznaczeniem koło Alchymista, z drugiej strony miałam posadzić róże lawendowe gdyż akurat te planowałam kupić a gdzie indziej nie miałam dla nich miejsca, na razie jest lawendowy Dieter M., dalej Elfe, z którą nie miałam co zrobić. Przed ma iść tawułka ciemny fiolet.
Do Margarety pasuje mi właśnie bardziej fiolet niż ciemne bordo Munstead, do którego dobrałam Charlotte, chciałam jakąś cytrynową, obok mam też białą i Alexandrę, która z fotek wydawała się, że będzie jaśniejsza, czekam na następne kwitnienia.
Przy Margarecie posadziłabym coś w typie Cardinal de Richelieu, ale ona raz kwitnie, nie mam u siebie nic takiego z ciemniejszego fioletu co mogłabym polecić. Może popatrz na Purple Lodge.
I pooglądaj jeszcze, może Tobie takie zestawienie pasuje i już.
kosolka 17:47, 15 lip 2015

Agatko, uwielbiam klimat Twojego ogrodu! Czy uda mi się kiedykolwiek mieć chociaż namiastkę takiego...? Lewkonia przepiękna, zamierzam mieć te pachnące ślicznotki w przyszłym roku. Magiczny kącik ze stoliczkiem... Ach!!! Moja Pashmina nie jest taka.. Czy możliwe żeby kwiaty takie jak powinny byc były dopiero później? Moje nie są takie kuliste U Ciebie też zakochałam sie w Rhapsody, ale to już kiedyś pisałam Eyes for you też mnie zauroczyła. Pozdrawiam!!
dorotka_z 20:01, 15 lip 2015

Laurowiśnio, dziękuję. Purple Lodge bardzo mi się na zdjęciach podoba i piszą, że pachnie. Poszukam, może uda mi się zakupić, bo to chyba dobry typ dla Alexandry Piszesz, że Giardina jest zimna, a może masz jakiś inny typ róży, która pasowałaby do Purple Lodge i Alexandry? Zależy mi, żeby była jasnoróżowa, pachnąca, duża i zdrowa
Ciężko mi idzie z różami, bo niestety próbuję je dopasować tylko i wyłącznie z tego co widzę na zdjęciach, a wiadomo, ze trudno jest oddać kolory i temperaturę barw... Na szczęście jak się nie uda to jeszcze nic straconego. Od czego mamy szpadle
Pozdrawiam,
Dorota
laurowisnia 10:29, 16 lip 2015

Ola, wielkimi krokami zmierzasz, niech tylko podrośnie to wszystko co sadzisz. Mój stanie się wtedy namiastką. Ja już mogę tylko przerzucać rośliny wte i wewte.
Zaraz zaglądnę na Pashmine.

Dorotka, może trochę pogmatwałam, chodziło mi o połączenie Purple Lodge z Margaretą.
Patrzyłam jeszcze na Giardine, przekwitając nabiera cieplejszych odcieni, ona ma długą przerwę po pierwszym kwitnieniu.
Alexandre of Kent połączyłabym z Geoff Hamilton, dość duży krzak się zapowiada, również The Alnwick Rose i Royal Jubilee, tej nie widziałam ale chcę kupić.
A co to dla Ciebie duża róża, taki się zapowiada James Galway.
ewsyg 12:41, 16 lip 2015

Ewo, wiem, ja też lubię fotki i zawsze mi mało, a blog nie mój, ktoś ma chyba podobny ogród?
Ewo, Ty nie tylko marzysz ale i działasz, konsekwetnie do przodu. Czy masz różę Pirouette, jeśli nie to pomyśl o niej, zdrowa i kwitnąca.

Z drugiej strony.

Mam ją, tylko chyba za mało miejsca na nią przeznaczyłam. Bardzo mi się ona podoba.

Pozdrawiam
07_Rene 13:10, 20 lip 2015

laurowisnia napisał(a)

Eyes for you

Susan Williams Elis, sam kwiat bałaganiarski ale biały i nie zwiesza się na dół, marny krzaczek mam, czekam na następne kwiaty.

Bardzo lubię Twój ogród i zestawienia róż szczególnie
Mogłabyś napisać coś więcej o tych dwóch? Bardzo mi się podobają.
mirkaka 11:42, 23 lip 2015

dzięki za zdjęcie stipy, piękna , Iceberg burgundy chyba muszę sobie jeszcze kupić, Princess jest właśnie szczególnie w środku bardziej pomarańczowa, na mnie ten kolor działa apetytnie Agatko, jak się mają Rhapsody po przesadzeniu, czyżby odchorowały?U mnie na drugi rok po przesadzeniu róże są jeszcze piękniejsze, zawsze wychodzi to im na dobre
laurowisnia 13:52, 07 sie 2015

Witam się po przerwie i pozdrawiam wakacyjnie.

Ewo, ma ona u mnie taraz mała przerwę, chyba brak deszczu i podlewania z mojej strony.
Renato, no nic wiecej nie wiem, mam od wiosny i są małe, Eyes w doniczce nawet bo nie wiedziałam gdzie ją umieścić.
Mirko, Princess, czekam na nowe kwiaty, apetyczny ten pomarańcz, od razu mam ochotę na morelkę.
Rhapsody, po prostu są teraz małe, jak przesadzam róże to ścinam je dość mocno.

Mam dla Was fotki ogrodu założonego w XVI wieku i utrzymywane w stanie niezmienionym do naszych czasów. Składa się on z dwóch części, dolna z żywopłotami z bukszpanu.

I położona wyżej część zadrzewiona.

laurowisnia 14:00, 07 sie 2015

Coś dla zwolenników płaskich ekranów.

Wygląda tu dość płasko ale w rzeczywistości miał z 3m.

Z drugiej strony.
sylwia_slomc... 14:07, 07 sie 2015

Fajne te drzewka niestety do naszego ogrodu ten styl nie pasuje