Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:05, 12 mar 2025

Do góry
Kupiłam sobie też doniczki(5szt)

- 3 będą na zioła

- 2 wymienię pod platanem, bo ich kształt bardziej mi odpowiada

A dwie stare pójdą pod huśtawkę (będzie razem 4 że starymi)
Sezon 2017 u Hanusi 16:50, 12 mar 2025

Do góry
Przebisnegi mają wiele odmian. Ja swoje zdobyłam na ryneczku 40 lat temu. Teraz z jednej kępki trochę ich mam, ale zbyt mocno nie przyrastają.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:45, 12 mar 2025

Do góry
My już działamy na ostro, hortensja, judaszowiec, rozchodniki i rozplenice przesadzone, red baron też powoli znajduje swoje miejsce, chcemy go okiełznać. Kamień będzie już tylko w tylnej osi traw i przy tarasie. Na środku ściany będzie w końcu judaszowiec zamiast hortensji. Hortensja wylądowała na rogu. Wywaliłam też parę drobiazgów jak żurawki i rośliny zadarniające, będą rosły w innym miejscu.

Dziś mąż mi kupił wiśnię kojou-no-mai. Udało nam się kupić śliczne proste drzewko.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:37, 12 mar 2025

Do góry
Jako, że nie udało mi się upolować oczara Amethysta to kupiłam sobie Diane

Teraz szukam miejsca żeby ją posadzić, ewentualnie zostanie w donicy.
Opcja pierwsza, za ławeczką, opcja druga między Amanogawą, a jabłonką Olą. Chociaż nie wiem czy w obu przypadkach nie będzie miał w przyszłości za ciasno.

Jedyne krokusy które są już u mnie rozwinięte przyciągają zapylacze. Arnold dalej sobie kwitnie i w ciepłe dni ładnie pachnie.

W weekend trochę ogarnęłam ale tak na pół gwizdka bo mnie jednak trochę choróbsko rozłożyło. Zostało mi do posprzątania pół rabaty bylinowej, wycięcie rozplenic i miscantów i miałabym w miarę ogarnięte.
Dostałam od szwagierki pięknego ciemiernika, będzie kolejny do kolekcji

Biedronkowe bidy też zaczynają kwitnąć, ładnie dzisiaj w porannym słoneczku pozowały.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:33, 12 mar 2025

Do góry
Przylaszczki i siewki ciemiernikow do posadzenia na nowej działce. Ale w weekendach być brzydko i zimno niestety, heh

Problemy techniczne 12:30, 12 mar 2025

Do góry
Zauważyłam,że wygasł certyfikat.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:04, 12 mar 2025

Do góry
To zdjęcia ze starego ogrodu. Będę je wszystkie przenosić jak wokół domu nowego bardziej ogarniemy. Tu zostanie bardziej pusto ale nie zupełnie pusto bo nie wszystko biorę. Między innymi zostają obwódki i wszystkie bukszpany

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:25, 12 mar 2025

Do góry
Ice n roses bianco

Mój ulubiony

Siewki orientalnego

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:45, 12 mar 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:44, 12 mar 2025

Do góry

Bob wysadzony z doniczek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:42, 12 mar 2025

Do góry

Anna i Ogród 2 08:09, 12 mar 2025

Do góry
Zobaczcie moją konstrukcję doświetlającą pomidory.

Stół jadalniany obecnie jest miejscem dowodzenia
Obrus świąteczny dodaje energii i mocno pobudza do działania
Notatnik też jest bo wszystko zapisuję. Kolekcjonuję pudełka jakie tylko wpadną mi w ręce żeby rozsady rzutowe robić

Na przyszły rok chyba wszystko w piwnicy ustawię bo tam tylko 17 stC
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:48, 12 mar 2025

Do góry
Wiosna nareszcie przyszła 2025 .

Ogródek Gosi 07:46, 12 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Aniu warto mieć ranniki bo one wychodzą najwcześniej. Wiosna cieszy każdy kolor.
Ja właśnie z tych samych powodów co Ty nie sprzątam tak dokładnie rabat. Za chwilę nie będzie nic widać, a w dodatku rozkłada się to na miejscu, więc ziemia sie użyźnia, ale jak oglądam zdjęcia dziewczyn, które pokazują wylizane rabaty, bez źdźbła trawy, to wstyd mi

Cudne, kolorowe zdjęcia.
Tez sobie nie wyobrażam ogrodu bez cebulowych.
Za oknami buro a na rabatach te żółcie i fiolety, które zapowiadają więcej światła i koloru juz za parę tygodni.

W kwestii wypucowanych rabat… właśnie ze sobą ustaliłam, że nie mam bałaganu. To parmakultura! Ściółka ma być i już.
Ogródek Gosi 23:07, 11 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 23:06, 11 mar 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Dobrze, że chróbsko odpuszcza i mogłaś trochę podziałać.
Ja też nie sprzątam do czystej ziemi rabat, zbieram tylko grubsze gałązki i te kłujące, czyli z róż i berberysów oraz liście dębowe, których mi nawiewa z działki za płotkiem. Za chwilę i tak nie będzie u mnie widać skrawka ziemi , bo mam tak gęsto nasadzone wszystkiego
Ale masz już zielono i kolorów też sporo! Piękne przedwiośnie! Ranników jakoś do tej pory nie mam, może czas zadbać!?

Aniu warto mieć ranniki bo one wychodzą najwcześniej. Wiosna cieszy każdy kolor.
Ja właśnie z tych samych powodów co Ty nie sprzątam tak dokładnie rabat. Za chwilę nie będzie nic widać, a w dodatku rozkłada się to na miejscu, więc ziemia sie użyźnia, ale jak oglądam zdjęcia dziewczyn, które pokazują wylizane rabaty, bez źdźbła trawy, to wstyd mi pokazywać swój bałagan.
Cieszę się, że wyszłam choć na trochę. Taka pogoda, a ja siedzę w domu. Straszne.

Monia81 napisał(a)
Cudne wiosenne fotki oszczędzaj się bo choróbska teraz takie, że ciągnąć się potrafią, jak nie doleczysz. Przylaszczki super, muszę dla nich miejscówkę znaleźć ja też z porządkami lekko do tyłu, ale do końca marca ogarnę, tak myślę

Monia, moje choróbsko ciągnie się od covida. Przed praktycznie nie chorowałam. Po 2020 chora jestem non stop, z małymi przerwami. Dużo naczytałam się o komorach normobarycznych. Podobno bardzo pomagaja zwalczać skutki takich chorób, dlatego się zdecydowałam, szczególnie, że mam po sąsiedzku.
Chciałam rzucić nawóz jutro, bo w czwartek ma u nas lać, ale nie wiem czy dam radę. Szkoda, bo potem w prognozach deszcz dopiero za 3 tygodnie.
Czuję, że to będzie trudny sezon pod względem wilgoci.

LIDKA napisał(a)
Dużo masz wiosennych cebulkowych. Musze się zawzorować i jesienią zacząć upychologie cebulkową zwłaszcza na kortowej.

Gosia zdrowia Ci życzę bo bez niego i wszystko inne jest do bani.

Lidziu, cebulowe musza być, szczególnie te wczesnowiosenne. One są pierwsze, więc cieszą najbardziej. I chyba myszowate ich az tak nie lubią, więc to dobra inwestycja.
Święte słowa. Bez zdrowia wszystko inne jest nic nie warte.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:53, 11 mar 2025

Do góry
Niektóre róże mają już dość spory przyrost, a przecież były sadzone zaledwie parę tygodni temu. Obieram to za dobre objawy.

Glina i zielsko 22:14, 11 mar 2025

Do góry
Przyszedł mój sekator.
W 7 min ogłowiłam katalpe i jeszcze gałęzie pociełam na drobno.
Kolejne bedą berberysy, róże i hortki.

Tnie szybko i grubsze gałęzie też. Musze uważać na palce.

Jestem zadowolona!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:14, 11 mar 2025

Do góry
a to pierwsze kwitnienie mojej siewki, cieszy bardzo i w dodatku jest w moim typie. Pewnie na te z kilkoma warstwami płatków nie ma co liczyć w przypadku siewek...

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:09, 11 mar 2025

Do góry
Pochwalę się kilkoma ciemiernikami, te akurat są przeniesione z poprzedniego ogrodu, mam wrażenie, że nie do konca służy im tu gleba, ale kwitną ładnie. Jeszcze trochę i będą przeniesione na nowe stanowisko... tzn jeszcze parę miesięcy....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies