Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 20:23, 16 cze 2015

Do góry

Werbena zaczyna

Powojnik poniewiera się

W Gąszczu u Tess 20:17, 16 cze 2015

Do góry
Karola, tak sobie pokwękałam Ale już lepiej: skosiłam trawniki i oczyściłam rodki i azalie
No ja się skusiłam na Beatlesy pod wpływem rabatki Malkul Nie wiem, po co. Też są marniutkie.

Dobra, nie gadam, bo zdjęcia zrobiłam.
Uprzedzam - telefonem, więc jakość taka sobie (delikatnie rzecz ujmując).
A, i nie widzicie chwastów. I nic o nich nie pisać

Najpierw trawki dla Mirelli.

To carex evergold.
Kępkowa, niska trawka. Teraz nowe przyrosty są jasne, póżniej pasek robi się żółty. Niestety, kolory przekłamane (słońce mocno jeszcze dawało).
U mnie rośnie w pełnym słońcu. Nie komentujemy usychających tulipanów i wiadra w tle.

A to carex elata Aurea. U mnie w cieniu, tylko do 11 ma słońce. Wyższa, wyprostowana. No i kolor zupełnie inny.

Tu w tle za niebieską hostą. Hosta w dużej donicy, carex - w glebie (wyjaśniam, żeby nie zmylić co do wysokości).

"W kolorze blue" 20:07, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Oj tam, pewnie się dowiedział, że jednym ze sposobów walki z mszycami jest ich spłukanie silnym strumieniem.
tiaaa, z pnących szczególnie, umył taras, a potem róże na ścianie
"W kolorze blue" 19:49, 16 cze 2015

Do góry
Oj tam, pewnie się dowiedział, że jednym ze sposobów walki z mszycami jest ich spłukanie silnym strumieniem.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:24, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Dlatego Ty masz jak w bombonierce, a pleciugi (no dobra, jedna z pleciug, czyli ja) - nie.
Prawda?
Ogród Mirelli 18:27, 16 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Wygooglowałam ją i też biorę pod uwagę - gdzie wstawisz zdjęcie u siebie czy u mnie?

U mnie. ale jak wstawię (jeśli wstawię) dam Ci znać,
W Gąszczu u Tess 18:26, 16 cze 2015

Do góry
Nie, dość popularna raczej, tylko u Malkul została pięknie wyeksponowana.
Ogród pod drzewami 18:25, 16 cze 2015

Do góry
Czerwone berberysy mogłyby świetnie zagrać z brzozami. Pisałas, że masz brzozy. Tak, jak w ogrodzie z lustrem:
Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
ale rabata musi być słoneczna, bo się będzie kiepsko przebarwiał.
I Beta ma fajną rabatę z berberysami i perovskią.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1779-dla-odmiany-czas-na-zmiany?page=561
W ub, roku zakładana.

Ogród Mirelli 18:13, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Bardzo rozsądnie. Brawo!

Mirelko, jeśli dzisiaj będzie dobre światło, to zrobię Ci zdjęcie elaty.

Wygooglowałam ją i też biorę pod uwagę - gdzie wstawisz zdjęcie u siebie czy u mnie?
Kosolkowa Pasja 18:03, 16 cze 2015

Do góry
No sama musisz zdecydować. Mospilan działa, ale to chemia.
Można też podobno mlekiem. litr na 10 litrów wody.
Ogród Mirelli 18:02, 16 cze 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
He he. U mnie prezenty roślinne się skończyły. Po wsadzaniu prezentów wszędzie i byle jak(bo zaczynamy, bo ładne, bo się przyda, bo u was pusto, bo u sąsiadki rośnie), zastrajkowałam i odmówiłam kategorycznie przyjmowania. Ponieważ mam w planach od zeszłego roku zakup sporej liczby brzózek, zapowiedziałam, że dam znać kiedy i pojedziemy i niech kupują do woli.

Bardzo rozsądnie. Brawo!

Mirelko, jeśli dzisiaj będzie dobre światło, to zrobię Ci zdjęcie elaty.
Kosolkowa Pasja 17:59, 16 cze 2015

Do góry
Ten ocet to trochę działa, ale tylko trochę. No i kwiaty róż, co to sa przecież delikatne, jednak trochę ucierpiały.
Ktos pisał, że pryska na mszyce wodą z płynem do naczyń. Mszyce zostają oblepione pianą, która je wysusza.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:56, 16 cze 2015

Do góry
Stipiszcza chyba. Moje malusie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:54, 16 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
wiecie co pleciugi jesteście. ja tu dziś jak ta pszczółka pracowita się uwijam od rana a Wy tu pitu pitu o kutaskach reklamach itd..

Dlatego Ty masz jak w bombonierce, a pleciugi (no dobra, jedna z pleciug, czyli ja) - nie.
Kosolkowa Pasja 17:52, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

śliczna ta rabata. Nie za gęsto?

Tessiu, za gęsto na bank!! A tak sie starałam No muszę nabrać wprawy w zostawianiu przestrzeni..
Ogród pod drzewami 17:49, 16 cze 2015

Do góry
iwona123 napisał(a)
W doniczkach mam dwa berberysy cztery berberysy thunb.orange rocket , dwa piekne swierki barryi szalwie omszona ostrozki przetaczniki, cztery pecherznice tawule snowmound i berberys kelleris. To wszystko jest w doniczkach, jak to napisalam to się przerazilam wlasnej glupoty.Wywalilam kupe kasy i nie wiem co z tym poczac.

No właśnie. Same się przyprawiamy o stres takim działaniem
Będzie dobrze, nie martw się.
Bardzo ładne roślinki zaprosiłaś do ogrodu. Tylko każda z innej bajki, czyli na jednej rabacie posadzić ich się nie da. Czyli może się okazać, że będą czekać w tych doniczkach na swoją kolej
Chyba że masz miejsce, gdzie je możesz na tymczas posadzić.

Zacznijmy od początku. Czyli zrób zdjęcia ogródka dookoła (i przy ścianach domu, jeśli tam też mają być rabatki) opisując, jakie tam jest nasłonecznienie.
I może naszkicuj jakiś plan działki, oznacz dom i inne budynki.

Mirkowy ogród (początki) 17:14, 16 cze 2015

Do góry
Pokaż, jak urosły roślinki.
Chaos oswajany 17:11, 16 cze 2015

Do góry
Witaj, Weroniko
Wow, mocnym akcentem dałaś po oczach na początek!
Kawał roboty wykonaliście, brawo!
I wielkie brawo za bardzo rozsądne podejście do tematu:

"powoli gromadzę wiedzę o roślinach, pielęgnacji, planowaniu i projektowaniu tej wyjątkowej przestrzeni. Dekalog Danusi jest już na honorowym miejscu w moim notesie, bez którego nie siadam do czytania, a w którym notuję każdą najmniejszą inspirację, każdą wskazówkę, która mam nadzieję przybliży mnie do stworzenia również swojego kawałka raju.
W końcu spacyfikowałam Męża, który najchętniej posadziłby wszędzie sosny i brzozy, które obficie wysiewają się na naszej działce, powiedziałam dość roślinnym prezentom, którymi byłam zasypywana, przez życzliwych, postanowiłam zacząć ujarzmiać ten kociokwik w sposób bardziej przemyślany i dojrzałam do założenia swojego wątku
"

Tak trzymaj! To będzie cudowny ogród
Ogród pod drzewami 17:03, 16 cze 2015

Do góry
I napisz, co tam w tych doniczkach się męczy. Zdaje się, że berberysy widziałam?
Pomysł na ogród 16:57, 16 cze 2015

Do góry
Przyszłam w sprawie czosnków, ale tak naprawdę nie wiem, co mam ci napisać
Czosnki są bezproblemowe. Kupujesz cebule, sadzisz, a na wiosnę wychodzą
Nie potrzeba ich wykopywać.
Gladiatory (to te fioletowe) mają tendencję do zasychających końcówek liści, co niektóre dziewczyny uważają za wielki minus (ale nie z rodzaju dyskredytujących).Można temu zaradzić sadząc za czymś, co je zasłoni, albo wykruszyć to suche (to jest podobno jedynie poprawne). Ale większość z nas wycina te liście. Ja nie wycinam całkiem, tylko skracam.
Białym liście nie schną.
Szczerze polecam, uwielbiam czosnki.
Bywają jesienią w Biedronce i Lidlu w dobrych cenach. Tylko trzeba przekopać cały karton, żeby kilka czosnków z jednego kartonu wyjąć
Albo wysyłkowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies