Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 19:26, 15 lip 2012

Do góry
Cały czas kwitną tawuły, pięciorniki, róże

Ogród u stóp klasztoru 18:46, 14 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
noooo ---przy moim stanie ducha raczej już chyba nie .
wiesz jak mnie ten ogród teraz cieszy .
wszystkie rabaty już tak fajnie się starzeją .na tych starszych to już nawet nie ma co plewić , bo chwastów nie widać .ale wiesz jak nie bukszpany to tawuły przekwitną i ciągle coś do podstrzygania , to róże przekwitłe do obrywania -
ale to są już zabawne prace przy tym jak wiecznie z łopatą przekopywałam trawniki i przesadzałam duże krzaczory. zwłaszcza jak się dokształciłam na forum

na dobranoc jeszcze inne kwiaty niż róże ... bo takie tez u mnie rosną

MAKI JEDNOROCZNE

JEŻÓWKA PURPUROWA

MONARDA

KRWAWNICA POLNA

RUDBEKIA OWŁOSIONA

JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO I THE ROCKET

A z pomarańczowymi liliami już nie walczę - niech sobie rosną

Czekam na taki etap ogrodowy u siebie .... już bez udziału łopaty zazdraszczam pozytywnie .. Ogród bajeczny .... mam nadzieję ,że się kiedyś poznamy w realu i opowiesz coś na temat pielęgnacji bylinek i robieniu kompostu .... Bo ja mam strasznie dużo pytań ale takich , żeby mi ktoś pokazał a nie tylko powiedział . Lepiej przemawia do mnie praktyka niż teoria pozdrawiam i zdrówka życzę i mnóstwo siły
Ogródkowy chaos u monitki 00:14, 14 lip 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Dzisiaj przyszła pora na postrzyżyny moich tawułek. Takie już były habaziowate że aż strach było patrzeć. W czasie cięcia odkryłam że w środku maja gałązki bez listków i jednym miejscu gdzie szałwia mocno przylegała i nie miały światła jest tak samo. Ciekawa jestem czy odbiją...

Tak było

a teraz jest tak

Część gałązek wsadziłam do ziemi może się ukorzenią tak jak moja lawenda. Małe pypcie a już kwitną

Kulki cuuuudne! A sadzonki lawendy w porównaniu do tawuły wyhodować truuuuuudno - tawułę zamoczysz w ukorzeniaczu i już będziesz miała
Ogród u stóp klasztoru 00:09, 13 lip 2012

Do góry
noooo ---przy moim stanie ducha raczej już chyba nie .
wiesz jak mnie ten ogród teraz cieszy .
wszystkie rabaty już tak fajnie się starzeją .na tych starszych to już nawet nie ma co plewić , bo chwastów nie widać .ale wiesz jak nie bukszpany to tawuły przekwitną i ciągle coś do podstrzygania , to róże przekwitłe do obrywania -
ale to są już zabawne prace przy tym jak wiecznie z łopatą przekopywałam trawniki i przesadzałam duże krzaczory. zwłaszcza jak się dokształciłam na forum

na dobranoc jeszcze inne kwiaty niż róże ... bo takie tez u mnie rosną

MAKI JEDNOROCZNE

JEŻÓWKA PURPUROWA

MONARDA

KRWAWNICA POLNA

RUDBEKIA OWŁOSIONA

JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO I THE ROCKET

A z pomarańczowymi liliami już nie walczę - niech sobie rosną

Zielony Punkt - ogród Finki 00:54, 12 lip 2012

Do góry
finka napisał(a)

Finko,a ja mam pytanie
Mam czosnki olbrzymie sadzę je w odległości około 80 cm od siebie w równy rządku .Jak inaczej mogę je wsadzić .Jest ich z 5 szt dałoby radę w kupie ???

Marto, Pszczółka dobrze radzi, w kępie będą świetnie wygladały i podsadź coś pod nimi, bo liście często gęsto są porażane przez mączniaka i żółkną, wtedy nie mają wyglądu, więc dobrze jak coś je maskuje. Nie wiem jakie masz akurat czosnki, ale wybieraj rośliny do 40 cm, np. Tawuły japońskie, niskie Krzewuszki, lub inne takie które się tnie. oczywiście możesz też wprowadzić jakieś byliny, np. wilczomlecz, jakieś trawy np. owies wieczniezielony, takie które w maju tworzą już jakąś kępę.

Pozdrawiam

Dziękuję Finko za obszerną pomoc
Zielony Punkt - ogród Finki 17:16, 11 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Finko,a ja mam pytanie
Mam czosnki olbrzymie sadzę je w odległości około 80 cm od siebie w równy rządku .Jak inaczej mogę je wsadzić .Jest ich z 5 szt dałoby radę w kupie ???

Marto, Pszczółka dobrze radzi, w kępie będą świetnie wygladały i podsadź coś pod nimi, bo liście często gęsto są porażane przez mączniaka i żółkną, wtedy nie mają wyglądu, więc dobrze jak coś je maskuje. Nie wiem jakie masz akurat czosnki, ale wybieraj rośliny do 40 cm, np. Tawuły japońskie, niskie Krzewuszki, lub inne takie które się tnie. oczywiście możesz też wprowadzić jakieś byliny, np. wilczomlecz, jakieś trawy np. owies wieczniezielony, takie które w maju tworzą już jakąś kępę.

Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:30, 10 lip 2012

Do góry
no i wreszcie ja !

od 5 miesięcy na Ogrodowisku

w lutym mnie ogrodowisko oczarowało
byłam chora, leżałam z grypą i szukałam angielskiej ławki co od dawna mi się marzyła, więc po necie
to tu to tam..
i wreszcie wpadłam na ogroodowisko, patrzę - łał ! Danusia i myślę jak to , że ja jeszcze tego portalu nie odkryłam
skoro widziałam nie raz Danusię w Mai a na dodatek w książce którą mam są Jej zdjęcia,
i tak wsiąkłam.................
miałam stres żeby założyć wątek , ale chciałam być więć żle mi było bez wątku
i tak w pierwszy dzień wiosny wystartowałam
pierwsze tulipanki chyba Johan Strauss

potem był kwiecień - u mnie pod znakiem tulipanów a pod koniec kwitnie żywopłat z tawuły wczesnej

a potem maj - kolor zieleni zawsze mnie zachwyca i przyrosty iglaków

Ogród u stóp klasztoru 22:41, 10 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
dziewczyny tak bez wazeliny , bo w realu to wcale tak fajnie nie wygląda ......albo i wygląda . już sama nie wiem czasem jaki ogród bym wolała . czasem to nawet pobiera mnie na te kuleczki , żurawki i kamyczki i nic więcej.
problem jest w tym że bardziej niż miłośniczka pięknych ogrodów jestem fanka pięknych roślin , a tych nie jest malutko i wszystkie bym chciała u siebie .nijak bym nie wymyśliła teraz co wyrzucić .

mam to samo! też zachwycam sie tymi ogrodami jak z żurnala!
Ale co począć z tymi roślinkami tak pieczołowicie zbieranymi?każda ma jakąś historię! I bądź tu człowieku mądry!!
tawuły gitne!!
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 21:53, 10 lip 2012

Do góry
Różnego rodzaju tawuły. Te wyższe i niższe, o różnym kolorze liści i kwiatów
Tawuła japońska - Spiraea japonica 21:36, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przejeżdżam pewną trasą dość często i zauważyłam pięknie przycięte tawuły japońskie odmiany "Golden Princess".
To bardzo łatwe w uprawie krzewy. Należy je przycinać "na jeża" wiosną, a potem powtórzyć po kwitnieniu, wtedy się zagęszczają i przyznacie, że taki widok cieszy oczy.

Tawuły japońskie zwłaszcza o żółtych liściach (Goldmund, Golden Princesse, Goldflame) lubią słoneczne stanowiska, wtedy ładnie się wybarwiają. Nie mają specjalnych wymagań.

Pani Danusiu- co to znaczy przyciąć na jeża?
Teraz właśnie moje tawuły przekwitły i nie wiem jak je przyciąć
Anita
3 rabaty przed biurowcem.... plissss 15:28, 09 lip 2012

Do góry
Anetko - idąc za tropem Danusi i Alinki może daj jak mówią kuliste wiśnie albo klony globosum w ramie z bukszpanu , a dalej na zmianę tawuła japońska i berberysy. Bukszpany cięte w kanciastą bryłę, a berberysy i tawuły w leżące poduszki. Obsadzenie to widzę na jednym z klombów i na prawdę wygląda to super

Kółka to ilość roślin - czyli na 1 m2 liczę po 9

Jakby ziemia miała być do bani, albo np. byłoby jej za mało możesz posadzić drzewa w takich donicach jak w Wadowicach na Zatorskiej
Nowy projekt rabaty - południowa wystawa 16:21, 08 lip 2012

Do góry
katarkowa78 napisał(a)

1. tamaryszek
2. irys syberyjski grupa
3. tawlina
4.miskant zebrinus grupa
5. szczodrzeniec pomarańczowy
6, orliki grupa
7. liatra kłosowa biała i różowa grupa

Tej rabaty wogóle nie czuje. Tawlina ogólnie mi się podoba i myślę że w ogrodzie też może dobrze wyglądać. Ale koło tawliny dajesz roślinki w sumie drobne (no może poza zebrinusem). Ja bym wogóle w planach nie uwzględniała roślin typu orliki w grupie. Po przekwitnięciu będziesz miała dziurę.
Do tawliny powinny pasować byliny mocne (tam gdzie nr 2 i 4) a z przodu może tawuły japońskie. A może zamiast bylin np. tawuła Douglasa odm. Menziesa (też rozchodzi się rozłogami przemieszały by się z tawliną).
Te wyższe byliny to mogły by być ostróżki, dyptam.

I mam pytanie czy przemyślałaś ogród jako całość, bo tak doradzając po kawałku to mam wrażenie, że jednak nie. Czy oprócz żywopłotu planujesz jakieś inne rośliny zimozielone?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:18, 08 lip 2012

Do góry
Idąc w prawo - i w dół od tamtej rabaty byłoby tak

Czyli placyk żwirowy z huśtawką (huśtawka już stoi) - obok placyk żwirowy z bukiem Rohan Obelisk i kulkami bukszpanowymi ( jak w ogrodzie przy rezydencji - tylko trójkątny) Placyk byłby otoczony miskantami morning light i podsadzony przywrotnikami, ponieważ z powodu spadku terenu byłby w tym miejscu murek oporowy, a wszyscy wiemy jak przywrotniki cudnie na murkach wyglądają Za miskantami karmnik ościsty, a w rogu posadzone hortensje limelight lub inne bukietowe.

Żywopłoty - po lewej stronie dereń elegantissima, na prawo choiny kanadyjskie. Przed dereniami Tuje occidentalis COLLINS GOLD cięte w gęste stożki- między nimi niebieskie hosty. Przed choinami 5 cyprysików groszkowych "Filifera Aurea Nana" podsadzone bordowymi żurawkami

A tutaj dalszy ciąg rabaty

Od lewej (jeszcze jeden cyprysik i żurawki. Jeszcze dwie choiny kanadyjskie, a na prawo ekran z cisa. Przed ekranem 5 rh, żywopłocik z tawuły japońskiej Golden Princess oraz dywan z runianki. Obok runianki narysowałem dywan z carexów Ice Dance, ale szczerze dałbym tam coś kwitnącego (szałwia, lawenda, kocimiętka). Drzewo to wiąz Wredei - albo klon Flamingo. Pod nim byłyby trzy miskanty gracillimusy, za trawami hortensje bukietowe - 4 wzdłuż żywopłotu i jeszcze jedna przy podjeździe. Ostatnim elementem przy samym wjeździe są trzy stożki bukszpanowe podsadzone jasnozielonymi żurawkami. Będę walczyć przynajmniej o te stożki, bo dwa już mają i to na prawdę duże - wystarczy je przyciąć - i dokupić trzeci Sadzonki żurawek jakby się przyjęły będą ode mnie, ale sadzenie na pewno zacznie się dopiero w przyszłym roku.

Wracając do pierwszego zdjęcia Idziemy w lewo - a raczej też w dół

Przed domkiem gospodarczym buk Purpurea podsadzony runianką albo barwnikiem

Żywopłot byłby z żywotnika Aureospicata. Przed nim 5 lilaków ( na życzenie), obok srebrny świerk, lecz chyba już tam niepotrzebny. Przed lilakami różanka z lawendą, na lewo brzoza Youngii oraz 3 hortensje anabelle.

Otoczenie tarasu

2 klony globosum (na taras słońce świeci calutki dzień, więc patelnia totalna) - ale podobno ma być markiza. Po lewej - od klona żywopłocik z bukszpanu oraz 2 gatunki żurawek - bordowa i zielona. Potem już w żwirze byłaby kula - a na końcu konwalnik.
Po prawej pod klonem 3 kule z bukszpanu podsadzone albo tojeścią rozesłaną albo ilexem Golden Gem. Przy tarasie 3 rh cunnigham's'white oraz pas z dwóch gatunków trzmielin Fortunego.

Nooooooooooooooooooooooooooooo i tak mi minęło pół niedzieli na robieniu wizualizacji

Gdyby powstał taki ogród jaki jest w projekcie to byłbym wniebowzięty, ale życie nie pieści Ale jak ktoś z Was się choć troszkę nim zainspiruje będzie to miłe dla mnie
Taka sobie rabatka pod oknem 17:14, 07 lip 2012

Do góry
Marta, wezwana do tablicy odpowiadam

Masz pięknie poprowadzone linie, koła na kostce i ja bym to wykorzystała.Trochę pobazgrałam na twoim rysunku

Od góry rysunku: koło z kostki podresliłabym bukszpanem ( 1/4 koła), dalej na lewo niski żywopłot z cisa.

Niżej też wykorzystałabym te linie (ta gdzie napis bukszpan) i wzdłuż linii posadziłabym trawy z hortensjami.

A to wysokie drzewo zawinełabym żywopłcikiem z bukszpanu - po prawej stronie gdzie studnia też bym go przedłużyła aby było widac że to całość.

Wypełniacze to jak już chcesz - żurawki, niższe trawy, tawuły. Tylko sprawdź wysokość docelową aby na zewn były najniższe.

A tak na końcu to ci powiem że zrobiłam to na "swoje kopyto" bo też mam niemały problem z frontowa i jesli popatrzysz to duuuzo tu dałam od swojego pomysła.... tak jestem zafiksowana, że nic innego nie może mi przyjśc do głowy tak że przepraszam...
Mój ogród 13:10, 07 lip 2012

Do góry
Piękne tawuły
a w upały odpoczywaj, masz tam cudne zakątki
pozdrówka
Mój ogród 13:32, 06 lip 2012

Do góry
Bożenko piękne te tawuły, moja różowa jest jeszcze mała, ale po przycięciu to rozkrzewi się i na drugi rok już chyba będzie ją widać
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 00:17, 05 lip 2012

Do góry
Ale bujnie wszystko rośnie. Piękne tawuły i tawułki. Tych drugich jeszcze osobiście nie poznałam, a pasują do cienistych miejsc. Trawnik jaki zadbany!
Pozdrawiam
Moje poletko 20:58, 03 lip 2012

Do góry

Cały dzień był słoneczny i upalny .
Od godz 19 czarno i świata nie widać! leje i trzaska strasznie.
czegoś takiego nie widziałam.Stumienie wody!
Teraz prawie po 2 godz.ciagle to samo.Nie fajnie!!na 100% będą straty!

Wczorajsza fotka dwukolorowej tawuły.

wokół tej żurawki wysiały się i wzeszły takie maleństwa -słabe foto
chcę je wykopać i wsadzić do doniczek

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:02, 03 lip 2012

Do góry
noemi napisał(a)
OOO jakie piękne

czym kulkowałaś tawuły ?

ale trochę oszczędzaj kręgosłup ... a mi 3 żurawki lime strasznie marnieją i co się stało ? przecież rosły tak pięknie wszystkie ... wczoraj zobaczyłam ... a hortensja Limelight dalej gubi liście , zlałam ją florovitem ... ciekawe co jej nie pasuje

Madziu wszystko poza kulkami bukszpanowymi kulkuję akumulatorami, bo tymi zwykłymi nożycami to straaaasznie długo schodzi - zwłaszcza niewprawnymi rękami...
Ojojoj, ratuj te żurawki, takie piękne były! Moje Lime ani nie zlane florovitem, ani nie oberwałam tych żółtych listków więc nie wiem, czy jest poprawa, czy nie Dzisiaj to zrobię (o ile nie będzie padać) i będę obserwować...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:56, 03 lip 2012

Do góry
OOO jakie piękne

czym kulkowałaś tawuły ?

ale trochę oszczędzaj kręgosłup ... a mi 3 żurawki lime strasznie marnieją i co się stało ? przecież rosły tak pięknie wszystkie ... wczoraj zobaczyłam ... a hortensja Limelight dalej gubi liście , zlałam ją florovitem ... ciekawe co jej nie pasuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies