Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:50, 02 paź 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Zbieram sie na zakupy bo weekend przecen

U nas next weekend 20% - zapraszam

Macie rację - u mnie licha ziemia i mroźny klimat - szałwia ma właśnie jakieś 60 cm
Ogród z rzeźbą 21:14, 01 paź 2016

Do góry
Iza no dobra nie będę taka. Coś tam pokażę, jak będzie co pokazać. Ale z racji ograniczeń przestrzennych chałupy żadnych fajerwerków nie będzie. Na razie poszukuję łóżka.

Iwonka szałwia od Ciebie też już w ziemi siedzi, dziękuję. Tego leniuchowania to Ci zazdroszczę!. Jak mnie się dzisiaj nie chciało jechać na działkę! Na ten sezon mam już jednak dość. Wpadłam tylko na chwilę właściwie, bo tydzień temu zapomniałam włączyć podlewanie. No to przy okazji posadziłam jeszcze 70 szafirków i ubiegłoroczne wykopane tulipany Exotic Emperor. Jeszcze mam do posadzenia 30 tegorocznych tulipków, więc już niewiele. Krokusów bym jeszcze kupiła, ale nie wiem czy mi się będzie chciało. Może się zmobilizuję, bo wiosną będę innym zazdrościć.
Też się cieszę ze spotkania i do... następnego roku. Mam wielką nadzieję, że będzie niejedna okazja.

Ja ten fiolet w sypialni nawet lubię, bo on jest specyficzny, to nie jest taki klasyczny czysty fiolet, tylko taki zgaszony, trochę jakby "brudny". Ale teraz chce mi się wielkiej jasności.
Znowu na wsi 16:08, 01 paź 2016

Do góry
Kasiek dziękuję za wizytę. Kret na razie nieco odpuścił. Masz pożytecznego psa , też by mi się taki przydał. Moje zaprzyjaźnione zwierzaki jak do tej pory były zupełnie nieskuteczne. Nie tylko na gościnnych występach u mnie, ale na swoich terytoriach również . Obserwowałam niekiedy ich poczynania, brak im przede wszystkim cierpliwości .

Kasia WB, twoją barbulę już widziałam bo ją odnalazłaś i zrobiłaś zdjęcie. Kolor na kratkach jest trochę z przypadku. Po prostu M nabył większą ilość takiej farby do szopki więc na długo nam jeszcze starczy . Podział ogrodu i zejście po chociażby jednym stopniu też mi się podoba bo lubię różnice poziomów. Ciągle jednak kombinuję jakby tu trawnik uszczuplić .

A to moja barbula z dzisiaj. Aktualnie najładniejszy kącik w ogrodzie. Kwitnie jeszcze szałwia , a obok jest rozchodnik Matrona.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:28, 01 paź 2016

Do góry
Szybka przymiarka na żółtej przed podziałem

w tym roku jest szałwia i małe niebieskie dzwoneczki od Marty........chyba wsadzę tutaj tą rozplenicę, jako jesienny wypełniacz............

i muszę "posprzatać" sadzonki naparstnic i firletek które mi się tutaj rozsiały
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:41, 30 wrz 2016

Do góry
JustynaZ napisał(a)
Sylwia moje donice wydawały mi się duże , ale Twoje są ogromne . Fajny potencjał.Możesz każdą obsadzić inaczej.W jednej nawet warzywka możesz posadzić, tam z jabłonką, poprzedzielane nagietkami i innymi kwiatkami . W drugiej zioła z kulkami bukszpanów . Stożki nie bardzo pasują do Twojego rustykalnego stylu. W 3 hortkę ogrodową z szałwią .itp. Tak mi się nasunęło...

Szałwia to dobry pomysł Też myślałam czy każdej czym innym nie obsadzić.....stożków raczej mieć nie będę , ale może jakąś kulkę mam jedną pod oknem - gigantkę z buksa i jedną za drewutnią z tui. W przydomowym chcę trochę zimozielonych, żeby było ładnie cały rok, ale kwitnących się nie wyrzeknę W przydomowym mam też formowane iglaki, które nabiorą sensu dopiero jak usunę owocowe. Na dużym ogrodzie już rośnie młody sad i to nie dla owoców, a dla kwiatów wiosną
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:41, 29 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Szałwia odmiany Blaukoenigin w półcieniu u mnie się wyciąga, potem pokłada, a jedna to nawet zanika. Ładnie stoi Caradonna i Amethyst. Amethyst też ma trochę cienia.
Przywrotnik sprawuje się świetnie, ale ja mam odmianę epipsila, a nie mollis. Częściej w sprzedaży jest Alchemilla mollis. Preferuję tą mniejszą Alchemilla epipsila, bo się tak nie pokłada. Wysiała mi się ładnie, tak, że nawet malusie sadzonki rozdawałam Na wysiewanie trzeba uważać, bo może być za dużo.

A to ciekawa informacja o przywrotnikach, moje rozmnażam i nie myślę kupować nowych ale jednak zwrócę uwagę na nie w szkółkach.

Nowa różyczka prześliczna - nie znasz nazwy ? urok w skromności
u mnie też gąsieniczki grasują na potęgę zwłaszcza w donicy - ale jeszcze ich nie przyłapałam

pozdrawiam

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:47, 29 wrz 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Kurczę, to ja mam ta mollis a szałwia to Blue Deep czy cos w tym stylu...nigdy nie mogę zapamiętać

Mollis się pokłada, widziałam już u paru osób. A Deep Blue nie mam, wiec nie wiem, jak się będzie zachowywać w cieniu. Ona dosyć kompaktowa, wiec może dobrze będzie
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:37, 29 wrz 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Kurczę, to ja mam ta mollis a szałwia to Blue Deep czy cos w tym stylu...nigdy nie mogę zapamiętać

szałwia compacta deep blue
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:04, 29 wrz 2016

Do góry
Podmiejski ogródek 11:15, 29 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Osobiście nie posiadam ale przegorzan i perowska to chyba duże rosną?
szalwia jest dość rozłożysta

czosnki będą kwitły najwcześniej nic ich nie przysłoni

Ej, nie stresuj mnie!
U Motylka kwitną razem i tak ma być

I teraz się tylko zastanawiam, czy dodanie do tego zestawu werbeny będzie już przekroczeniem granicy pomiędzy "ładna kompozycja" a "dziki busz" czy nie. Zwłaszcza w kontekście jukki, która jeszcze stamtąd się nie wykopała

Przegorzan, z tego co widziałam, rośnie wzwyż, a perowskię mam tą niższą. Szałwia poszła pod nogi i powinna trochę powstrzymać pokładanie się

Ale mam jeszcze taką inspirę z werbeną i taką kompozycję mogłabym zrobić przy tarasie, tylko mam pytanie: jak długo kwitnie ta werbena? żebym nie miała dziury przez pół lata...
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:05, 29 wrz 2016

Do góry
malgol napisał(a)

Spodobały mi się Twoje rabaty szałwiowo-przywrotnikowe Domyslam się,że sa w pełnym słońcu?jak sprawuje Ci się przywrotnik? Nie zagłusza niczego?
Pytam bo w tym roku założyłam podobna rabatke( tylko ma trochę cienia w ciągu dnia ) i ciekawa jestem jak się będzie sprawowac? Szczególnie martwię się o szałwie w półcieniu...

Szałwia odmiany Blaukoenigin w półcieniu u mnie się wyciąga, potem pokłada, a jedna to nawet zanika. Ładnie stoi Caradonna i Amethyst. Amethyst też ma trochę cienia.
Przywrotnik sprawuje się świetnie, ale ja mam odmianę epipsila, a nie mollis. Częściej w sprzedaży jest Alchemilla mollis. Preferuję tą mniejszą Alchemilla epipsila, bo się tak nie pokłada. Wysiała mi się ładnie, tak, że nawet malusie sadzonki rozdawałam Na wysiewanie trzeba uważać, bo może być za dużo.
Podmiejski ogródek 10:36, 29 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Zoja, pewnie że ładnie wygląda, pytanie tylko - czy się zmieści Tam już dużo rośnie, a werbena ładnie wygląda posadzona w masie. Licząc wersję minimum: przegorzan, czosnki, perowskia, szałwia i jeszcze werbena?

Osobiście nie posiadam ale przegorzan i perowska to chyba duże rosną?
szalwia jest dość rozłożysta

czosnki będą kwitły najwcześniej nic ich nie przysłoni
Podmiejski ogródek 09:17, 29 wrz 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Zobacz tutaj:

chodzi mi o to zdjęcie:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1241302/original.jpg

Zoja, pewnie że ładnie wygląda, pytanie tylko - czy się zmieści Tam już dużo rośnie, a werbena ładnie wygląda posadzona w masie. Licząc wersję minimum: przegorzan, czosnki, perowskia, szałwia i jeszcze werbena?
Ogród z pergolą 18:06, 28 wrz 2016

Do góry
No to jak głosowanie to ja za 1 wersją + rozplenice i szałwia - kocimiętce mówimy precz z różanki hahaha mam ją i wiem że nadaje się na rabaty bylinowe, ale swobodne
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:08, 27 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Posadzilam dziś 10 rozplenice i 5 szałwia i 3 Seslerie.
Jutro jeszcze 29 moliniowego muszę je ciąć na pół więc będzie 40
Zuch Z Ciebie dziewczyna

Moje sadzonki małe ... nie udałoby mi się ich podzielić ... mam ich za mało ale TG radził żebym podzieliła je sobie na wiosnę ... ale kiedy one zdążą nabrać masy?
Z 3 szt seslerii jesiennej zrobilam 5szt
Dziękuję

PS Trochę zimno już wieczorkiem jest ale od jutra zapowiadaja cieplejsze noce czas najwyższy pomyśleć o sadzeniu cebulowych
Ogród z pergolą 19:21, 27 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
No i znowu burza mózgów, ale dobrze z ogrodu musisz być zadowolona by patrzeć na niego z przyjemnością.... opiniami zewnętrznymi się nie przejmuj, to TWÓJ dom i TWÓJ ogród... u siebie teść może mieć co zechce... ale wypowiedź mnie rozwaliła tak jak Jankosię

Teraz moja opinia - ścieżka interesująca, ale do czego będzie ona prowadzić? znikać na końcu rabaty różanej? jakoś tego nie widzę.

Natomiast prostopadłościany bardziej trafiły do mnie. Wcale nie musisz czekać multum lat by bukszpan urósł. W łódzkim jest hodowca z fajnymi sadzonkami jednego i drugiego w razie co ( mowa o bukszpanie i cisach)
Za kostką możesz mieć też cieniutką ścieżkę by podejść do róż, zamaskujesz ją tak że z tarasu nie będzie widoczna. Kocimiętka za swobodna tylko szałwia Deep Blue i może Marcus. Trawy do róż, stipa świetnie maskuje nóżki różom
Jak mi coś wpadnie na Pine to podrzucę.

wiem prostopadłościany super...gryze się z decyzją...
a inspirka super, marzenie taka obwódka
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:27, 27 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczny jest Twój wiejski ogród Te kolory jesienią poprawiają nastrój. A szałwia bardzo energetyzująca

Serdeczie dziekuję za pochwaly....Szałwię czerwoną uwielbiam,sadzę ją po cebulowych
Ogród z pergolą 09:03, 27 wrz 2016

Do góry
No i znowu burza mózgów, ale dobrze z ogrodu musisz być zadowolona by patrzeć na niego z przyjemnością.... opiniami zewnętrznymi się nie przejmuj, to TWÓJ dom i TWÓJ ogród... u siebie teść może mieć co zechce... ale wypowiedź mnie rozwaliła tak jak Jankosię

Teraz moja opinia - ścieżka interesująca, ale do czego będzie ona prowadzić? znikać na końcu rabaty różanej? jakoś tego nie widzę.

Natomiast prostopadłościany bardziej trafiły do mnie. Wcale nie musisz czekać multum lat by bukszpan urósł. W łódzkim jest hodowca z fajnymi sadzonkami jednego i drugiego w razie co ( mowa o bukszpanie i cisach)
Za kostką możesz mieć też cieniutką ścieżkę by podejść do róż, zamaskujesz ją tak że z tarasu nie będzie widoczna. Kocimiętka za swobodna tylko szałwia Deep Blue i może Marcus. Trawy do róż, stipa świetnie maskuje nóżki różom
Jak mi coś wpadnie na Pine to podrzucę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:48, 26 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

20 molinii Heidebraut posadzonych!!! Jutro jeszcze zawilce i rozplenice
Przydałoby mi się jeszcze raz tyle molinii ... przesadziłabym moje 4 gracki-niegracki i pociągnęłabym jeszcze pas moliniowy))))) ach ...

Spodobała mi sie jeszcze Twoja trawa 2016 ... tylko gdzie ją posadzić?

PS A u Ciebie połowa to ile

Posadzilam dziś 10 rozplenice i 5 szałwia i 3 Seslerie.
Jutro jeszcze 29 moliniowego muszę je ciąć na pół więc będzie 40
Zuch Z Ciebie dziewczyna
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:05, 25 wrz 2016

Do góry
Śliczny jest Twój wiejski ogród Te kolory jesienią poprawiają nastrój. A szałwia bardzo energetyzująca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies