Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:48, 08 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anek
mam problem wyboru, proszę o radę:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1051#post_5

Żadnej z tych róż nie znam Wiec się nie wypowiadam .. co by głupot nie pisać..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:47, 08 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Aniu ja właśnie w sprawie kałuży. Na jakiej/jakich głębokości masz zrobione półki na rośliny? I ile głębokości ma twój stawek?
Bo chcę formować wykop pod oczko, jest szansa że może niedługo powstanie. Tyle tylko że musiałabym zdecydować się na PCV a nie EPDM. Ale ty Aniu też masz, o ile dobrze pamiętam. tą pierwszą wersję? Czy miałaś z folią kłopoty? Klejona była?

Lotos cuuudeńko, rozpław wspaniały. Mój też zakwitnie.

Mam PCV grubość 1mm. Z przyczyn przyziemnych... zdecydowanie tańsze.

Kałuża jest tak robiona aby dało się ją wyprofilować z jednej szerokości bez klejenia.. to zawsze słaby punkt.

Półki mam za wąskie, ale to już z innych powodów tak wyszło.. i brakuje mi ich..

Półki mam co jakieś 30-50 cm. Różnie w różnych miejscach. Trzeba zrobić na różnych wysokościach i dobrze zrobić je szerokie, by nie spadały kosze z roślinami.

Na płyciznach mam ułożoną matę kokosową i w niej zakotwiczyły się rośliny.. i tam koszy już nie mam. Tak już rośliny rosną same..

W najgłębszym miejscu oczko ma 1,15m.

Robiąc półki pamiętaj, że musisz położyć wełnę mineralną i folię, a to jużci zabierze sporo z szerokości. Wełna jest potrzebna przeciwko gryzoniom.. by ci nie podziurawiły folii.

Półki z przodu i na bokach te bliższe są za wąskie i tam nic nie chce stać, tylko malutkie rośłinki. Mogę wykorzystywać jedynie te w oddali.

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:40, 08 lip 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905541/original.JPG[/img]

Aniu, wszystkie kwiaty u Ciebie mi się podobają. I powojniki, i róże, i lilie Napisz co to za roślinki na tych zdjęciach
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:36, 08 lip 2015

Do góry
Za wysokie skracamy do średniej, te najniższe dorosną, jeśli nigdy nie były cięte.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:36, 08 lip 2015

Do góry
Tuje po przycięciu metodą na rozgałęzieniu pędów

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:35, 08 lip 2015

Do góry
Czubek przycinamy i ja tez większej głupoty nie słyszałam

Czubek tniemy na dwa sposoby, równo całą płaszczyzną albo na rozgałęzieniu pędów i wtedy nie widać cięcia. Ot cała tajemnica

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:35, 08 lip 2015

Do góry
Lepiej zaczynać moim zdaniem od małego.

Świerk pospolity jakoś tak się tnie czasem

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:34, 08 lip 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Może komuś się przyda przycięty serb tutaj razem z wierzchołkiem

Pięknie wygląda ten przycięty świerk serbski. Czy lepiej ciąć od młodego, czy spokojnie można pozwolić mu rosnąć do około 3 metrów i wówczas zagęszczać?

Do góry
I zaległe zdjęcie bo z telefonu nie przeszło

Do góry
boru napisał(a)
Witam, kilka lat temu dostałem małe iglaczki niewiadomego pochodzenia.
Teraz jak widać na obrazkach trochę już urosły. Niestety po pierwsze nie rosną dwa równomiernie, a po drugie same w sobie nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie (ten wyższy jest jakiś taki goły na górze i niesymetryczny na dole, natomiast ten niższy niby jest ładny ale też jakość ta góra zaczyna "łysieć").
Moje więc pytania:
- co to są za iglaki?
- jak je podcinać aby rosły równo
- jak je podcinać aby wyglądały atrakcyjnie

dzieki z góry za jakieś ciekawe pomysły!
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:33, 08 lip 2015

Do góry
Agata jeżeli to nie Białobok to ciachnij go tak

wersja dla odważnych

świerk wersja umiarkowana ..........................jodła kalifornijska-mocno cięta

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:33, 08 lip 2015

Do góry
Może komuś się przyda przycięty serb tutaj razem z wierzchołkiem

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:32, 08 lip 2015

Do góry
można i tak -cel maksymalnie odchudzić i nadać mu regularny kształt bo wiadomo młody Białobok ma często skłonności asymetrii
rok wcześniej był przygotowywany tak żeby bliżej pnia miał gałązki z pąkami wzrostu

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:31, 08 lip 2015

Do góry
Witam! Ja mam pytanie odnośnie cięcia sosny - mam odmianę sosny czarnej caprice, chciałabym żeby nie wyrosła na ogromne drzewo - chciałabym aby miała maks 2 m da się tak czy raczej poszukać innej odmiany która nie będzie szybko rosła? CZy jest taka o kolumnowym pokroju? Bardzo podoba mi się to zestawienie sosny berberysów i miskanta,

Realizacja Danusi

chcciałam takie odtworzyć ale mam rabatę o szerokości 2 m, czy to dobry pomysł z taką sosną w tym miejscu i czy będę w stanie tak sosne poprowadzić żeby nie urosła do docelowych 5 m?
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:29, 08 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokażę to na świerku pospolitym

Dwa dolne przykłady to cięcie tylko przewodnika - górne zaś to bardziej radykalne cięcie przewodnika z rozgałęzieniami

Pani Danuto, a czy można te pojedyncze młode pędy-przewodniki świerka (na zdjęciu dolne przykłady) po prostu w całości wyłamywać/urywać (chodzi w miejsca zaznaczone czerwoną kreseczką)? Czy w grę wchodzi tylko cięcie? Pytam o wyłamywanie całych pędów, bo przyrosty świerka (w przeciwieństwie do sosny) są bardzo krótkie i grube, a uszczykiwanie ich w połowie byłoby straszną mordęgą.
Ale może cięcie ma pozostawić mniejszą ranę? Nie wiem sam...

I druga sprawa: czy miejsca cięcie gubszych gałęzi sosny i świerka zabezpieczać środkiem ochronnym (np Dendromalem)?link text
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:29, 08 lip 2015

Do góry
Cięty świerk serbski jest bardzo gęsty

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:28, 08 lip 2015

Do góry
Pokażę to na świerku pospolitym

Dwa dolne przykłady to cięcie tylko przewodnika - górne zaś to bardziej radykalne cięcie przewodnika z rozgałęzieniami

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:28, 08 lip 2015

Do góry
Stary świerk podkrzesany od dołu,a na pieniek puszczony bluszcz

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:22, 08 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czy z basenu zdążyłaś skorzystać?

Muminkujemy w basenie cały czas.. z małego basenu to korzysta do podlewania kwiatków, czyli nabierani wody do konewki. A pływanie to tylko w dużym... i tylko duży jest atrakcyjny. Raz synowa, raz ja. i tak na zmianę moczymy dupinke w wodzie.. A woda ma 29 stopni

Atrakcyjna jest też kałuża ...

Małego basenu już nie będziemy nawet napełniać bo nie ma sensu..
W kałuży są ryby...
W dużym są wirki i można pływać, skakać.. ..

A mały służy za beczkę z wodą.... lepsza woda w kastrach od mycia filtrów z oczka.. tam taka super brudna woda

Pan Maluśkiewicz 11:21, 08 lip 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wyszło Ci, bo trafiłam do Ciebie

Szefowa do Ciebie zagląda, słuchaj, to fachura!

Pozdrówka

tak tak oczywiście że słucham
Podlewam więcej lawendę i oczywiście jej lepiej, ufff, mam nadzieję że rozwinie kwiaty.
Byłam wczoraj na działce i przywitały mnie tam takie oto satelity

ogromne są a ja nawet nie wiem coż to za odmiana

pachną przyjemnie, nawet nie za mocno To prezent od mojej teścowej. Chyba muszę polubić bardziej lilie
Reszty narazie nie pokażę bo mamy okrutne tyły Ostóżki przekwitają, lawenda szaleje, chawsty szaleją, trawa szaleje A ja czekam na fasolkę szparagową, którą kocham najmocniej i dla niej mam ten ogródek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies