Dostałam na jesieni czerwone sliczne drzewko. Nazwano je klonikiem. Wiec zimą bardzo je opatuliłam i przezimowało. wiosną pieknie wypuscił ku mojej radości i wielkiemu zadziwieniu bo nie jest czerwone tylko zielone więc to może nie jest klonik. Poproszę o diagnozę rzeczoznawcy.
Kolor się nie poprawił...na razie...a w dodatku coś mieszka w płatkach kwiatów- jakieś owady...ze smakiem zajadają płatki
Nie dałam rady zrobić lepszego zbliżenia- takie mniej więcej... surfinie też im smakują...
Pare zdjec piwonii tzw. babcinej, wiejskiego pochodzenia, z rąk do rąk przechodzącej, od mojej mamy dostanej, w której się zakochałam
wczesniej twierdzilam, ze jest biala
Zasychania pąków kwiatowych spotyka się na roślinach posadzonych na piaszczystych glebach, zbyt suchych i ubogich w okresie wykształcania pąków. Do czasu kwitnienia, piwonie potrzebują dość dużo wody. Może być też przenawożona azotem, a to powoduje szarą pleśń która też objawia się zasychaniem pąków.
Obetnij te zaschnięte pąki, masz zdjęcie tych sadzonek?
Enstato mam na południowej wystawie ale są osłonięte powojnikiem Summer Snow a inne rosną pod magnolią a jeszcze inne od wschodniej strony pod gruszą jarzmianka 'Moulin Rouge'pod różąpozdrówka